TAHTIS KOERA AIDATA: Laulja Norman Salumäe (vasakul) sõnul jäi inimestele temast vale mulje. Normanni kõrval on tema sooloprojekti taustalauljad Daniel Viinalass, kelle süles kutsikas on, ja Josh Viinalass. Foto: Facebook
Inimesed
6. märts 2014, 07:00

Norman Salumäe: tõin kutsika otse-eetrisse vaid heade kavatsustega! (18)

Laulja sõnul soovis ta tähelepanu juhtida kodututele loomadele.

"Eesti laulu" finaalis Hoiupaigast vaid ühekuuse kutsikaga telekaamerate eest esinenud laulja Norman Salumäe väidab, et ei soovinud häälte saamiseks mitte koerakest ära kasutada, vaid tahtis juhtida inimeste tähelepanu sellele, et nad võtaksid hoiupaigast loomi.

"Meil (bändil – toim) on kurb tõdeda, et meie häid kavatsusi on valesti tõlgendatud ning palume siiralt vabandust kõikide loomasõprade ees, kelles meie teguviis on pahameelt tekitanud," selgitab Norman.

"Oleme tagantjärele suhelnud ka Loomakaitse Seltsiga ja mõistame, et valitud meetod selle teema käsitlemiseks ei olnud õige. Me loodame, et koerakesele ei olnud kogemus traumeeriv. Tahame kindlasti varjupaikade asukatele ainult head," kinnitas laulja.

Miks ei selgitanud laulja seda tele-eetris? "Teadsime, et hääletuse ajal võetakse kõikidelt artistidelt intervjuusid ning plaanisime sel ajal Loomade Hoiupaigast rääkida. Kuna aga hääletuse aeg sai enne läbi, kui järg meieni jõudis, ei jõudnud me oma sõnumit edastada. Küll aga õnnestus meil sellest rääkida telesaatele "Ringvaade", kes vastava lõigu esmaspäeval ka avaldas," selgitas Norman.

Ehkki ta väidab, et eetriaeg oli selgitusteks liiga napp, jõudis ta oma meeskonnaga siltide abil, kuhu oli kirjutatud, et koera nimi on Marko, televaatajatele naljagi pakkuda. Salumäe rääkis hiljem Õhtulehele, et kutsikale pandi nimeks Marko Reikop, sest ta olevat sama uudishimulik nagu telestaar.

Laulja kinnitab, et pisikesele koerale ei teinud keegi liiga ning ta viibis Nokia Kontserdisaalis, kus üritus toimus, kõigest paar tundi.

"Koera transportisid laupäeva õhtul Nokia kontserdimajja ning hiljem sealt ka ära varjupaiga enda töötajad. Kohapeal hoolitses kutsika eest igakülgselt minu hea sõber, kes tegeles temaga terve õhtu vältel. Koer viibis kontserdimajas kokku 2,5 tundi," rahustab ta inimesi.

Normani sõnul oli see tema ja tema muusikute ühine mõte loom saatesse kaasa võtta, et juhtida Hoiupaigale tähelepanu ning ta on ise varem seal loomadega jalutamas käinud.

Hannah: mind pahandab Normani tegu!

"Milleks koguda nunnumeetri kuulsust hüljatud looma toel?" kirjutab Hannah oma Facebooki-lehel.

"Võtta varjupaigast (loe: Tallinna Loomade Hoiupaik) ühekuune kutsikas, kes läbi telepildi oli selgelt apaatne ning peaks viibima rahulikus ja turvalises keskkonnas, tirida ta kaamerate ette ja kogu möllu sisse... ja siis ta TAGASI varjupaika viia??? Masendav!" leiab Hannah.

Loomaarst: tagajärjed võivad alles hiljem välja tulla

Vilde tee loomakliiniku arst Anu Poopuu arvab, et see, kuidas asi kutsikale tegelikult võis mõjuda, võib selguda alles mõne aja pärast, kui koer peaks kunagi uuesti sarnasesse situatsiooni sattuma.

"See otsustamiseks väga väike hetk, mida mina praegu mäletan, siiski negatiivne ei olnud – kutsikas ei tundnud ennast halvasti, ta oli valmis suhtlema. Seda väljendas tema keha," hindab loomaarst.

Õigeks ta looma saatesse toomist siiski ei pea, nii nagu ei ole tema meelest õige viia kahe-kolme kuu vanuseid imikuid rokikontserdile.

Neljas-viies elunädal on kutsikatel sotsialiseerimisperiood, mille vältel on oluline loomale tutvustada olukordi, millesse ta tulevikus võib sattuda. "See tähendab uusi kontakte teiste inimestega, kontakte teiste loomadega, kontakte kogu ümbritseva keskkonnaga," selgitab loomaarast.

Oluline on tema sõnul aga see, kuidas need kontaktid esitatakse ja läbi tehakse. "Ülemäärane kontsentreeritud kogus mingit infot võib tähendada tegelikkuses seda, et kutsikas ei õpi positiivset, vaid hoopis negatiivset," räägib Poopuu.

Näiteks juhul, kui ümberringi on inimesed, kes võib-olla ei tea, mida koera kehakeel konkreetselt väljendab – kas koer on õnnetu, kurb, hirmul või tal on hea olla. "See annus, kui palju ja millisel viisil temaga suheldakse, on hästi oluline."

Nii noor kutsikas ei tohiks veel uude kojugi läinud olla, räägib loomaarst – tavaolukorras on see kutsikas veel ema ja teiste kutsikate juures. Ta lisab, et sel perioodil õpib kutsikas mängu kaudu nii allaandmist kui domineerimist. "Nad õpivad aru saama hammustamisest – kui ma liiga tugevasti hammustan, siis ma võin haiget teha, samas ma saan sellega ka võimu ja nii edasi. Kõik peab olema järelevalve all tehtud ja mõõdukas. Teda ei tohi üle väsitada," selgitab Poopuu, et sellises vanuses koera aju ja närvisüsteem alles arenevad.