Eino BaskinFoto: TAIRO LUTTER
Intervjuu
1. märts 2014, 08:00

Eino Baskin: "Kõik minu head sõbrad on juba surnud. Mul polegi kedagi, kellega rääkida." (26)

"Üldiselt olen ma optimist, surma peale ma eriti ei mõtle," ütleb juunis 85. sünnipäeva tähistav Eesti teatri korüfee Eino Baskin. Kuigi neerupuudulikkuse tõttu on ta viimastel aastatel üha sagedamini haiglavoodi külge aheldatud.

"Üldiselt olen ma optimist, surma peale ma eriti ei mõtle," ütleb juunis 85. sünnipäeva tähistav Eesti teatri korüfee Eino Baskin. Kuigi neerupuudulikkuse tõttu on ta viimastel aastatel üha sagedamini haiglavoodi külge aheldatud.

Nelja valge seina vahel lamades vanameister ometi musti mõtteid pähe tulla ei lase. Mängib hoopis arvuti abil iseendaga malet ja loeb üha uusi näidendeid, mida Vana Baskini Teatris välja tuua. Ise ta lavastaja ega näitlejana lavale enam ei astu, aga ütleb poolenisti naljatades, et on teatris passiivne abitööline. Parematel päevadel on vana Baskin jätkuvalt vaimukas ja emotsionaalne, kuigi selliseid päevi on tal enda sõnul kahetsusväärselt vähe.

Eino, te saate juunis 85aastaseks, teid on viimastel aastatel räsinud rängad haigused, ütlete ka ise, et seisate oma elu loojangul ning seda hämmastavam on teie elutahe ja optimism, mis väljendub kas või selles, et kuuldavasti plaanite juba Vana Baskini Teatri tänavust suvelavastust?

Tegelikult olen ma teatri juures passiivne abitööline. Selles mõttes, et ideid on, pea veel jagab, aga ise ma enam ei mängi ega lavasta. Proove ei saa teha, peavalud ja nõrkus kimbutavad. Õudne nõrkus on. Neerud on haiged. Kui inimesel on neerud haiged ja on neerupuudulikkus, annab see kõige rohkem tunda. Pidevaid valusid küll pole, aga käia on raske. Kaua ei saa püsti seista. Kogu aeg tahaks magada ja kõike istudes teha.

Mis aga puutub teatrisse, siis jah, juulis tuleme välja uue suvelavastusega, mille pealkirja ma ei oska veel öelda. Aga me mängime suvel ka eelmise aasta suvetükki "Minu girl-friend on eestlane", kuna me mängisime seda pidevalt täismajale.

Tegelikult läheb praegu päris hästi, meil on repertuaaris seitse-kaheksa lavastust.

Seega võib naljaga pooleks öelda, et umbrohi ei hävine, sest olete ka ise rääkinud enda eemaletõmbumisest ja teatriuste kinnipanekust?

Kui mina ka lõpetan, siis see ei tähenda veel teatri lõppu. Direktor Aarne Valmis läheb edasi, ta on sellest huvitatud. Niikaua teeb, kui tahtmist on ja riik raha annab.

Edasi lugemiseks: