Inimesed
15. märts 2014, 11:30

11 aastat luksunud naine: "Mitte miski ei aita!" Luksumishoogude käes vaevlev inglanna on 11 aastaga luksunud kolm miljonit korda (14)

Arstid ei mõista midagi peale hakata inglannaga, keda juba 11 aastat tabavad iga päev talumatud luksumishood. "Mitte miski ei aita!" on Amanda Corby hullumas.

46aastane Amanda Corby vaevleb luksumise käes umbes viis korda päevas. Iga hoog, kui ta luksatab kahe sekundi tagant, võib kesta kuni kümme minutit, vahendab Daily Star. Veider häda tabas teda 2003. aastal. Sestsaadik on ta luksunud umbes kolm miljonit korda.

Kõik vanarahvatarkused on Amandal ammu läbi proovitud. "Olen üritanud end ehmatada ja olen rüübanud vett – kõik need vanad nipid. Aga mitte miski ei mõju," on ta ahastuses.

"Arvasin, et ehk on viga toidus."

Hüpnoos paistis aitavat, luksumine kadus – kuid ainult kolmeks kuuks. "Mul on pea tühi, ei oska enam midagi proovida."

Amanda töötab kodulinnas Hullis bingosaalis. Kolleegid ja bingomängijad on tema luksumise üle palju naerda saanud, kuid tema meelest on asi naljast kaugel. "Luksumine algas ühel päeval tööl olles. Kui mul järgmine päev uued hood tulid, arutasin endamisi, ehk on viga toidus."

Kuid luksumine jätkus. Nädalatest said kuud ja aastad. Luksumishood tabavad Amandat peamiselt töö juures. "Tunnen, kui nad lähenevad." Söögi ja joogi mõju on välistatud. "Mõistsin, et töövahetuse ajal ma ju ei söö ega joo, nii et asi ei saa selles olla."

Pool aastat pärast hädade algust pöördus Amanda perearsti poole. "Tema ei osanud mulle midagi soovitada. Pakkus ainult välja, et rüüpaksin vett. Aga ta ei osanud seletada ei seda, miks luksumine oli alanud, ega seda, kuidas sellest vabaneda." Luksumist põhjustavad rinnakorvi all oleva vahelihase kokkutõmbed. Kui probleem ei kao, võib põhjus peituda seedeelundkonnas või hingamisaparaadis. Välistada ei saa ka psühholoogilisi tegureid, nagu ärevus, hirm, lein või šokk. Pikaajaline luksumine võib kaasa tuua unetuse, kaalukaotuse, kurnatuse või depressiooni.

"Ma ei usu, et keegi mind aidata saaks."

Mõnel puhul saab luksumist ravida tuimastuse või põletikuvastaste ravimitega, nendib Daily Star. Kuid Amanda ei usu enam arstiabisse. "Ma ei näe enam põhjust arstide poole pöörduda. Ma ei usu, et keegi mind aidata saaks. Hüpnoterapeut lasi mul ette kujutada, et panen luksud karbi sisse ja selle karbi igaveseks ära. Paistis, et luksumist niimoodi silme alt ära toimetades suudan seda talitseda. Ehk oleks pikematest hüpnoosiseanssidest kasu, aga kui luksumine jälle paari nädala pärast pihta hakkab, pole asi seda väärt."

Amanda usub, et kasu oleks mõne kaaskannatajaga vestlemisest. "Aga ma ei tea kedagi teist, kel sellist probleemi oleks. Küllap pean sellega lihtsalt leppima."

Maailma luksumisrekord kuulub 1991. aastal surnud ameeriklasele Charles Osborne’ile. Tema luksus 68 aastat. Häda sai alguse 1922. aastal, kui siga talle peale kukkus.