VÄGEV SÜNNipäevaKINK: Vennaskond tähistab tänavu oma 30. sünnipäeva ja kirsiks tordil on neil Rock Café Rock’N’Roll Wall Of Fame’il ka omanimeline täht. Foto: Stanislav Moškov
Inimesed
17. märts 2014, 07:00

Vennaskond sai 30. sünnipäeva puhul kingiks rokiseinale omanimelise tähe

"Rokitähe saamine oli tore üllatus. Väga äge sünni­päevakingitus," ütleb Tõnu Trubetsky, ansambli Vennaskond laulja. Laupäeva õhtul kinnitati just Vennaskonna nimega täht Rock Café paeseinale, Rock’N’Roll Wall Of Fame’ile.

Vennaskond tähistab tänavu oma 30. sünnipäeva. Ja kui varasematel aastatel on bänd rokitähe hääletuses pidevalt esikolmikus tiksunud, siis tänavu anti autasu just neile. Trubetsky ütleb, et väga äge sünnipäevakink on täht bändile küll. "Praegu lindistame jälle uut plaati. See on meie stiilis. Muidugi on seal uusi mõtteid ja uusi muusikalisi lahendusi," räägib Tõnu, mida juubeliaasta toob.

"Meie plaadid on kõik omavahel veidike erinevad. Plaat võiks kuskil kevade lõpuks valmis saada. Ma täpselt ei oska lubada, aga väga kaua ei lähe. Äkki teeme ka mingi kogumiku ja näiteks DVD. Kolmekümnenda aasta puhul võib natuke rohkem asju välja lasta."

Kontserte on selle kolme­kümne aasta jooksul antud küll ja veel. Tõnu ei oska öelda, milline on olnud Vennaskonna kõige lahedam esinemine, kuid arvab, et see võis olla välismaal. "Kuna enamik kontserte on meil Eestis, siis on ju teistmoodi, kui esinemine on välismaal," ütleb ta. "Luksemburgis oli meil päris lahe kontsert, New Yorgi tuur oli kihvt, Bukarestis oli üks väga lahe kontsert, kus oli vist kõige rohkem publikut – 7000 inimest."

Kodu- ja välispublikut Tõnu võrdlema ei hakka, vaid ütleb, et mõlemad on head.

Rinnahoidjaid on lavale lennanud küll

Muusikud ütlevad alati, et peale muusika on bändi jaoks võrdselt tähtsad ka fännid. Tõnu sõnul on Vennaskonna kontsertidel alati käinud nii noori kui vanu kuulajaid. "Ikka on tore, kui noored kontsertidel käivad," ütleb ta.

Üldlevinud arvamus on, et rokkaritele visatakse tihti aluspesu lavale. "Seda tuleb ette jah, et rinnahoidjaid visatakse. Vahepeal ma lausa kogusin neid lavale lennanud rinnahoidjaid," muigab Tõnu ja lisab, et lõpuks ta enam lihtsalt ei jõudnud ja ei teagi, mis neist nüüd on saanud.

"Ma ei mäleta, kui palju neid oli, ma ei lugenud, aga kapis oli ikka mingi hunnik." Publikuga läbikäimise kohta ütleb mees, et varem tehti bändiga seda rohkem.

"Viimasel ajal ma ei ole hästi lasknud end fännidega pildistada, olen tähelepanust ja pildistamisest natuke väsinud. See kõik on juba olnud," räägib ta.

Pole ka mingi saladus, et Vennaskond on mitu korda laiali läinud ja siis taas kokku tulnud. "Põhjus pole see, et ei tahaks neid inimesi näha, aga lihtsalt on üle visanud. Siis, kui kõik hakkab korduma ja asi igavaks muutub, eks aeg-ajalt tuleb selliseid tundeid ikka ette. Seepärast olengi vahepeal teisi bände teinud, näiteks Flowers Of The Universe."

Seda, kas Vennaskond veel järgmised kolmkümmend aastat vastu peab, Tõnu öelda ei oska, kuid loomingut neil praeguse seisuga jagub.

Aasta üllataja: Sounds of September

Peale rokitähe anti Radio Mania 12. sünnipäeval välja veel nii mitmeidki auhindu – aasta rokiüllataja tiitli viis koju Sounds of September, aasta rokkalbumi auhinna pälvis Mikk Tammepõld ning aasta rokkbändi tiitel läks ansamblile DND.

"Ma olen täiesti rabatud, olgem ausad," õhkab Sounds of Septemberi laulja Teele Viira.

"Meil sai just üks aasta täis ja see on väga hea viis, kuidas oma bändi esimest sünnipäeva tähistada. Märk on maas," ütleb Teele.

"Arvan, et 30–40 kontserti on meil küll olnud. Üllatuslikult oleme saanud pildil olla," räägib Teele Viira.