MOODNE MEES: Eesti meestele pole koristamine tüütu kohustus – koristajate Eurovisionil saavad nad kolmanda koha nagu naksti!
Inimesed
20. märts 2014, 07:00

Contra: meil hakkab koristama see, kelle kannatus kõige esimesena katkeb (9)

Eesti mees on raju kraamija ja küürija, selgus hiljutisest uuringust

"Mul ei ole üldiselt midagi koristamise vastu. Aga harvemini teen seda küll kui teinepool," muigab rahvalaulik ja Lõuna-Eesti patrioot Margus Konnula ehk Contra.

Kui uskuda Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni – tuntud pigem ingliskeelse akronüümina OECD – uuringut, on Maarjamaa mehed kibedad korraarmastajad, kes ei häbene puhtuse majja toomiseks ka käsi määrida.

Euroopa riikides tehtud uuringust selgus, et kodustes koristustöödes kaasa löömises on eestlastest usinamad vaid taanlastest ja norrakatest härrad.

On see tõesti tõsi? Mida arvavad kraamimise karmist taagast meie mehed ja kui heal meelel õigupoolest ise tolmule tuule alla teevad?

Contra: "Koristab see, kellel kannatus esimesena katkeb."

Rahvalaulik Contra ehk Margus Konnula tunnistab, et ei löö koristamise ees risti ette, aga ummisjalu harja haarama kah ei torma. Kirjanik ütleb, et kõige rohkem jääb tal asja kallale asumisest vajaka pealehakkamisest – lihtsalt teised ja pakilisemad toimetused pressivad kogu aeg peale.

Kindlat tööjaotust Konnulate peres pole. Pigem vaadatakse tolmu kuhjudes vaikselt, mis teine teeb…

"Mäng käib rohkem selle peale, kellel esimesena kannatus katkeb. Ning mina olen harvem see esimene," muigab poeet.

"Mingeid suuri tülisid meil küll olnud pole, ainult väikesed!"

Contra tõdeb, et inimestel kipub koristamisest ja puhtusest olema ikka erisugune arusaam: kui ühe meelest on mustus majas, siis teine ei saa üldse arugi, miks jälle kraamima peab.

Poegade seas on Contra üritanud juurutada normaalset puhtusearmastust:

"Proovin ikka tähelepanu juhtida sellele teemale. Vaidlusi tuleb ikka ette, aga ega sellepärast pea veel sõtta minema!"

Väino Aren: "Lapiga mööda aknalaudasid ma ei käi."

Teenekas estoonlane, "Õnne 13" Kristjanina igas kodus tuttav Väino Aren ütleb, et koristustööde vastu pole tal põhimõtteliselt midagi: "Aias töötan, tolmuimejaga tegelen. Lapiga mööda aknalaudasid ja riiuleid siiski ei käi – seda teeb rohkem abikaasa. Ma arvan, et see on normaalne, kui naine ja mees mõlemad koristamisse panustavad."

Kindlasti on Aren väga tuttav näiteks lehtede riisumise spetsiifikaga. Õigeid põhimõtteid puhtuse hoidmise vallas on Aren pärandanud ka oma järeltulijatele: "Ega nad ole mingid venivillemid! Teevad, mis vaja, ja ei porise vastu!"

Saaremäe: "Raskemad tööd jäävad mulle."

"Väga positiivselt suhtun koristamisse!" rõõmustab näitleja ja lavastaja Üllar Saaremäe entusiastlikult. Kuna mees peab talukohta, siis seda ohtu, et tööpõld otsa saaks, ei teki hetkekski.

"Ega koristamine tähenda seal mingit tolmupühkimist, vaid aiatöösid ja igasuguse kraami äravedamist," valgustab Saaremäe.

"Ning järgmisel aastal uuesti – see on üks lakkamatu protsess."

Saaremäe tunnistab, et mingisugune tööjaotus on nende majapidamises ikka välja kujunenud: katusealused ruumid kuuluvad rohkem naise haldusalasse.

"Raskemad tööd jäävad mulle," täpsustab mees.

Kas Saaremäe on kogu elu olnud nii usin korraarmastaja?

"Ega ma nooremana eriti koristada viitsinud," muigab näitleja. Tema enda pojad on juba nii suured, et neid ei saa selles vallas enam kuidagi kasvatada: "Ainult kõrvalt võib vaadata."

Karl Madis: "Poiss­mehe­geen on alati olemas!"

"Aega on nii vähe, et mitte kuidagi pole võimalik," selgitab muusik ja ansambli Karavan solist Karl Madis, et tiheda graafiku tõttu ei kuulu kraamimine paraku tema esimeste prioriteetide hulka, sest teinekord on ta mitu nädalat järjest ratastel.

"Vahel on ikka nii palju tööd, et kodus ei jõua isegi muna praadida," kirjeldab ta oma elurütmi.

Kuna muusik elab parasjagu omaette, ei ole ka kedagi kogu aeg tagant torkimas: "Selge see, et poissmehegeen on olemas, ma ei häbene seda!"

Lapsed on tema sõnul aga igati õiges vaimus üles kasvatatud.

"Hoiavad enda järelt korda, saavad ilusti hakkama," tunnistab Madis.

Kristjan Kasearu: "Ei meeldi pidusid enda pool pidada."

Muusikul Kristjan Kasearul on koristamisega lihtne läbisaamine – kuna ta elab üksi, jäävad ära ka igasugused nääklused ja konfliktid, kes peab lapi haarama. Kui mustus majas, pole muud teha, kui endal käised üles käärida.

"Üldiselt ei taha ma enda pool pidusid ja koosviibimisi väga korraldada, niimoodi on palju lihtsam," tõdeb Kasearu.

"Mind on kasvatatud vaimus, et tuba oleks puhas ja voodi korras."

Eesti mees Euroopas kolmandal kohal

OECD uuringu kohaselt pühendavad eesti mehed tasustamata tööle ehk majapidamisele, koristamisele, poeskäimisele ja lastehoiule keskmiselt 169 minutit päevas.

Euroopas edestavad neid vaid taanlased 186 ja norrakad 184 minutiga.

Euroopas on vaeslapse osas Portugali mehed 96 minutiga, kuid konkurentsitult loiumad on korealased, kes kulutavad majapidamisele vaid 45 minutit päevas.