SUUSASPORTLANE: Oma taset peab Linna rahvasportlase omaks. «Vaataks vanusele ka silma. Ei hakka kangelast mängima.» Foto: Erakogu
Inimesed
22. märts 2014, 13:00

Ivo Linna naasis suusareisilt, nägu pruun ja ninaots põlenud (2)

"Me sattusime ühte väikesesse mägikülla, mis oli väga vaikne ja väga ilus. Nagu tellitult paistis nädal aega, mis me seal kohapeal olime, iga päev hommikust õhtuni lauspäike," räägib suusareisilt naasnud Ivo Linna. Austrias oli ta juba viiendat korda.

Erakordselt päikeseline ilm pole aga sealmaal sugugi alati nii tavaline.

"Vanad suusahundid, kes olid juba kümneid kordi seal Austrias käinud, ütlesid, et seda on nende reiside ajal juhtunud ainult paar korda," teab laulja rääkida. Nii tuldigi tagasi, näod pruunid ja ninaotsad põlenud. Radu, mida mööda alla sõita, oli Ivo sõnul kümneid, nagu Alpides ikka.

"See nädal aega päikesevanni teeb sind kuidagi rõõmsameelsemaks, optimistlikumaks ja teotahtelisemaks," loetleb Ivo ning lisab, et sai sellest sajaprotsendilise laengu.

Linna mäestlaskuja karjäär algas Soomes üheksakümnendate algul.

"Mängisime ansambliga Rock Hotel Põhja-Soome suusakeskustes," ütleb laulja. Seal sai nädalate kaupa suusatades baasteadmised kätte.

"Minu jaoks ongi kaks kohta – kas siis Austria või Soome," sõnab Ivo.

Maarjamaad ta haletseda ei taha, kuid leiab sellegipoolest, et eriti just pärast Soomet on Kuutsemägi ja Suur Munamägi ikka väga väikesed küll.

"Võrreldes sellega, et sa tuled sealt kuskilt kuus ja pool kilomeetrit järjest allapoole, on see vahe märgatav," leiab laulja.

Oma taset peab Linna rahvasportlase omaks.

"Vaataks vanusele ka silma. Ei hakka kangelast mängima," tunnistab ta.

Iga päev juhtus Austrias mõni õnnetus.

"Üsna mitu inimest tuli lennujaama ratastooliga – kes oli põlve välja väänanud, luid murdnud, peapõrutuse saanud…"

Päris mitmel inimesel juhtus õnnetus juba esimesel päeval. Õnnetuste põhjuseks peab Linna liiga kiiret starti.

"Et lähme kohe kuskile kõrge mäe otsa ja hakkame sealt alla tulema. Pigem ma ütleks, et kui sa pidevalt trenni ei tee, siis tasuks esimestel päevadel ikka väga ettevaatlik olla, et saaks need sujuvad sõiduvõtted lihasmälust meelde tuletada," räägib ta ning arvab, et muist õnnetusi võib olla põhjustatud ka uljusest. Aga juhtub ka muud.

"Juhtuvad kokkupõrked – keegi sõidab sulle tagant selga ja siis sa võid haledalt kukkuda," teab Ivo, kuid rõõmustab, et kõik sõidavad kiivriga.

"Vanasti sõideti ükskõik mis mütsilotu või palja peaga!"

Suusatab ka Muhumaal

Muhus elades sõidab laulja lumisematel talvedel värske õhu hingamiseks ikka murdmaasuuska. Aktiivne sportlane ta pole, aga kui teeb viiekilomeetrise ringi, on pikaks ajaks süda rahul.

Lumerikkus Muhumaal oleneb tema sõnul täiesti talvest.

"Sel aastal on lund üldse vähe. Aga mõni talv on olnud nii, et lumi on olnud meeter paks ja seda lumelabidavehkimist on ikka väga palju," räägib Linna ning lükkab ümber mõtte, nagu oleksid talved Muhumaal pehmemad.

"Tegelikult, kui ikka meri ümberringi on jääs, siis on siin olnud ka 30 kraadi pakast."

Spetsiaalselt Linna end vormis ei hoia.

"Ma olengi kogu aeg vormis, mul pole midagi hoida," leiab laulja. Jalgrattaga sõidab ta ringi küll.

"Aga siin on nii palju igasuguseid suvetöid ja kõpitsemist ja värki, nii et ma saan kehalise vaeva ka ilma sporti tegemata kätte," räägib Linna.