KARJÄÄRI TIPPHETK: Martin Scorsese «Aviaatoriga» (2004) parima naiskõrvalosatäitja Oscari võitnud Cate Blanchett sai nüüd pihku veelgi kõrgema tunnustuse – parima naispeaosatäitja Oscari. Pilkupüüdev kleit pärineb Armani Privé eksklusiivkollektsioonist. Foto: Reuters
Inimesed
4. märts 2014, 07:00

Cate Blanchett: suur-suur aitäh, Woody, et sa mind oma filmi valisid!

Nimiosa Woody Alleni «Kurvas Jasmine'is» tõi Cate Blanchettile näitlejakarjääri teise Oscari. Ehkki vanameister Alleni kunagine pedofiiliaskandaal kerkis kuldmehikeste jagamise eel taas üles, keeldus Austraalia näitlejanna talle selga pööramast. «Suur-suur aitäh, Woody, et sa mind oma filmi valisid!» kuulutas Cate lavalt.

44aastane Blanchett kehastab «Kurvas Jasmine’is» rikast Manhattani seltskonnadaami, kes leiab end ühtäkki vaesena ja kodutuna. Rolli eest karjääri kolmanda Kuldgloobuse pälvinud Cate oli kihlveokontorites parima naispeaosatäitja Oscari favoriit, ehkki režissöör Allen on uuesti segatud aastatetagusesse pedofiilia­skandaali. Veteranlavastaja lapsendatud tütar Dylan Farrow kordas hiljuti avalikus kirjas oma kunagist väidet, et Allen kuritarvitas teda seitsme aasta vanuses seksuaalselt. Ta heitis Hollywoodi staaridele ette, et nood endistviisi Alleni filmides mängivad. «Mis siis, kui see oleks olnud sinu laps, Cate Blanchett?» ründas Dylan New York Timesis avaldatud kirjas «Kurva Jasmine’i» peaosatäitjat.

«Naispeaosaga filmid pole nišitoode!»

Cate, kes koos näitekirjanikust ja stsenaristist abikaasa Andrew Uptoniga kasvatab kolme poega, keeldus leeri valimast. «Mõistagi on see olnud kogu perele pikk ja valuline olukord ning ma loodan, et nad leiavad lahenduse ja rahu,» ütles näitlejanna pärast Dylani kirja ilmumist Santa Barbara filmifestivalil vastuseks reporteri küsimusele. Ka oma karjääri teist Oscarit vastu võttes (esimese, naiskõrvalosatäitja kuldmehikese oli ta teeninud Martin Scorsese filmiga «Aviaator – valguses ja varjus», kus ta kehastas ekraanilegend Katharine Hepburni) jäi Cate Woody Allenile truuks. «Olen väga uhke, et «Kurb Jasmine» nii kaua ekraanil püsis. Suur-suur aitäh, Woody, et sa mind oma filmi valisid! Olen selle eest väga tänulik!»

Tagasihoidliku natuurina nimetas Blanchett Ameerika Filmiakadeemia kuldmehikest juhuslikuks ja subjektiivseks auhinnaks ning avaldas tunnustust oma konkurentidele Amy Adamsile («Ameerika afäär») ja Sandra Bullockile («Gravitatsioon»). Mõistagi ei unustanud näitlejanna tänukõnes mainida oma abikaasat ja poegi. Püünet kasutas Cate ka teiste ametiõdede toetamiseks. «Neile, kes arvavad, et filmid, mille keskmes on naine, on nišitoode: ei ole! Inimesed tahavad selliseid filme näha ning need toovad raha sisse,» kuulutas oma põlvkonna üks tunnustatumaid naisnäitlejaid.

Kriitik: Cate peaks austraallasi toetama!

Austraalia filmikriitik Leigh Paatsch nimetab Cate Blanchetti rolli, eriti «Kurva Jasmine’i» viimasel kümnel minutil, austraallaste võimsaimaks etteasteks kogu filmiajaloos. Kuid ta on veendunud, et nüüd tuleks Blanchettil sünnimaa põdurale filmitööstusele õlg alla panna. «Cate Blanchett on 1997. aastast saadik mänginud ainult korra Austraalia mängufilmis peaosa: auhindu pälvinud 2005. aasta draamas «Väiksed kalad»,» märgib Paatsch news.com.au artiklis, lisades, et Blanchetti kaasmaalased Geoffrey Rush, Nicole Kidman, Mia Wasikowska ja Sam Worthington on leidnud aega kodumaa filmides mängida.

Kuid Blanchett eelistavat osaleda «järjekordses pooletoobises «Kääbiku» või «Indiana Jonesi» järjes». «Nüüd on Cate’il aeg Austraalia filmitööstusele vastuteene osutada,» utsitab Paatsch värsket Oscari-laureaati patriootlikkusele.

Cate Blanchetti tuntumad filmid

«Elizabeth» (1998)
«Ideaalne abikaasa» (1999)
«Andekas hr. Ripley» (1999)
«Sõrmuste isanda» triloogia (2001-2003)
«Taevas» (2002)
«Aviaator – valguses ja varjus» (2004)
«Paabel» (2006)
«Ühe skandaali märkmed» (2006)
«Elizabeth: kuldajastu» (2007)
«Kus on Bob Dylan? I’m Not There» (2007)
«Indiana Jones ja kristallpealuu kuningriik» (2008)
«Benjamin Buttoni uskumatu elu» (2008)
«Robin Hood» (2010)
«Kääbik: Ootamatu teekond» (2012)
«Kääbik: Smaugi laastatud maa» (2013)
«Kurb Jasmine» (2013)
«Monumendimehed» (2014)

«Gravitatsioon» tõi Cuaronile hallid juuksed

Alfonso Cuaron unistas poisipõlves astronaudiks saamisest. Astronauti mehhiklasest ei tulnud, kuid kosmosepõnevik «Gravitatsioon» tõi talle kõigi aegade esimese ladinaameeriklasena parima režissööri Oscari.

Ehkki Ameerika Filmiakadeemia auhindade jagamisel läks aasta parima filmi tiitel britt Steve McQueeni ajaloolisele draamale «12 aastat orjana», pälvis režissööri kuldmehikese hoopis 52aastane Cuaron, hiljutine Kuldgloobuse laureaat. Ka mullu olid peaauhinnad samamoodi jagunenud «Argo» ja «Pii elu» vahel. 3D-formaadis valminud «Gravitatsioon», peaosades Hollywoodi superstaarid Sandra Bullock ja George Clooney, oli tänavuse auhinnagala edukaim linateos, võites kokku seitse auhinda. Oscari pälvisid peale režissööri ka operaatoritöö, visuaalefektid, montaaž, originaalmuusika, helimontaaž ja heli miksimine.

«Sandy, sina oledki«Gravitatsioon»,» tunnustas Cuaron auhinda vastu võttes oma staari Sandra Bullockit, kes oli heitluses parima naispeaosatäitja Oscari nimel Cate Blanchettile alla jäänud. «Sa oled selle filmi hing ja süda – vapustav kaastööline ja üks paremaid inimesi, keda ma tean,» olid mehhiko lavastaja liigutavad sõnad naisele, kes aitas tal ammuse unistuse ellu viia. Maineka lavastaja kohta (Cuaron on tuntud filmidest «Väike printsess», «Ja sinu ema ka», «Harry Potter ja Azkabani vang» ja «Inimlapsed») tuli tal «Gravitatsiooni» linaletoomisega ränka vaeva näha. «Teistel [filmiga seotud inimestel] avaldus muutus elutarkuses, minul juustes,» viitas kineast Oscarit vastu võttes aastaid kestnud finants- ja tehnilistele probleemidele.

Bullock kehastab «Gravitatsioonis» biomeditsiiniteadlast Ryan Stone’i, kelle esimest kosmosesüstikumissiooni tabab katastroof ja Ryan jääb koos veteranastronaut Matt Kowalskyga (Clooney) teineteise külge seotuna kosmosesse heljuma. Hätta sattunud astronautidest on ju varemgi haaravaid filme vändatud. Mis teeb «Gravitatsioonist», mille stsenaariumi kirjutas Cuaron kahasse oma poja Jonasega, aasta parima režissööritöö? Tegu on eksistentsiaalse action-filmiga, mis on ühtaegu futuristlik põnevik ja universaalselt inimlik lugu, vapustavalt kaunis ja hirmuhigi voolama panev õudusunenägu. Just nii on USA tippkriitikud oma mullust lemmikut kirjeldanud. 

Tänavused Oscarid

Film: «12 aastat orjana»
Režissöör: Alfonso Cuaron, «Gravitatsioon»
Meespeaosatäitja: Matthew McConaughey (pildil), «Elujanu»
Naispeaosatäitja: Cate Blanchett, «Kurb Jasmine»
Meeskõrvalosatäitja: Jared Leto (pildil), «Elujanu»
Naiskõrvalosatäitja: Lupita Nyong’o (pildil), «12 aastat orjana»
Mugandatud stsenaarium: «12 aastat orjana»
Originaalstsenaarium: «Temake»
Täispikk animafilm: «Lumekuninganna ja igavene talv»
Operaatoritöö: «Gravitatsioon»
Kostüümikunstnik: «Suur Gatsby»
Filmikunstnik: «Suur Gatsby»
Täispikk dokfilm: «20 Feet from Stardom»
Võõrkeelne film: «Kohutav ilu» (Itaalia)
Originaalmuusika: «Gravitatsioon»
Originaallaul: «Let It Go» – «Lumekuninganna ja igavene talv»