Samuel Oja
Inimesed
25. veebruar 2014, 07:00

Simple Sessioni rulakohtunik: "Tähtis on näha, et jalg ei väriseks all!"

Ekstreemspordikohtunikuna rikkaks ei saa ja karjääri ei tee, ütleb üks tänavuse rula- ja trikirattavõistluse Simple Session eestlasest kohtunikke Samuel Oja.

Samuel Oja oli üks neist, kes nädalavahetusel võttis sisse positsiooni Saku suurhalli ehitatud rulapargi otsas kõrguval kohtuniketribüünil. Koos peamiselt välismaa kolleegidega oli tema ülesanne hinnata allpool ruladel trikitavaid igas vanuses võistlejaid, säilitades keskendumisvõime nii kaasaelava publiku kui ka üle saali kõlavate ingliskeelsete kommentaaride kiuste. Keskmisest suurema reaktsiooni pälvisid rulasõitjad üldiselt kahel juhul: kui hakkama saadi mõne eriti imetlusväärse trikiga või vastupidi, kui kukuti.

"Eestis polegi tipptasemel kohtunikke, paar tükki võib-olla ainult, kes käivad võistlustel pidevalt hindamas," selgitab Oja, et kohtunikutöö pole sugugi midagi glamuurset, vaid rohkem hobikorras ettevõtmine muude asjade kõrvalt.

Otse loomulikult eeldab kohtunikutöö põhjalikku tutvust alaga ja peaaegu kõik kohtunikud on ise sellega tegelenud või tegelevad siiani. Oja on sõitnud rulaga juba üksteist aastat, kuid Simple Sessionil kohtunikurollis üles astuda oli see talle esimene kord. Varem on ta sama tööd teinud Eesti meistrivõistlustel ja teistel kohalikel rulasõiduüritustel.

Millised on need täpsed elemendid, mida üks professionaalne kohtunik peab silmas pidama? "Pargikasutus: puhas sõit, stiil, et kukkumisi ei oleks," loetleb Oja.

"Kui puhtalt tuleb trikk välja – et lõpus sõitja ei värista jalga."

Lisaks muidugi trikkide üldine raskus. Oja toob näiteks ingliskeelseid nimetusi kõige keerulisemate etteastete kohta, mis ei ütle võhikule paraku mitte midagi.

Hindamine näeb välja nii, et iga kohtunik annab sõitjale oma punktisumma. Seejärel võetakse kõige kõrgem ja kõige madalam skoor maha ning allesjääv keskmine ongi vastava võistleja tulemus. Mingeid ametlikke ja rangelt paika pandud nõudmisi või kvalifikatsioone ekstreemspordikohtuniku roll ei nõua, vähemalt Eestis. Kui tead ja tunned läbi ja lõhki oma ala, kõiki trikke ja nõudmisi, siis on baas juba olemas.

"Elatist selle tööga muidugi ei teeni," tõdeb Oja, kes on põhikohaga üliõpilane. Kohtunikuks kutsutakse teda peamiselt siis, kui ta ise pole parasjagu samal üritusel võistlustules.

"Kui just vahel korraldajal mingit väikest boonust varuks ei ole," lisab ta.

Saku suurhallis peetud Simple Sessionilt viis trikiratta ehk BMXi sõidu esikoha koju kanadalane Drew Bezanson, rulasõidu parimaks tunnistati ameeriklane Greg Lutzka ning eestlastest saavutas parima tulemuse Andres Lainevool BMXi sõidu 12. kohaga.

Kokku läks võistluste starti 99 trikiratturit ning 77 rulatajat 33 riigist, sealhulgas 27 eestlast.