Ameerika pere leidis oma maavaldustes Saddle Ridge Hoardis roostes metallkarpidest 1427 kuldmünti. Aarde koguväärtus on numismaatikute hinnangul ligikaudu 10 miljonit dollarit.Foto: HANDOUT / Reuters / Scanpix
Müstika
26. veebruar 2014, 11:33

Ameerika pere leidis oma maavalduselt mündiaarde, mille väärtus on 10 miljonit dollarit (7)

USA-s California osariigis sattus üks abielupaar aardeleiule, mille väärtuseks hinnatakse 10 miljonit dollarit.

Perekond, kelle nime ei ole avaldatud, leidis aarde oma maavaldustes Saddle Ridge Hoardis eelmise aasta aprillis, mil nad koeraga jalutasid, vahendab BBC AP-d. Puu alla maetud mündid asusid roostetanud metallkarpides. Praeguseks on kinnitust leidnud, et omal ajal kõrvale pandud 1427 uhiuut kuldmünti on ehtsad ning need pole iial käibel olnud. Mündid on vermitud ajavahemikus 1847-1894.

Tegemist on seni suurima aardeleiuga USA ajaloos. Aarde leidjaid nõustanud Kagin'si numismaatik ütles, et nende firma on kokku puutunud tuhandete kuldmüntidega, kuid selline leid on Põhja-Ameerikas ennekuulmatu, samuti on müntide seisukord ülihea.

Paikkond, kust aare leiti, oli kullaotsijate seas tuntud kui Gold Country (eesti keeles 'kullamaa"), kes tungisid sinna 19. sajandi kullapalaviku ajal. Miks otsustas keegi need mündid kunagi maha matta, võib jääda igaveseks saladusehõlma.

Santa Ana professionaalne mündihindaja on tõendanud, et müntide väärtus on ligikaudu 27 000 dollarit, kuid mõned mündid on sedavõrd haruldased, et neid võib müüa ka üks miljon dollarit tükk.

Perekond kavatseb münte müüa Amazonis.