LIBLE TULEB: Praegu on Lible pronkskuju Harjumaal valukojas. Kui kõik läheb plaani järgi, pannakse kellamees Palamusele püsti suvel. Skulptuuri autor on Tauno Kangro. «Usume, et see hakkab rahvast tõmbama,» ütleb Palamuse vallavanem Urmas Astel (paremal). Foto: Anatoli Makarevitš (Vooremaa)
Eesti uudised
18. märts 2014, 07:00

Kellamees Lible kuju tekitab Palamusel vastakaid arvamusi (31)

Ehkki kellamees Lible kauaoodatud skulptuuri hind on äkitsi ligi poole võrra langenud ja pronkskuju pole veel Palamusel püsti pandud, on see kohalike elanike seas tekitanud juba vastakaid arvamusi.

Kui kõik läheb plaani järgi, pannakse tänavu Jõgevamaale Palamusele püsti kellamees Lible pronkskuju. Rahvakirjanik Oskar Lutsu loomingust tuntuks saanud tegelane leiab väärika koha apteegi juures veskijärve kaldal.

Kuju valmistas skulptor Tauno Kangro, see on pronksi valatud ja asub praegu Sauel mittetulundusühingu Uus Monumentaal valukojas.

Masu ajas asja kallimaks

"Me saime tema hinna oma võimalustele vastavaks ja sobivaks. Ta on ära ostetud ja ära toomata," ütleb Palamuse vallavanem Urmas Astel.

"Kuju lõpphind on 8000 eurot. Valla eelarvesse panime selle jaoks 11 500 eurot. Veel tuleb teha vundament ja paika panna."

Enne küsiti Lible kuju eest oluliselt rohkem.

"15 000 eurot oli veel aasta tagasi tema hind," lausub Astel. Kuidas hind nii palju langes, ta ei tea, kuid nendib muiates: "Mõni asi läheb hoides paremaks, mõni odavamaks. Masu ajas asja palju kallimaks. Nüüd läks hind sinna tagasi, kus ta pidi olema."

Mittetulundusühingu Uus Monumentaal juhatuse liige Dmitri Sokolov kuulab Õhtulehe ära ning palub seejärel saata küsimused meili teel. Meeldetuletusest hoolimata ei tule temalt mitme päeva jooksul kippu ega kõppu.

Pilti valukojas asuvast Lible skulptuurist ta teha ei luba, öeldes, et see on pakitud ning lahti ta seda praegu enam võtma ei hakka.

Nii mõnigi kohalik elanik on öelnud, et Palamusel peaks Lible kuju asemel esimesena püsti panema hoopis rahvakirjanik Oskar Lutsu skulptuuri. Veel on öeldud, et ühele kujule ei saa anda kaht tähendust – Lible ja teda filmis kehastanud Kaljo Kiisk.

"Luts on meil koolimajas, Luts on meil muuseumis, rahvamaja seina peal on Lutsu maal. Kohalikud arvavad nii ja naa. Aga Lible teema on läbi käinud kahest volikogu koosseisust, kaks volikogu koosseisu on teda valla eelarves kajastanud," põhjendab vallavanem just Lible skulptuuri vajalikkust.

"Kui seekord otsuse langetasime, tegime enne väikese Facebooki luure – meile ei öeldud pahasti selle kohta."

Kunstiline väärtus on küsitav

Palamuse O. Lutsu kihelkonnakoolimuuseumi direktoril on teine arvamus.

"Usun tõesti, et "Kevade" teosest lähtunud tegelane, Kaljo Kiisa näoga Kristjan Lible pole esimene, keda peaks pronksi valama. Liiati kui möödunud aasta lõpust Kiisa skulptuur Jõhvis püsti seisab," ütleb muuseumijuht Arne Tegelmann.

Vallavanem Urmas Astel leiab, et kellamehe kuju on Palamusele vaja. Seda enam, et aastaid tagasi on räägitud plaanist rajada Lutsu-teemaline skulptuuride park.

"Muidugi ajad muutuvad, ja skulptuuride parki ei ole siiani tekkinud. Praegu tuleb esimene kuju. Kas teine ka järele tuleb, ei tea. Aga kui see mõte üldse tekkis, siis ega see halba vastuvõttu ei leidnud. Me usume, et see hakkab rahvast tõmbama," räägib Urmas Astel.

Ta lisab, et skulptuuri püstitamine algas rahvaalgatuse korras, selle taga oli algul mittetulundusühing.

Muuseumijuhti Arne Tegelmanni häirib asjaajamise viis: "Aastal 2008, kui MTÜ Sokuturi idee välja käis, sain aru, et Palamusele tuleb terve teemapark Lutsu tegelastest. Idee on väga hea, kuid selle algatajad pidanuks teemat laiemalt arutama, liiati kui selgus, et korjandusega kogutud rahast ei jätku piltlikult öeldes isegi ühe kuju aluse valamiseks," räägib Tegelmann.

"Probleem on avalikus rahas, mida ei jätku ka palju olulisemate vallaelanike probleemide lahendamiseks. Nüüd aga valati pronksi vaid üks tegelane, mille kunstiline väärtuski on küsitav. Võinuks korraldada ideekonkursi, kuhu oleks laekunud eri kunstnike ideed. Võimalus nende hulgast leida parim olnuks sel juhul palju suurem.

Teine probleem on selles, et peaaegu kõik Lible kujule kuluv raha tuleb maksumaksjatelt: 12 800 eurot eraldas siseministeerium, mille aitas välja kaubelda Jõgevamaalt riigikogusse valitud Aivar Kokk, ning Palamuse vallavolikogult, kes selle aasta eelarvest eraldas 11 400 eurot. Selline asjaajamiskäik annab signaali, et kogukonna algatatud ideed maksab raha lõppemisel kohalik omavalitsus kinni."

Siseministeeriumi pressinõunik Heidi Ojamaa selgitab, et riigikogu otsustas eraldada siseministeeriumi kaudu 2012. aastal 12 800 eurot mittetulundusühingule Sokuturi monumentaalskulptuuri "Istuv Lible jõe ääres" ettevalmistustöödeks.

Lepingu kohaselt tehti kuju eeltööd ehk karkassi valmistus, keevitamine, skulptuuri modelleerimine, kipsvormi valamine, vahavalu ja vaha parandamine, lisab ta.

Millal Lible pronkskuju avatakse, seda ei julge vallavanem Urmas Astel kuupäeva täpsusega öelda.

"Alles hakkame tegelema vundamendiga. Avamine ei juhtu nädala ega kuu pärast. Kui keset suve sellega hakkama saame, on hästi läinud."