KÄBID JA KÄNNUD: Tubli lapse kasvatamine on keeruline kunst ja raske on valida õiget teed. Tead küll, et häält tõsta pole ilus, aga vahel ju ajab närvi mustaks. Muidugi tuleks lapsega kõik läbi arutada, aga teinekord lihtsalt ei jaksa. Foto: Alamy/AOP
Inimesed
23. märts 2014, 15:00

"Laps, tuleb õppida tegema ka seda, mis hetkel tundub ebamugav!" (22)

Kõige edukamad lapsed kasvatab autoriteetne lapsevanem, kes on nõudlik, aga toetav

Ema ja isa iseloom määrab enamasti ka meetodi, kuidas nad lapsi kasvatavad. Kui inimene on harjunud libisema läbi elu põhimõttel "Läheb kuidas läheb", ei õnnestu tal end koolitada üdini sekkuvaks ja suunavaks lapsevanemaks, ning vastupidi.

Laias laastus jagunevad vanemad neljaks tüübiks: kõikelubajad, minnalaskjad, autoritaarid ja autoriteedid. Viimaste kohta öeldakse, et just nemad kasvatavad edaspidises elus kõige edukamaid lapsi, sest nad on laste suhtes ühtaegu nõudlikud ja väga toetavad.

Kes aga ennast lapsevanemana autoriteediks ei saa pidada, võib end lohutada teadmisega, et päris puhtaid vanematüüpe on vähe: enamasti kasutavad vanemad segu kõigist neljast kasvatusmeetodist.

Selgita nüüd välja, millise lapsevanematüübi esindaja oled sina.

Autoritaarne lapsevanem: mind peab austama!

Su teismelised järglased kibelevad juba jupp aega ühe sõbra juurde peole, kes pole sinu silmis just liiga heas kirjas.

Peokeelule järgneb totaalne draama: pisarad, tülid ja süüdistused, kuidas sa oled kõige vastikum ja rangem lapsevanem maailmas. Kuidas reageerid?

Edasi lugemiseks: