UUS KOGEMUS: Aasta vanaema Leili tõdeb, et presidendi vastuvõtule minek pani teda natuke närveerima ning mõtlema, kuidas seal olla. «Aga kõik oli uus ja huvitav ning kätlema minek oli ka väga hästi korraldatud – järjekorras ei pidanud üldse kaua ootama,» ütleb Leili. Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
27. veebruar 2014, 08:00

Aasta vanaema presidendi vastuvõtust: tore on minu eas veel midagi uut kogeda! (9)

"Lapselaps oli vastuvõtust väga vaimustunud – ütles, et tahaks veel minna," naerab vanaema Leili. "Ehk mõne aasta pärast kutsutakse siis teda ja siis võtab tema minu kaasa."

Aasta vanaemaks valitud Leili Org, kellel on 14 lapselast, võttis presidendi vastuvõtule kaasa neist vanima – 25aastase pojatütre Anette.

Kuna Leili sõnul tema vanuses enam suurt vajadust pidulike rõivaste järele ei ole, pidi ta laskma endale vastuvõtuks uue kleidi õmmelda.

"Lapsed korraldasid selle, sest selliseks puhuks tahad ikka midagi uut," lausub Leili.

Lapselapse kleidil on aga lausa oma ajalugu. "Selle autor on meie hea tuttav Deivi Org, kunstnikunimega Monica del Norte. Kleit on tehtud vanadest kampsunitest, mis on üles harutatud, seejärel puhtaks pestud ning siis uuesti kokku kootud," selgitab Leili. "Kleidi nimi on "Vabariigi tütar"."

Vastuvõtuga jäi vanaema väga rahule. "No ikka meeldib, kui kutsutakse ja võõrustatakse. Kuna ma ei ole iga-aastane käija, siis ei saa kohe kritiseerima ka hakata. Mul on selline komme, et kui külla kutsutakse, siis on kõik hea, mis pakutakse. Ja tegelikult oli ka kõik kõige paremas korras," jutustab ta.

Nii nagu aasta vanaisa, nii tõdeb ka Leili, et enamikku külalistest nemad Anetega küll tundsid, kuid vastupidi mitte.

"Aga mõnus oli seda kõike vaadata ja melu nautida," ütleb ta. "Mis mulle veel väga meeldis: enne kontserdimajja sisenemist aitasid sõjaväevormis noormehed meid viisakalt autost välja ning vaatasid, et me ikka ilusti uksest sisse saaksime."

Leili tunnistab, et presidendiballile kutse saamine oli küll natuke üllatav, aga veel suuremaks üllatuseks oli ikkagi aasta vanaemaks saamine.

"Ma ei teadnud üldse, et lapselapsed mu sinna esitasid. Kuid eelmise aasta vanaema ja vanaisa hoiatasid meid, et äkki tuleb ka vastuvõtule minna," räägib Leili.