TIMO DIENER Foto: TEET MALSROOS
Film
3. märts 2014, 13:30

Filmilevitaja Oscarite jagamisest: järgmisel aastal võiks parima võõrkeelse filmi Oscari võita Eesti-Gruusia "Mandariinid" (3)

Pühapäeval jagati Los Angeleses 86. korda Ameerika Filmiakadeemia auhindu ehk Oscareid. Filmilevitaja Timo Dieneri sõnul seekordne üritus suuri üllatajaid ei toonud, kuid mehe sõnul võiks järgmisel aastal vabalt troonida võõrkeelsete filmide Oscarite võitjana Eest-Gruusia ühistööna valminud film "Mandariinid".

"Mingeid põrutavaid üllatusi ei tulnud," kõlab  filmiauhindadele telekanali Pro7 vahendusel kaasa elnud Timo Dieneri hääles pettumus.

Kui eelmine aasta ei saanud ka eksperdid olla kuni päris lõpuni kindlad, kes saab parima filmi Oscari, siis tänavu olid kõik juba eelnevate auhinna jagamiste käigus nii paika lokusnud, et ära jäid ka kõk head ja halvad üllatused.

Nii kirjeldab ta parima filmi tiitli võitnud "12 aastat orjana".

"Tähtis teema, eepiline, inimloomuse ja sellise triumfi lugu, super näitlejad ja selline tõesti üliolulise sõnumiga film," oli võit enne Oscarite jagamist Dieneri sõnul juba teada.

Kahtlusi ei saanud tekkida  ka režissööri valikuga, kus tiitli pälvis Alfonso Cuarón filmiga "Gravitatsioon"

"Lavastajaks ülimalt innovatiivne Cuarón," oli valik Dieneri sõnul ka ainuõige.

Tegelikult said ka Dieneri pettumused väljaelatud juba pärast nominatsioonide esitamist.

Nii oli tal ammu selge, et ega keegi eriti "Gravitasiooni" ja "12 aastat orjana" heitlusse Oscarite nimel ei sekku.

Ereda näitena tänavuseslt Oscarite jagamiselt toob Diener välja filmi "Ameerika afäär", mis oli filmiga "Gravitatisoon" võrdselt nominent 10 kategoorias.

"Ameerika afäär" pidas järelpidu nii, et laual ei olnud ühtki Oscarit. Kümnest null! Seda väga tihti ette ikka ei tule," selgitab Diener.

Filmilevitaja sõnul oli õhtu kõige suuremaks ja isegi ehk ainsaks üllatajaks see, et dokumentaalfilmidest ei saanud Oscarit film "The Act of Killing", vaid pärjatuks osutus "20 Feet From Stardom".

"Mis näitab, et kui etteaimatavad olid võitjad. Kõik olid oma mugavustsoonis kohad kenasti sisse võtnud," tõdeb mees.

Kas ka väikesest Eestist võiks leida Oscari väärilise filmi?

Diener kaua ei mõtle ja pakub koheselt Eesti-Gruusia ühistööna valminud filmi "Mandariinid".

"Äkki kahe valitsuse peale saame miljon dollarit kokku. Mul ei oleks midagi selle vastu, kui läheks jagamisele Oscar Eesti ja Gruusia vahel," usub Diener, et võimalused pole sugugi pahad.

Tema sõnul sarnaneb film väga teosega "Eikellegi maa (No Man`s Land), mis 12 aastat tagasi võitis parima võõrkeelse filmi Oscari. Tegu oli Bosnia noore rezissööri Danis Tanovici sõjafilmiga.

"Vaenutsevad pooled ja sõjast räsitud maa. Suhteliselt lihtne lugu ja väheste vahenditega oskuslikult tehtud film," selgitab filmilevitaja, et meil oleks vaja vaid väga oskuslikku kampaaniat ja tohutult õnne.

"Mandariini puhul on tegu lihtsa, kuid mitte lihtsakoelise looga. Sellise väärtustega looga. Ta nagu kõneleb inimestega,"  lisab Diener.

Kas film "Mandariinid" Oscari saab või mitte, selgub tulevikus, kuid ühes on filmilevitaja veendunud: igal eestlasel tasuks need pärjatud filmid oma silmaga ka üle kaeda.