Blogid
9. märts 2014, 09:40

Eestlane usaldab nõidasid rohkem kui arste (57)

Aasta alguses tegin TV3 uudiste tarvis lugu eestlaste ebausust. Rääkisin lisaks astroloogile ja selgeltnägijale ka Tallinna Ülikooli õppejõuga, kes on aastaid uurinud eestlaste uskumusi. Viimane tuli lagedale huvitava faktiga.

Ta ütles, et Eestis usutakse millegipärast selgeltnägijate ennustusi tervise kohta rohkem kui arsti nõuandeid. Rääkisime selle õppejõuga ka sellest, miks selline mõtteviis meil levinud on. Kas selle põhjuseks on eestlase maalähedus ja ajalugu, kuid selget vastust sellele küsimusele me ei leidnudki.

Viimasel ajal olen kirjutades hakanud rohkem huvi tundma selle vastu, millised lood ja teemad inimeste pilke paeluvad. Seetõttu panen viimasel ajal üha enam tähele, et kõige suurema loetavusega on just igasugused selgeltnägijaid, nõidu ja astrolooge puudutavad artiklid, millest eestlane ei väsi ja mida ta lakkamatult internetis jahib. Igor Mangi aastat kokkuvõtva horoskoobiga Maaleht müüdi ju ka lausa loetud tundidega ära ….

Eelmisel nädalal alustasin taas pärast mõningast puhkepausi Õhtulehe veebiintervjuudega ja mõtlesin, keda esimesena kevadel toimetusse rääkima kutsuda. Kuna astroloogia ja selgeltnägijate teema oli silma jäänud, tuli mõte kohtuda mõne nõiaga. Tahtsin toimetusse kutsuda kellegi, keda pole meedias ülemäära näidatud. Meenus Edda Pauksoni talvine soovitus üles otsida mees, kes kutsub end Pargiwahiks ja kes aitas kuulsa astroloogi välja sügavast depressioonist, mis tabas teda pärast abikaasa Eduardi surma. Pargiwaht oli intervjuuga nõus ja kohtumispaigaks sai Õhtuleht.

Järgnev vestlus osutus minu jaoks silmi avardavaks. Pargiwaht, kes peab end mitmendat põlve nõiaks- ütles, et täit tõde ei näe tegelikult ükski selgeltnägija. Minu küsimusele, kas Ukrainas algab siis sõda või mitte, ei osanud ka tema ilma kaarte panemata vastata. Kas selgeltnägijad on soolapuhujad, vastas ta, et me kõik oleme ühed parajad soolapuhujad. Pargiwaht selgitas, et temal kui nõial on küll võimed asju ette näha ja ta on aidanud inimesi nagu Edda Paukson raskustest vabaneda, kuid ta ei kuuluta end kõikvõimsaks.

Depressioonist vabanemisel soovitab ta inimesel ikkagi eelkõige enda sisse vaadata ning säilitada positiivset mõtlemist. Alles siis saab nõid teda aidata. Pärast Pargiwahiga rääkimist võtsin ka teiste nõidade ja tähetarkadega ühendust. Pea igaüks neist küsis, millest ma nendega veebiintervjuus rääkida sooviksin. Kui mainisin, et tahaksin teada täpset vastust selle kohta, mis hakkab toimuma Ukrainas - keeldus enamus intervjuust.

S.h. Igor Mang, kelle eestkõneleja kuulas mu soovi ära - ilmselt abikaasa- ja teatas hiljem, et Igor sooviks siiski pigem rääkida üldfilosoofilistest asjadest?!?! Keegi neist ei soovinud end siduda teemaga, mis nõudis selget ei või jah vastust.

Mul ei ole tegelikult mingit põhjust nõidade või selgeltnägijate tegemisi ümber lükata - olen ka ise nende juures abi saamas käinud ning pean neist igati lugu. Kui arsti juures lõpeb usk, siis tuleb ju seda kusagilt mujalt juurde ammutada ning jumal tänatud, et inimesele on antud alternatiivseid võimalusi, et usku mitte kaotada.

Pigem tahan välja tuua selle - nii nagu Pargiwaht ütles- et maailmas pole tegelikult olemas inimest, kes suudaks asju täpselt ette näha, kuid on olemas inimesi, kes suudavad tulevikku paremini piiritleda ja saatust võibolla ennatlikult asju ette tunnetades muuta. Nõid aga üksi ei suuda midagi teha - kõige suuremaks muutjaks oleme ikka meie ise oma tahtejõu ja mõtlemisega.