TULEVIKULOOTUS: Prantsusmaal välja töötatud Carmat’ tehissüda on funktsionaalselt inimese südame sarnane, reguleerides automaatselt südame löögisagedust ja verevoolu vastavalt patsiendi vajadustele. Loodetakse, et see võib südamehaigete eluiga pikendada kuni viis aastat.Foto: AFP / Scanpix
Inimesed
6. märts 2014, 07:00

Esimene Carmat’ tehissüda pidas vastu 75 päeva

Esimene inimene, kes sai Prantsuse ettevõtte Carmat uutmoodi, täielikult siiratava ja mitte ajutise tehissüdame, suri 75 päeva pärast operatsiooni.

Pariisi Georges Pompidou Euroopa haigla teatas esmaspäeval, et 76aastane mees, kes lasi endale esimesena siirata Prantsuse professori ja juhtiva südamesiirdamise spetsialisti Alain Carpentier’ eestvedamisel loodud südameproteesi, on seni määramata põhjusel surnud, vahendab Reuters.

Ettevõtte Carmat tehissüda on ainulaadne seetõttu, et ei ole mõeldud patsiendi südame asendamiseks mitte üksnes ajutiselt - kuni sobiva doonorsüdame siirdamiseni -, vaid püsivalt. Implantaadid on ette nähtud inimestele, kellel pole kõrge ea või doonorite vähesuse tõttu võimalik ehtsat organit oma haige südame asemele saada.

Esialgu katsetatakse kunstsüdant patsientide peal, kellel muud paranemislootust enam pole. Ehkki proteesi maksimaalne eluiga on viis aastat, peetakse kliinilisi katseid edukaks juba siis, kui patsient jääb elama kauemaks kui kuu. "Carmat soovib avaldada austust nii sellele patsiendile ja tema perekonnale julguse ning teerajaja rolli eest kui ka meditsiinimeeskonnale pühendumise eest," kommenteerib Carmati esindaja.

Peagi siiratakse samasugune tehissüda veel kolmele inimesele. Prantsuse südamekirurgid loodavad, et kunstlik süda aitab tulevikus tuhandeid patsiente.

Täielikult südant asendavaid implantaate toodab ka Ameerika ettevõte Syncardia, mille tehissüda on paigaldatud umbes 1200 patsiendile. Kõige kauem on see vastu pidanud veidi alla nelja aasta ja siis asendatud ehtsa doonorisüdamega.