«Kena klassikaline lahendus, sobis hästi kauni jumega. Valge värv mõjus seekord nagu meenutus varalahkunud talvest,» kiidab Anu Hint Evelin Ilvese kleiti. Kleidi autor on Aili Aamisepp.Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
25. veebruar 2014, 07:00

Kleidiparaad: silma jäid puhtad, julged ja rõõmsad värvid (36)

"Ma olen tohutult suur folkloorifänn ja Evelin on selle eestvedaja, seega ma oleksin oodanud, et komplekt on rahvuslikum. Aga kui oled 6-7 aastat selle rahvusliku ainesega käinud, on õigus endale ka väike vaheldus teha," ütleb moekunstnik Piret Puppart presidendiproua Evelin Ilvese kleidi kohta.

"Mulle meeldis Evelini kleidi lõige ja eesolev püstine joon, mis on figuurile väga hea täiendus. Iseenesest on hea, et presidendiproua on heledas toonis, muidu ta kaoks natuke taustale ära. Praegu tuleb ta esile ja see on oluline," ütleb Puppart.

Presidendiproua on Lee Reinula-Sterni sõnul klassikaliselt ilus: "Minu silma jaoks on kõik korras: kleit istub talle suurepäraselt, materjal ja lõige on viimase peal – kohe kena vaadata. See eelmise aasta prohmakas tundub nagu olnuks unes."

Kas esileedi kleit ei meenutanud natuke pruutkleiti? "Eks väheke oli pruutkleidi muljet, aga päris palju oli valge-beeži kombinatsiooni, mis oli veelgi pruudilikum," ütleb Puppart.

"Kerge pruudilikkuse noot oli, aga see ei olnud tohutult silma riivav ega üle võlli. Ilmselt oli see õhkõrn piir ära tabatud. Kõrvaehe oli väga ilus, mulle meeldis, et käed olid jäetud puhtaks, nii et keskenduti kõrvarõngale."

"Punane ja erksinine, just selline koobaltivariant, säravat sinist oli palju," toob Piret Puppart välja tänavuse presidendi vastuvõtu värvitrendid.

Nii Anu Hint kui Lee Reinula-Stern ütlevad, et üldmuljena jäid silma puhtad, julged ja rõõmsad värvid: sinine, punane (Tiina Tauraite punane tüllkleit), mustvalge graafika. Samuti lihtsad, kuid elegantsed lõiked. Reinula-Stern toob näiteks Kadri Landi ja Anneli Heinsoo punase, Helen Neitovi lilla ja Piret Eriku helesinise ülilihtsad kleidid. Anu Hint toob välja huvitava lõikega seelikud, mida ta silmas kandmas Hanna Korsarit, Kaisa Marranit, Ülle Sildmäed ja Maria Petrovi.

Moekunstnik Lee Reinula-Stern ütleb, et tänavusel presidendiballil oli mitmeid kostüüme, ka tema enda nõelasilmast tulnud Margit Sutropi ja Sirje Karise kleit, mida on varem juba nähtud. "Kuna taaskasutus ja mõistlikkuse piires tarbimine on päevakajaline, on see keerulistel aegadel riietusele väga-väga tervitatav lähenemine," kiidab ta.

Eesti Moekunstnike Ühenduse juht, moekunstnik Anu Hint kiitis presidendiballi üldmuljet. "Mulle meeldis vastuvõtule tulnud külaliste riietus, iga peokülaline oli oma võimaluste piires vaeva näinud. Ei saagi nõuda, et kõik oleks täiuslik," lausus ta.

Lee Reinula-Stern nendib, et üht-teist riivas ka silma. Helin Pevkurit vaadates kerkis suule küsimus: "Kus on kangas?"

"Nii paljastatud õlga oli kole vaadata," lausub ta selgituseks.

Kanga nappust märkas Lee Reinula-Stern ka Ariel Klasi, Katri Raiki ja Ülle Sildmäe kleitidel-seelikutel – need jäid naistele ebasobivalt lühikeseks.

Piret Puppart ütleb, et talle jäi väga toredalt silma, et kleitide puhul oli palju lahtiseid selgasid. "Telekast seda ehk näha polnudki niipalju, aga kui kontserdi ajal publikut näitas, siis oli näha. Ja tore oli see, et mitte ainult noortel kandjatel, vaid ka vanematel."

Pupparti sõnul on väga kihvt, et kleidil on justkui kaks poolt – eest sünnis ja tagant krutskiga. "Lähed kätlema ja on näha fassaad, aga pärast on ju pidu."

Ühe suurima prohmakana nimetab Lee Reinula-Stern Kristiina Ojulandi kleiti, mis ballikleidi asemel meenutab tähesõdalase võitlusrüüd. "Seeliku pikkusega on mööda pandud, lisaks taga lõhik ja lahtine selg nii, nagu see eksponeeritud oli," nendib moekunstnik ohates, et selline kleit presidendiballile küll ei sobi.