UUS KRIISIKOLLE: Krimmis möllavad venemeelsed demonstrandid ja relvastatud üksused hõivavad olulisi objekte. Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
1. märts 2014, 08:00

"Tere tulemast tõelisesse põrgusse!" (18)

Ukraina uus peaminister Arseni Jatsenjuk on silmitsi tohutute probleemidega

Ukrainat ähvardab pankrot. Venemaale põgenenud Viktor Janukovõtš peab end endiselt presidendiks. Sassis on suhted naaberriigi Venemaaga. Krimm võib riigist eralduda. Neljapäeval Ukraina peaministriks saanud Arseni Jatsenjukilt oodatakse olukorra stabiliseerimist. Selleks on vaja teha ebapopulaarseid otsuseid.

Ukraina uus peaminister, 39aastane Arseni Jatsenjuk, on olnud poliitikas juba 12 aastat ja tema teenistusleht on kirev.

Advokaadiharidusega Jatsenjuk alustas tööd võimu juures 2002. aastal Krimmi majandusministrina. Järgmisel aastal sai temast Ukraina riigipanga esimene asepresident ja 2004. aastal sama panga presidendi kohusetäitja.

Oranži revolutsiooniga võimule tulnud president Viktor Juštšenko nimetas Jatsenjuki 2005. aasta märtsis Odessa oblasti asekuberneriks. Sama aasta septembris nimetati ta majandusministriks. 2007. aastal oli Jatsenjuk mõni kuu ka välisministri ametis.

Pärast 30. septembril 2007 peetud parlamendivalimisi sai Jatsenjukist ülemraada spiiker. Ka sellel kohal pidas ta vastu alla aasta.

Kolm kuud Maidanil

22. mail sai Arseni Jatsenjuk 35aastaseks ja koos sellega õiguse kandideerida presidendiks. Ambitsioonikas poliitik ei jätnud võimalust kasutamata, kuid 2010. aasta presidendivalimised lõppesid talle fiaskoga. Jatsenjuk kogus 6,69% häältest ja jäi teisest voorust kaugele.

2012. aasta parlamendivalimistel kandideeris Jatsenjuk Batkivštšõna (Isamaa) partei nimekirjas. See partei kogus 25,54% valijate häältest ja sai 103 kohta 450kohalises ülemraadas. Jatsenjukist sai Batkivštšõna fraktsiooni esimees ja ühtlasi partei juhtfiguur, sest Batkivštšõna esimees, ekspeaminister Julia Tõmošenko oli vanglas.

Maailm on Arseni Jatsenjukki märganud alles viimasel ajal. Täpsemalt siis, kui ta praeguse kriisi puhkemisel kolm kuud tagasi hakkas koos Vitali Klõtško ja Oleh Tjahnõbokiga käima Maidanil meeleavaldajaid innustamas.

President Viktor Janukovõtš pakkus Arseni Jatsenjukile peaministri kohta juba 25. jaanuaril, kuid viimane keeldus. Ta teatas ultimatiivselt, et opositsioon soovib endale täit vastutust riigis toimuva eest ning president peab enne tagasi astuma. Samuti ei tohi uues valitsuses olla senise võimuerakonna Regioonide Partei ministreid.

Olukord muutus eelmisel laupäeval, kui ülemraada tagandas selleks ajaks juba Kiievist põgenenud president Viktor Janukovõtši ametist. Samal päeval vabastati kiirkorras Harkivi vanglast Julia Tõmošenko, kes aga teatas, et tema ei ole peaministri ametist huvitatud.

Nii jäigi sõelale Arseni Jatsenjuk, kelle ülemraada kinnitas kuni 25. mail peetavate ennetähtaegsete presidendivalimisteni peaministriks. Jatsenjukki toetas 417 kohal olnud saadikust 371.

Maidani meeleavaldajad suhtusid Jatsenjuki nimetamisse valitsusjuhiks üsna jahedalt. Otse küll vastu ei oldud, kuid eriti temasse ka ei usuta. Uuele peaministrile heidetakse ette liigset seotust seniste võimustruktuuridega. On ka neid, kellele ei meeldi, et Arseni Jatsenjuk on samuti miljonär nagu varasemad valitsusjuhid.

Poliitilised enesetapjad

Uus peaminister nimetas ennast ja oma valitsuse liikmeid poliitilisteks enesetapjateks, sest langetama tuleb hakata äärmiselt ebapopulaarseid otsuseid.

Kolme viimase aastaga on Ukraina kulla- ja sularahareserv kahanenud 37 miljardilt dollarilt 15 miljardini, ütles Jatsenjuk. Riigivõlg ulatub 75 miljardi dollarini, ehkki alles 2010. aastal oli see poole väiksem. Seetõttu on jäänud viimasel kuul ka pensionid täies ulatuses välja maksmata.

"37 miljardi dollari väärtuses laene on kadunud teadmata kuhu," tõdes ta. Ukraina eelmised võimud on tema sõnul kantinud 70 miljardit dollarit riigist välja.

Riigi välisvõlg on kasvanud ligi 140 miljardi dollarini. Kuna riigil laenude tagasi maksmiseks raha ei ole, vajatakse kuni tuleva aasta lõpuni kuni 35 miljardit dollarit lisaabi.

Niisuguses olukorras ei jäänud vastsel peaministril muud üle kui teatada, et olukorra paranemist ei tasu oodata. Ees ootab hinnatõus ja elatustaseme langus.

Arseni Jatsenjuk andis valitsusametnikele korralduse rakendada äärmuslikke kokkuhoiumeetmeid kulutuste kontrolli alla saamiseks. "Enam ei tule riigi raha eest autosid, soodustusi ega privileege ministritele," vahendab AFP/BNS uue peaministri hoiatust.

Kuna riigis valitseb ebakindlus, siis on hakanud inimesed valuutat pangakontodelt välja võtma. Jatsenjuki sõnul tuleb kapitali väljavool saada kontrolli alla. Valitsus koguneb täna olukorda arutama. Uus peaminister on varem öelnud, et Ukraina vajab mastaapset majandusabi, mis on võrreldav Teise maailmasõja järgse USA Marshalli plaaniga Lääne-Euroopale.