Kiievi haavatu, keda tulistas snaiper.Foto: Sergii Kharchenko / Sipa / Scanpix
Maailm
8. märts 2014, 09:47

Ukrainas on moodustamisel komisjon nn Maidani snaiprite probleemi uurimiseks (12)

Ukraina võib peatselt teatada komisjoni moodustamisest niinimetatud Maidani snaiprite probleemi uurimiseks, mis tuli päevavalgele pärast seda, kui internetti lekkis Eesti välisministri Urmas Paeti ja Euroopa Liidu välispoliitika juhi Catherine Ashtoni pealtkuulatud telefonikõne, teatas Ukraina julgeolekuagentuuride allikas.

"Vastu on võetud otsus teatada kõige lähemas tulevikus ametliku komisjoni, tõenäoliselt parlamendikomisjoni moodustamiseks. Komisjoni on kavas kutsuda erinevate erakondade, teiste seas Regioonide Partei esindajad ning rahvusvahelised eksperdid, võimalik, et ka Venemaa eksperdid," ütles allikas uudisteagentuurile Interfax. Lääne eksperte pole allika sõnul plaanis komisjoni kutsuda.

Interfaxi teatel on tundmatuks jääda soovinud allikas endine Berkuti märulimiilitsa ohvitser.

Youtube´i keskkonda postitatud salvestusel annab Paet Ashtonile ülevaate oma äsjasest visiidist Ukrainasse, seal aset leidnud kohtumsitest ning meeleoludest. Paet käis Ukrainas visiidil 25. veebruaril, kohtus Ukraina parlamendi spiikri ja presidendi kohusetäitja Oleksandr Turtsõnovi ning riigi teiste poliitiliste juhtidega.

Postimehe võrguväljaande teatel edastas Venemaa uudistekanal Russia Today, et Paeti ja Ashtoni telefonikõne salvestasid ja riputasid selle internetti kuulamiseks üles Ukraina salateenistuse töötajad, kes on endiselt ustavad tagandatud presidendile Viktor Janukovõtšile.

Salvestuses räägib Paet Ashtonile ka kahtlustes, et Kiievis Maidanil tulistasid nii meeleavaldajaid kui ka korrakaitsjaid samad snaiprid. Paet viitab sealjuures kodanikuaktivisti Olga sõnadele. Visiidi käigus kohtus Kiievis Maidani rahutustes esmaabi andmise eest vastutava vabatahtlike peaarsti Olga Bogomoletsiga.