MUSTERPERE: Prints Edward avaldas oma 50. sünnipäeva puhul vahva perepildi, kus tema ja abikaasa Sophie kõrval poseerivad tütar Louise (10) ja poeg James (6). Foto: Reuters / Scanpix
Inimesed
12. märts 2014, 07:00

Abikaasa: "Võin teile kinnitada, et prints Edward ei ole homo!" (9)

Prints Edward abikaasast: "Juhtumisi armastame teineteist väga."

Raske uskuda, et Suurbritannia kuninganna Elizabeth II noorimal pojal – ja kuuldavasti lemmiklapsel – Edwardil täitus esmaspäeval juba 50 eluaastat. Pesamuna on nelja lapse emast kuningannale toonud nii rõõmu kui ka muresid: ujeda poisikesepilgu ja roosatavate põskedega Edward on ammu pereisa, kuid peab endiselt tõrjuma kahtlustusi oma homoseksuaalsuse kohta.

Mõistagi pole kuningakoda alandunud ametlikult kommenteerima kõlakaid Edwardi homoseksuaalsusest. Küll on seda teinud Edwardi abikaasa, Wessexi krahvinna Sophie.

2001. aastal andis ta intervjuu Briti kõmulehele News of the World ning lükkas klatši abikaasa omasooiharusest kategooriliselt ümber.

"Võin teile kinnitada, et ta pole homo," ütles Sophie ja lisas: "Olin enne meie tutvumist midagi taolist kuulnud, aga seletasin seda tõsiasjaga, et ta töötab teatris ning inimesed eeldasid, et ta on homo. Mina ei uskunud seda ilma pealgi. Nii et Edwardiga tutvudes ei tulnud see mulle pähegi."

Prints: "Ma pole mingi Rambo!"

Sophie ohkas, et ta tahaks kangesti kogu ilmale kuulutada – jutud Edwardi omasooiharusest on vale.

"Soovin seda inimestele tõestada, aga seda on võimatu teha," tunnistas Sophie. Kuulujutte printsi homoseksuaalsusest on õhutanud Edwardi teatrilembus. Ehkki vastupidi oma vanemale vennale Charlesile meeldis Edwardile õppida range režiimiga Gordonstouni internaatkoolis, lõi ta õitsele Cambridge’i ülikoolis.

Tõsi, hinded olid noormehel seal kehvakesed, aga Edward pälvis mainekas ülikoolis meelelahutusprintsi tiitli, kirjutab Express.

Ta mängis mitmes lavastuses ning tõi produtsendina vaatajate ette vägeva varieteešõu, mida reklaamis koos kaastudengitega taksoga mööda linna kihutades ja auto akendest kutseid etendusele hõikudes.

Kuigi prints pole just sündinud näitleja, korvas kesised oskused tema kirg. Väidetavalt oli lavaihalus noormehe reaktsioon väärika päritolu ja kasvatuse seatud piirangutele.

Isa Philip ei pannud Edwardi kutsumust millekski ning utsitas teda astuma kuninglikku mereväkke. Sealt tuli prints pärast kolmekuulist virelemist saba jalge vahel tulema.

"Ma pole mingi Rambo," kuulutas ta skandaali puhkedes ajakirjanikele. Mereväeohvitseride ametlik avaldus oli karm: "Konnast võib ju printsi teha, kuid printsist me kuninglikku mereväelast teha ei suutnud."

Monarhiperekonna uhkete sõjaväetraditsioonide ning avalikkuse ootuste trotsimine oli printsile omamoodi julgustükk ja britid halastasid õukonna pesamunale. Ühe küsitluse järgi toetas Edwardi otsust mereväeteenistusest loobuda koguni 80 protsenti Briti alamatest.

Edward asus söakalt teatris karjääri tegema, pöörates selja vanale reeglile, mille järgi vallalised printsid võivad küll näitlejannadega magada, aga mitte nendega koos töötada.

1986 tellis Edward muusikaligurudelt Andrew Lloyd Webberilt ja Tim Rice’ilt laulud kuninganna 60 aasta juubelipidustusteks. Sellest arenes koostöö: prints sai Lloyd Webberilt kutse asuda kontoriassistendina tööle tema firmas Really Useful Group. Kuningliku pere võsuke keetis kontoris teed, tellis võileibu ning kurameeris näitlejanna Ruthie Henshalliga.

Teletöö tõi paksu pahandust

Muusikaliprodutsenti Edwardist ei saanud, kuid 23aastaselt korraldas ta BBCs heategevusliku telemängu, kus ta ise, õde Anne ning vend Andrew koos abikaasa Sarah’ga tobedates kostüümides ringi seerisid.

Ehkki mänguga koguti heategevuseks miljon naela, nimetati šõud kuningakoja avalike suhete katastroofiks: kuningliku pere noored liikmed tahtnud jätta vahvate kambajõmmide muljet, kuid teinud end lihtsalt narriks!

Kui Edwardi asutatud teatritrupp lagunes, soovitas isa hakata tal arveametnikuks, prints võttis suunaks aga hoopis televisiooni. 1993. aastal asutatud produktsioonifirma Ardenti tulutoovad lepingud Ameerika telekanalitega, väntamaks saateid kuninglikust perest, tõid printsile kaela paksu pahanduse. Teda süüdistati onupojapoliitikas.

Kui kuninganna esiklapse prints Charlesi vanem poeg William alustas õpinguid ülikoolis, filmis onu firma Ardent Williamit, rikkudes ajakirjanduse kokkulepet jätta tulevane kuningas õpingute ajaks rahule.

Charles vihastas hullupööra. Peagi pani Edward firmajuhi ameti maha.

Prints, kes oskab hoida abielu

Edwardi suurim saavutus on aga hoopis tööväline.

Ühel tenniseturniiril astus talle ligi rehvimüügimehe tütar Sophie Rhys-Jones ja teatas, et tahaks printsiga tennist mängida. Pärast viis aastat kestnud kuramaaži peeti 1999. aastal pulmad.

Pisipere tulek võttis aga omajagu aega. Sophie kinnitas 2001. aastal antud intervjuus, et tal on kindel plaan emaks saada.

"Ma ei usu, et olen laste saamist liiga kaua edasi lükanud. Uurin kõiki võimalusi ega välista kindlasti ka kehavälist viljastamist," rääkis ta. Praegu kümneaastase tütre Louise’i ootamise ajal sattus Sophie elu ohtu, kuid ta jäi kindlaks soovile saada veel üks laps. Poeg James on tänaseks kuueaastane.

Prints Edwardi pere elab maalilises Surrey krahvkonnas üsnagi tagasihoidlikult. Lapsi viib kooli ema ise!

Oma ämmaga, Suurbritannia kuningannaga saab Sophie, muide, suurepäraselt läbi. Nende mõlema kirg on hobused. Kuningannat ja tema miniat võib sageli näha Windsori pargis ratsutamas.

Kindlasti on ämma ja minia suhted soojad ka seetõttu, et kuninganna neljast lapsest on Edward ainus, kelle abielu pole lõppenud lahutusega. Ehk lõksutavad kurjad keeled printsi homoseksuaalsusest vaid puhta kadeduse tõttu?

"Oleme teineteise parimad sõbrad ja see on kõige tähtsam," ütleb prints Edward oma kaasa kohta.

"Aitab ka see, et juhtumisi armastame teineteist väga."