ESIMENE KLASS OOTAB: «Poiss käis supsti katsetel ära!» rõõmustab Evelin Samuel, et vanema poja Oskari koolikatsed läksid ladusalt ja stressivabalt. Lauljannast ja ajakirjanikust ema soovib, et ka noorem poeg Torsten hakkaks paari aasta pärast õppima Gustav Adolfi Gümnaasiumis.Foto: Erakogu
Inimesed
20. märts 2014, 07:00

Evelin Samuel: "Kui Oskar läks katsetele, leppisime kokku, et eliitkooli sissesaamine ei ole maailma kõige tähtsam asi." (14)

Lapsele kooli valimisel peavad vanemad tähtsaks õppeasutuse head nime, lähedust kodule ja peretraditsioone

"Mina usun, et tugevad koolid on head selle poolest, et ei anna mitte ainult häid teadmisi, vaid laiendavad ka laste silmaringi ja õpetavad neile tolerantsust," arutleb ajakirjanik ja laulja Evelin Samuel, kelle vanim poeg Oskar tegi edukalt ära sisseastumiskatsed kahte mainekasse kooli.

"Elame küll Nõmmel, aga tegime koolikatsed Tallinna 21. Kooli, Gustav Adolfi Gümnaasiumi ja Püha Miikaeli Kooli," räägib Evelin Samuel, kes on õppinud 21. koolis.

"Enne, kui Oskar läks katsetele, leppisime kokku, et eliitkooli sissesaamine ei ole maailma kõige tähtsam asi. Kui Oskar ei oleks katseid edukalt läbinud, poleks sellest olnud midagi hullu – ta läheks hea meelega ka Nõmme gümnaasiumi, kus hakkavad õppima mitmed tema sõbrad," räägib Evelin.

Sisse kahte kooli korraga

"Mina ja abikaasa ei survestanud Oskarit üldse, drilli ei teinud ja tundide viisi lapsega lugemis- ja arvutamisharjutuste taga ei istunud, kuna me ei tahtnud, et lapsel tekiks stress ja liigne pinge. Me lihtsalt usaldasime poja ettevalmistuse Vanalinna Hariduskolleegiumi õpetajatele, mille eelkoolis Oskar käis," tunnistab Evelin ja kiidab Nõmme munitsipaallasteaeda: "Suure töö tegid ära Lauliku lasteaia kasvatajad, kus Oskar käib. Seal on tõesti väga head pedagoogid. Minu teada said tema lasteaiarühmast neli last kooli katsetega sisse – see on ju väga hea tulemus!"

Evelini sõnul on Oskar tõeline filosoof, kes tahab iga päeva aina rohkem maailma asjadest teada. Poja lemmikraamatud vahetuvat kogu aeg.

Näiteks hiljuti loeti üheskoos planeetidest, praegu on käsil Karlssoni-lood. Oskar oskab ka ise soravalt lugeda ja kirjutada, mis on katsetega kooli pürgimisel üks tähtsamaid nõudeid.

"Oskar on hästi uudishimulik ja seikleja tüüpi laps, kes, kuuldes koolikatsetest, tahtis ise katsetele minna. 21. kooli ta sisse ei saanud, kuid kahte vanalinnakooli – Gustav Adolfi Gümnaasiumi ja Püha Miikaeli Kooli – sai," räägib Evelin.

"Oskar eelistas Gustav Adolfi Gümnaasiumi, kuna talle meeldis seal rohkem, ja meil ei olnud midagi selle vastu."

Rongiga kooli

Sügisest algav pikk koolitee Oskari perekonda ei hirmuta.

"Laps saab ilusti Nõmmelt rongiga kooli sõita ning Balti jaamas väljudes ei pea ta kooli jõudmiseks isegi ühtegi autoteed ületama," seletab Evelin, et poja tee kooli võib küll olla pikem kui paljudel teistel pealinna lastel, aga kohalejõudmine on siiski üsna mugav ja turvaline.

Evelinile meeldiks, kui ka teine poeg Torsten, kes praegu on viieaastane, hakkaks tulevikus käima samas koolis, kus vanem vend.

"Oleks ju tore, kui lapsed saaksid hommikul koos kooli minna! Kuid paraku pole praeguses koolisüsteemis võimalik selliseid asju planeerida. Õnneks on väiksemal poisil veel kooliminemisega aega," ütleb Evelin.

Anneli Lahe: laps võiks käia kodukandi koolis

"Tänavu läheb kooli minu tütar Crisset, kes sündis 2006. aasta 1. novembril. Meie peres ei murtud kooli valimisega pead: pooldame seisukohta, et laps peab käima oma kodukandi koolis. Meie puhul on see Viimsi keskkool," räägib telesaatejuht Anneli Lahe.

"Jah, meil vedas, tegemist on hea kooliga, kuid samas usun, et andekas laps lööb läbi ka tavakoolis. Mina ei eelista eliitkoole," tunnistab Lahe.

"Järgmisel aastal läheb kooli ka minu poeg Chistofer, kes on samuti sügiselaps. Plaanide kohaselt samasse kooli kui Crissetki ehk siis Viimsi keskkooli."

Aivar Sõerd: uus Randvere kool on väga hea!

Riigikogulase ning endise rahandusministri Aivar Sõerdi ja Meeli Kallase kolmas poeg Tauri läheb sügisel Randvere kooli, mis avati alles mullu suvel. Vanemad lähtusid kooli valikul suuresti elukohast. Aga mitte ainult.

"Lapsele ja meile endale väga meeldib seal. Õppekeskkond on suurepärane ja õpetajad ka," kiidab Sõerd uut õppeasutust. Tema teada ei olnud kooli sisseastumisel mingeid katseid.

Sõerdi kaks vanemat poega, Tanel ja Taavi, käivad Viimsi keskkoolis. "Transpordiühendus kooliga on väga hea ning ma ei näe põhjust, et neid lähemasse, Randvere kooli, üle viia," selgitab Sõerd.

Romi Hasa poeg läheb õega samasse kooli

"Elame Helsingis ja poeg Toni läheb oma kodule lähimasse, nii-öelda tavalisse soomekeelsesse kooli, nagu lõviosa Soome lastest," räägib tele- ja raadioajakirjanik Romi Hasa.

"Toni suur õde käib seal 2. klassis ja talle meeldib see kool väga."

Tavalistesse piirkonnakoolidesse Soomes sisseastumiskatseid teha ei tule.

"Tean Eesti koolikatseid ainult sõbrannade juttude ja ajaleheartiklite põhjal," ütleb Romi.

Oma seitsmeaastase poja Toni kohta tunnistab ta, et laps on lugema ja arvutama õppinud justkui salaja, igatahes kodus teda keegi õpetanud pole.

"Võib-olla suure õe kõrvalt on piilunud. Ta on väga motiveeritud hästi lugema õppima, sest talle meeldivad koomiksid, lasteraamatud ja ta tahab viimse detailini teada, mida "Star Warsi" filmides tegelased räägivad."

Romi teatab, et poeg arvutab juba paarisaja piires ning matemaatika paistab talle meeldivat.

"Minu ämm ütleb, et ka Toni isal ja isaisal on hea matemaatikapea."

Igatahes on poiss koolimineku suhtes väga hästi meelestatud.

"Just ükspäev ütles, et ta ei taha enam lasteaias käia, kuna ta ei taha päeval magada. Kooliminekusse suhtub Toni rahulikult – nad on eelkoolirühmaga koolis mitu korda külas käinud ja näinud, kuidas 1. ja 2. klassi lapsed tunnis õpivad."

Toni parim sõber läheb samasse kooli.

"Kirjutasime mõlema pere kooliavaldusse, et soovime, et poisid saaksid ühte klassi," loodab Romi.

Toni kool on kodust 7–8minutise jalutuskäigu kaugusel ning esialgu hakkab ema teda kooli saatma.

"Eks siis jooksvalt otsustame, kas Toni hakkab minema üksi või õe või sõbraga."

Eduard Korotini pere lapsed käivad Sakala Eragümnaasiumis

"Minu poeg Emil läheb Sakala gümnaasiumi, see on erakool. Meil õpivad kõik lapsed seal – ka mu vennatütar ja -poeg lõpetasid Sakala gümnaasiumi – ning meie pere teised lapsed, Eva ja Ari Aleksandr, käivad ka seal. See on nagu peretraditsioon," räägib võistlustantsija Eduard Korotin.

"Praegu on Emil ettevalmistus- ehk nullklassis. Neid on kaks, aga esimest klassi tuleb ainult üks," räägib Eduard Korotin, mööndes, et tegelikult pole lapse pääs Sakala gümnaasiumi veel päris kindel.

Ta ei tea täpselt, kas lastel tuleb koolisaamiseks teha eksam või otsustavad ettevalmistusklassi õpetajad, kes saab sisse ja kes mitte.

Sisseastumiskatseid esimesse klassi peab Korotin tegelikult ebanormaalseks: "Väikestel lastel on raske aru saada, et on vaja ennast kontsentreerida. Õigel hetkel ei pruugi nad suuta keskenduda ja siis läheb kõik metsa. See on natuke ohtlik."

Korotini sõnul ootab Emil kooliminekut õhinal.

"Talle väga meeldib see kool ja sõbrad on kah seal ees. Praegu teab ta täpselt, mida kool tähendab. Alguses oli sellega pisut probleeme, ta rohkem mängis kui õppis," naerab isa.

Ettevalmistusklassis õpetatakse lastele lugemist, kirjutamist ja arvutamist. Kodus on Korotini sõnul pisut raske nende asjadega tegelemiseks aega leida.

"Ma püüan küll, aga mu laps on nii laisk ja tark, et kui on muinasjutu ettelugemine, siis ta kuidagi teeb ikka nii, et isa loeb."

Sakala Eragümnaasium asub kesklinnas, pere elab aga Kristiines.

"Viime ikka autoga kõik lapsed hommikul koos kooli. Mu isa viib neid."

Dagmar Oja tütar läheb elukohajärgsesse kooli

"Laura Lee läheb Õismäe gümnaasiumi, me elame siin kõrval, seepärast," on laulja Dagmar Oja tütrele kooli valides pragmaatiline.

"See on hea, kui kool on kodu lähedal, siis ei pea last vedama ja sõidutama."

Elukohajärgsesse kooli võetakse õpilased vastu avalduse alusel.

"Mul tuttavate lapsed käivad eliitkoolides katseid tegemas ja on kuulda olnud, et konkurents on tihe. Uskumatu, mida lapsed selleks hetkeks kõike teadma peavad! See ei mahu mulle pähe," ohkab Dagmar Oja.

Praegu käib Laura Lee peale lasteaia ka eelkoolis, ning ema sõnul meeldib tütrele eelkoolis väga.

"Sealt on lugemine-arvutamine väga hästi külge hakanud. Teeme kodus kooliülesandeid ka," kirjeldab Dagmar ettevalmistusi 1. septembriks. Laulja kiidab eelkooli lihtsaid ja lapsesõbralikke meetodeid.

"Näiteks arvutatakse kividega. Sealt on Laura Lee tublisti kogemust saanud ja veerib juba päris hästi tähti kokku."

Dagmar muigab, et laps on juba tunnistanud, et ega ta õppida viitsi.

"Ma olen öelnud, et ta peab nagunii, sellest ei pääse. Praegu tundub ta olevat pigem positiivselt meelestatud. Aga ma usun, et see positiivsus võib olla läinud juba esimese kahe kuuga, kui on vaja midagi raskemat teha."