ROLLI NIMEL: Matthew McConaughey kehastab «Elujanus» aidsihaiget kauboid (paremal), kes hakkab USAs keelatud aidsiravimeid salaja riiki toimetama. Rolli nimel näljutas end 17 kilo kergemaks. Rokkbändi 30 Seconds to Mars lauljana tuntud Jared Leto kehastab «Elujanus» HI-viiruse kandjast transseksuaali (vasakul). Osa nõudis Letolt kõhnumist 15 kilo võrra.Foto: Outnow.ch
Inimesed
1. märts 2014, 17:00

Kas nälgimine on otsetee Oscarini? (1)

Kas näljasurma piiril vaakumine toob Matthew McConaugheyle ja Jared Letole pühapäeval kauaigatsetud Oscari? Nad mõlemad seadsid filmiks "Elujanu" valmistudes oma tervise ohtu. Ent tulemuseks olid vapustavad osatäitmised.

Rolli nimel näljutamine paistab olevat oma ametit hingega võtva näitleja tunnus. Selleks, et kehastada filmis "Kaldale uhutud" inimtühjal saarel virelevat töönarkomaani, võttis Tom Hanks 25 kilo alla.

Christian Bale piitsutas end veelgi hullemini, et mängida filmis "Masinist" aasta aega unetuse käes vaevelnud meest – tema kaotas kaalust ligi 30 kilo.

Aidsihaige Ron Woodroofi osa Jean-Marc Vallée filmis "Elujanu" ("Dallas Buyers Club") nõudis naistemagnet Matthew McConaugheylt samuti kõva enesesalgamist. Näitleja, kes võitis rolliga Kuldgloobuse ning on pühapäevasel Ameerika filmiauhindade Oscarite jagamisel parima meespeaosatäitja auhinna favoriit, näljutas end umbes 17 kilo kergemaks.

Matthew’ salarelv: tibatilluke lusikas

Nüüdne kolme lapse isa Matthew armastas vallalisepõlves rannas punnis biitsepseid demonstreerida, ent "Elujanus" on ta kõhn nagu silguniisk: palged aukus, riided seljas rippumas. Millise dieediga ta selle saavutas?

McConaughey on andnud vastakaid seletusi. Ühes intervjuus rääkis ta, et ei söönud ligi neli kuud päevas muud kui kaks munavalget, veidi kana ja väikese pudingi. Kosutuseks lubas filmistaar endale kaks dieetkoolat.

Ent Ellen DeGenerese jutusaates rääkis Matthew, et sõi päevas kolm väikest einet, võttis õhtul klaasi veini ega teinud üldse trenni. Ühel pressikonverentsil väitis näitleja aga, et tema ainus toidupoolis oli hommikueine, mis koosnes väikesest tapiokipudingist. [Tapiokk – granuleeritud maniokitärklis. Maniokk – piimmahlaga taimede perekond piimalilleliste sugukonnast.]

"Leidsin New Orleansist tibatillukese antiiklusika, pisikese suhkrulusika, ning sõin sellega, et pudingit jaguks kauemaks. Ah, see oli super! Sõin seda niimoodi tund aega."

Arstid toonitavad, et selline näljutamine on organismile ülimalt kurnav. Tom Hanks on tunnistanud, et tema suhkruhaigus võib olla filmirollide nimel tehtud kiirdieetide tagajärg.

McConaughey möönis, et kõhnumine nõrgendas silmanägemist ning andis intiimelule kabelimatsu – ta kaotas seksiisu ja ka abikaasa Camila ei pidanud teda enam ahvatlevaks.

"Aga selle, mis ma alumises otsas kaotasin, tegin üleval tasa!" kiitis McConaughey dieediga kaasnenud vaimuärksust. Ta on avaldanud arvamust, et äärmuslik salenemine on ohutum kui äärmuslik tüsenemine.

Jared lõpetas söömise sootuks

Jared Leto pole mitu aastat ainsatki filmi teinud, vaid nautinud edu rokkbändi 30 Seconds to Mars solistina. Aga näitlejana on ta kompromissitu. Rollide nimel on ta end paksuks õginud ja kõhnaks näljutanud.

Kehastades filmis "27. peatükk" John Lennoni mõrtsukat Mark Chapmanit, võttis Leto juurde 30 kilo – neist esimesed 20 vähem kui kahe kuuga. Igal õhtul kulistas näitleja mikrolaineahjus soojendatud jäätist sojakastme ja oliiviõliga. Tagajärg? Liigesevalud ja südamekloppimine

"Pidin liikuma ratastoolis, sest ma ei suutnud kõndida," tunnistas Jared hiljem. Lihavaks paisunud, tuli radikaalne vedelikudieet.

"Ma ei söönud kümme päeva järjest midagi. Nende kümne päevaga võtsin vist ligi kümme kilo alla."

HI-viirusega nakatunud transseksuaali Rayoni osa nõudis Letolt taas kõhnumist. Enda sõnul kaotas ta umbes 15 kilo – ikka radikaalselt.

"Lõpetasin söömise," rääkis ta CNNile. Kuid drastilised füüsilised muutused – lisaks 52kilosele kehakaalule ka kulmude mahaajamine ning kõigi ihukarvade depileerimine – aitasid tema sõnul tegelaskuju luua.

"See muudab seda, kuidas sa kõnnid, kuidas sa istud, kuidas sa mõtled," kinnitas 41aastane Leto, kes pälvis südantlõhestava osatäitmise eest Kuld­gloobuse ning keda peetakse tõenäolisimaks meeskõrvalosatäitja Oscari saajaks.

"Tunnen, et Rayonist sai inimene, tõeline inimene. Eriti seetõttu, et ma olin nii sügaval tema sees."

Rolli nimel 27 kilo juurde ja 25 kilo alla

Robert De Niro võttis 27 kilo juurde, et kehastada «Raevunud härjas» (1980) vanenevat poksijat Jake La Mottat.

Räppar 50 Cent kaotas 25 kilo, kehastamaks filmis «All Things Fall Apart» (2011) vähihaiget sportlast.

Renee Zellweger sõi end 2001. aastal Bridget Jonesi rolliks ligi kümme kilo priskemaks. Samasugust kosumist nõudis filmi järg.

Matthew Fox treenis end 20 kilo kergemaks, et mängida filmis «Alex Cross» (2012) sarimõrtsukat.

George Clooney kosus filmi «Syriana» (2004) nimel 15 kilo.

Matt Damon võttis filmis «Vaprus tule all» (1996) valmistudes kolme kuuga 18 kilo alla. Ta jooksis iga päev ligi 20 kilomeetrit ning sõi hommikuks munavalgeomletti, lõunaks kana köögiviljaga ja õhtuks üheainsa ahjukartuli. Selle tagajärjel said Matti neerupealised kahjustada ning arsti sõnul võinuks näitleja süda jäädavalt väiksemaks tõmbuda.