LAPSEPÕLV FOTOKUNSTI KESKEL: «Minul ei olnud mängimiseks legoklotse. Minul olid tühjad filmikassetid,» meenutab oma vanaisa Kalju Suurt tema tütretütar Sadu-Triste Juurikas. Eile avati fotokeldris Lee Kaljo Suure retrospektiiv. Foto: Arno Saar
Inimesed
14. märts 2014, 07:00

Kalju Suure tütretütar: "Ma ei armunud fotograafiasse lapsena. Olen seda armastama hakanud tänu vanaisale." (1)

"Ta ei olnud tavaline vanaisa. Ta oli alati tööl. Ma ei osanud oma vanaisalt unepaid oodata. Selle asemel me mängisime alati malet," meenutas eile oma vanaisa Kalju Suurt tütretütar Sadu-Triste Juurikas.

"Malet õpetas ta mulle seepärast, et tänu mängule pidin ma kaks käiku ette mõtlema. Tema ise oskas jäädvustada fotograafina seda, mis võib toimuda järgmisel hetkel," rääkis samuti fotograafiat tudeeriv Sadu.

"Ma ei armunud fotograafiasse lapsena, olen seda armastama hakanud tänu vanaisale."

Eile oli Sadul põhjust oma vanaisa – tuntud piltnikku, südametemurdjat ja jõuluvana – Kalju Suurt (18. veebruar 1928 – 13. november 2013) meenutada seetõttu, et uue hingamise saanud fotokeldris Lee avati suurmeistri retrospektiiv.

Väljas on fotokunstniku ligi 40 tähelepanuväärset tööd, sealjuures ka kõige kuulsamad pildid, nagu näiteks Nõukogude Liidu esimene aktifoto "Liivakell", aga ka Arvo Pärdi ja Lennart Meri portree.

Mõndagi näitusele välja pandud Suure tööd näevad vaatajad esimest korda.