Inimesed
7. märts 2014, 07:00

Professor David Vseviov klassi ees: minu jaoks oli see meeldiv kohustus (1)

"Õpilasi huvitas, miks hinnatakse ajaloosündmusi erinevalt. Ja kas see peabki nii olema või on sellele mingi seletus," toob ajaloolane David Vseviov Mustamäe humanitaargümnaasiumi 12. klassile antud ajalootunnist näiteid. Eesti kunstiakadeemia professor käis koolis tundi andmas programmi "Tagasi kooli" raames.

Kuna külalistunni teema võis olla ka töö- või elukogemuse põhine, kutsuti programmi "Tagasi kooli" osalema mitu Eesti tuntud inimest. Nii sattus kolmel-neljal korral klassi ette ka David Vseviov.

Ta tõdeb, et kõrgkooli õppejõuna ta erilist ettevalmistust 12. klassi ajalootunniks tegema ei pidanud. "Mõtlesin lihtsalt eelnevalt läbi, millistele punktidele ma keskenduda võiksin," lausub ta.

Mustamäe humanitaargümnaasium on venekeelne kool, kus ajalootund toimub küll eesti keeles, kuid Vseviov otsustas teha kakskeelse tunni. "Kuna nende õpetaja tegi algul väikese sissejuhatuse, siis ma sain kuulata, milline on nende eesti keele valdamine. Mõnel oli sellega ikka suuri raskusi," nendib ta ning lisab, et kõige üllatavam on ikkagi see, kui keeruline võib olla neil õpilastel sellise taseme juures üldse ajalugu õppida.

Siiski tunnistab Vseviov, et õpilaste huvi ajaloo vastu oli väga suur ning pärast tundi küsisid paar õpilast isegi, kas ta sooviks neid veel õpetama tulla.

"Külalistunni puhul on ka väga oluline, et kaasneks võimalus küsimuste esitamiseks – mina püüdsin jätta selleks üks kümmekond minutit. Muidugi peab siinkohal silmas pidama, et olla üks kord aastas üks tund klassi ees on võrreldamatult lihtsam kui see, mida teeb õpetaja päevast päeva."

Kuna Vseviov on pika staažiga õppejõud, siis enne külalistundi tal väga suurt ärevust ei olnud. "Ma nimetaks seda tavaliseks ärevuseks, mis on tüüpiline enne igat loengut," ütleb ta. "Minu jaoks oli see tund pigem meeldiv kohustus, mis tuleneb minu erialast. Kui sa millegagi tegeled, siis pead olema võimeline noorematele inimestele sellest rääkima."

Hirvo Surva: laste teadmised üllatasid mind

Ka koorijuht Hirvo Surva käis Mustamäe humanitaargümnaasiumi keskkooliastmele külalistundi andmas. "Me rääkisime laulupeo ajaloost – mis laule seal lauldakse ja kes on nende autorid. Ja ma olin tegelikult väga üllatunud, et nad nii palju teadsid – just sellepärast, et nad on vene lapsed," räägib Surva ning lisab, et vene keeles tundi anda oli talle heaks praktikaks. "Täitsa põnev oli nendega!"