Sofia RubinaFoto: MATI HIIS
Saund
21. veebruar 2014, 13:48

HINDAME EESTI LAULU | II POOLFINAAL: Sofia, Lauri ja Sandra teevad ära (31)

Sel nädalavahetusel toimub Eesti Laulu teine poolfinaal, kus 10 osalejat võistlevad omavahel finaalipääsu nimel. Õhtulehe muusikatoimkond käsutas taas kokku 10 asjapulka, kellest pooled mingil määral ka ise tegevad muusikamaailmas, paar inimest, kes kuulavad muusikat enese lõbuks ning paar, kes üldjuhul eesti laule üldse ei kuula, ning palus neil hinnata tänavusi lugusid.

Kuigi lugusid hinnati suuresti isikliku muusikamaitse pealt, võeti arvesse ka seda, kuidas võiks lugu mõjuda Eurovisioni laval. Parimateks osutusid Sofia Rubina, Lauri Pihlap ja Sandra Nurmsalu.

Kümme poolfinalisti, saadud punktid ning kuulajate kommentaarid:

1. Sofia Rubina "City Lights" − 78 punkti (KUULA!)

"Sofia võiks laulda ükskõik mida, ikka oleks hea. Oleks Studio 54 veel alles, mängitaks seal seda lugu kindlasti. Klubilik ja kas just Eesti Laulu võitja, kuid omas žanris kindlasti hea."

"Mõnus biit ja mõnus meloodia. Kuid sellest ... Eurovisiooni "sädemest" jääb nagu midagi puudu."

"Lõpuks midagi, mis kõlab nagu 21. sajandi teine aastakümme. Mis tähendab kindlasti automaatselt, et laiadele rahvamassidele peale ei lähe. Mõnus lugu, muusika manab tõepoolest silmade ette õhtuse linna säravad tuled. Lõõgastav."

"Need inimesed, kes ütlevad automaatselt selle kohta "pole minu teema" ilma kuulamata, tahaks küll suure kaarega pikalt saata. See on lagi!"

"Parafraseerin siin Kõrsikute laulu pealkirja: tuli ja jäi, vähemalt minu lemmikute hulka. Sofia Rubina hääl vaimustab ning tema avarat tunnetust on tõeline nauding kuulata. Vaieldamatult parim solist mõlema poolfinaali jooksul."

"Pole päris minu muusika, aga arvan, et inimestele võib täitsa meeldida."

"Päris hea minekuga lugu, aga mingi hitt see muidugi ei ole. Eurovisioonil šanss puudub."

"Järjekordne eeskujulik näide Eesti elektroonilisest muusikast. Sofia vägev vokaal ei tohiks küll kedagi külmaks jätta, aga europublikule jääb kogu krempel võõraks."

2. Lauri Pihlap "Lootus" − 74 punkti (KUULA!)

"Kui ma sõnadest aru oleksin selle meeletu hääleväänamise ja pingutamise keskel, siis see laul oleks isegi meeldiv. Rütm on hea, kuid selline "ahastuses olev" pingutatud hääl ei ole see, mida tahan kuulda."

"Naiivsed sõnad, aga meeldejääv viis. Lausa vägagi nauditav võrreldes jamaga, mida Lauri Pihlap tavaliselt tootnud (loe: Soul Militia). Poleks uskunud, et kunagi selle inimese kohta nii hästi lausun."

"Ei tea kedagi, kes ei teaks kedagi, kes ei ütleks üldistavalt Lauri Pihlapi ja tema lugude kohta: üks Justin Timberlake kõik. Pole. Tippklass on. Ja kui ühes loos teevad lisaks supervokalistile (tausta)häält Susan Lilleväli, Dagmar Oja, Bert Pringi ja Sergei Morgun, on komplekt laitmatu. Muide, kui kellelegi meenub toda "Lootust" kuulates Michael Jacksoni "Earth Song", siis nii ongi!"

"Minu kõrv tuvastas selles meeshääles tuttavalt võõrapärase kõlavärvi, mis meenutab Michael Jacksoni. Mul pole eestikeelse Jacksoni vastu midagi, nii et lootus jääb."

"Hea laul, aga ei näe, et Eurovisionil me sellega väga silma paistaksime."

"Teostus igati professionaalne, Lauri hääl on hea ja laulu sõnum ka. Midagi mõnusat ses laulus igatahes on ja erinevalt nii mõnestki, on mulle alati meeldinud nii Lauri/Lowry kui ka Soul Militia muusika − ses on lihtsalt mingi professionaalne touch!"

"Suurepärane meloodia ja esitus, samas − areng puudus lool. Aranžeering tekitab samuti küsitavusi, klaverist jääb väheks."

"Läks hea mitukümmend sekundit, kui aru sain, et Lauri laulab hoopis eesti, mitte inglise keeles. Intonatsioon on kahjuks väga paigast ära ja lugu kipub jääma Justin Timberlake'i mitte-nii-edukaks väikevennaks."

3. Sandra Nurmsalu "Kui tuuled pöörduvad" - 72 punkti (KUULA!)

"Vera Brešneva muuvid tulevad kohe silme ette. Mis siin ikka öelda, raadiohitt, klubihitt, eurohitt ja Sven Lõhmuse käekiri juures. Ilmselgelt üks eurovisionilikumaid laule sel võistlusel."

"Väga-väga erinev kõikidest teistest lauludest. Hästi läheb peale oma erilisusega. Lisaks, Sandral on Eurovisiooni kogemus juba olemas ning esitlus oli täitsa suure peo vääriline."

"Naiivsele sõnumile vaatamata kõlab hästi. Professionaalselt tehtud, kõlab heas mõttes nagu eurolaul. Eesti keel õigustab ennast, ei lase refräänil muutuda mingiks balkanipäraseks juraks."

" Töötab! Sel lool on Sven Lõhmuse garantii. Aga mis meenub – vana hea Mr. Happymani "Skandinaavia beib", meenutagem!"

"Loo avanguks on kummardus prantslaste Deep Forestile. Laul on vaheldusrikas, tantsuline, rõhub looduslähedusele ja on rütmikalt eksootiline. Igav ei hakka. Küll Lõhmus juba teab eurolaulu valemit... Sandra Nurmsalu võiks Taani saata küll."

"Üks erinäolisemaid laule sel aastal. Olen kindel, et see hakkab paari teisega esikoha eest võistlema."

"Jumal-jumal, Lõhmus goes Ewert and the Two Dragons..."

"Taaskord on laenatud Mumford&Sonsi signatuurne kitarrirütm, sekka natuke lõvikuningat ja arusaamatut indiapärast lalisemist. Palun, ei."

"Päris tugev lugu. ERRi salvestusel meeldis vaibal istumine ja hipilik mulje. Kuna see lugu on üks põhifavoriite, siis sellise kujundusega soovitakski Eurovisioonile minna. Kanepit vist küll teha ei tohi eetris, kuid mis seal ikka."

4. Maiken "Siin või sealpool maad" - 71 punkti (KUULA!)

"Maiken on oma ala proff. Ei saa midagi muud öelda. Väga hea ja võimas laul."

"Klassikaline Maiken, klassikaline euroestraad. Automaatselt meenub eelmine sajand. kui Maiken oli lavalaudadel märksa aktiivsem. Oma žanri kohta korralik lugu, aga orgasmi samas ei tekita."

"Teine armsa, kuigi veidi võimsama ballaadi laulja. Maikenil on hea hääl, aga minu jaoks jääb üldmulje kuidagi liiga lahjaks. See on üks neist lauludest, mis lives (nt mõnel auhinnajagamisel või üritusel) kõlab ilmselt mitu korda paremini kui veebist või raadiost kuulates. See on see, et kui ise oled nii andekas ja õpetad teisi hästi, oodatakse ka sinult endalt ...  rohkem. Samas tunnistan häbiga (?!), et Maikeni "Naeratus" on siiani pleilistis ..."

"Taas süttinud kustunud laulutäht ei paku küll midagi tõeliselt uut, aga mõjub nais-Ott-Leplandina, mistõttu pole kobisemiseks põhjust. Nii ilus. Ja natuke kurb ka."

"Nii palju valu, nii palju kurbust! Seda lugu kuulates jääb mulje, et Kadri Koppelil on öelda veel ühte koma teist. Ühesõnaga sooloplaati ootaks."

"Imeilus. Aga Ott Lepland sarnase looga juba käis Eurovisionil. Ei tea, kas teist korda õnnestuks nii hea koht saada?"

"Vbl samal tasemel interpreedid nagu Maiken ise oskavad hinnata. Tavakuulajat ei haagi."

"Ehkki meloodia on mõnus ja lugu on lõpuni huvitav jälgida, muutub vokaal mõne aja pärast liialt tehniliseks ja natukene arusaamatult keeruliseks."

"Imelik lugu, kus Maiken kostub nagu 12-aastane, kuigi tema häälelt ootaks midagi võimsamat. Ei saa aru. Ootus oli igatahes kõrgem."

5. MiaMee "Fearful Heart" - 63 punkti (KUULA!)

"Vihmase ilma laul, kus järjest kuulad Norah Jonesi, Regina Spektorit ja siis näiteks MiaMeed. Armas pehme lauluke, vokaal paitab kõrva ja kummitama jääb ka."

"Ilus muusika ja sõnad... Laul jääb kummitama ja tundub selline müstiline. Kuulan seda hea meelega veel ja veel."

"Mõnus, ilus ja aeglaselt kulgev lugu, sobilik romantilise õhkkonna tekitamiseks. Aga jällegi − parem kuulaks kodus kui saadaks Euroopa pööblile pureda. Pärast oleks kisa kui palju, et miks ei ole piisavalt rahvalik ja miks nii vähe punkte."

"Põhiline, mida ette heita, ongi just see, et see on paduigav."

"Meeldiv, unistava laadiga taustamuusika, mille saatel on hea omi mõtteid mõelda. Sümpaatne solist. Soovin talle head arenemist!"

"Kõlab nagu välismaa. Mitte just Norah Jones, kuid selline omapärane heli ja see sai määravaks ning Sandra langes teiseks. Meeldib. Kiidame heaks. Sobib kuidagi ajastusse ka. Kusjuures remargi korras: see lugu on ingliskeelsena tõenäoliselt selgelt parem kui eesti keeles, kuigi kodumaist versiooni pole kuulnud. Kuid kõla on selline."

"Minekut nagu eriti ei ole. Teise salmi alguseks on tüdimus mu võitnud ning panen loo kinni. Sellegipoolest olenevalt kontekstist, kuulaks isegi kunagi lõpuni."

"Mõlema poolfinaali üks lemmikuid."

"Tõsiselt igav."

6.  Norman Salumäe "Search" - 58 punkti (KUULA!)

"Puhas, ilus, sügav, lihtne ja meeldejääv. Leian, et lööks ka eurolaval hästi läbi, jäädes samas siiski kvaliteetse muusika kategooriasse. Parim siinsest valikust!"

"Sry, kohe mitte mingeid tundeid ei tekitanud."

"Eelistasin August Hunti."

"Norman on parem kui Hunt. Täitsa hea "hurmur", võib-olla nati igav."

"Tubli poiss, viis, istu kohale!"

"Kena ballaad iseenesest, ei kisu iiveldamaajavalt läilaks. Palju kuulatavam kui August Hundi lugu. Nutune oleks muutub pikapeale siiski natuke häirivaks."

"Ilus inglise keel oli sel laulul, kuid lahjaks jäi nii muusika kui ka sõnade koha pealt. Romantika on jah, üks teema, mis kulgeb Eurovisioonilt läbi, kuid selliseid laule on umbes sada seal. Ei meeldi."

"Refrääniosas isegi et on midagi, aga kohutavalt häirib, kuidas Norman sõnu hääldab. Iseenesest ju ilus ballaadilik lugu ja Norman ise pakub silmailu."

7. Traffic "Für Elise" - 57 punkti (KUULA!)

"Traffic moondab end täpselt mainstreami järgi juba bändi loomisest peale. Ilus-armsast päiksekäpikulaulust Blink182 punkrokini ja nüüd siis on ette võetud ühekorraga nii Mumford&Sons kui ka autotune."

"Ka mandoliin ei päästa, sry."

"Hakkab kummitama. Autoraadios keeraks heli kindlasti kõvemaks."

"Hea keskmine eesti lugu."

"Iseenesest ju tore kantri... Aga Elina Borni "Miss Calculation", kus samuti Stig Rästa käsi mängus, olnuks kindel võidulugu."

"Traffic on minu jaoks alati olnud bänd, mille kõige loomuomasem roll on kusagil Kanal 2 "Reporteri" saate vaheklippide taustaks olemine. See lugu nii halb ei ole, aga ikkagi mõttetu. No kellele sellist muusikat vaja on? Ilmselt Raadio Elmarile."

"See on selline laul, mis jääb kummitama ja kummitama ja mingi hetk hakkad ise laulma ka seda kaasa, jalg tatsumas all. Eestlastele poeb see hinge, kindlasti. Kuid Eurovisiooni publikule ei pruugi see nii hästi peale minna."

"Enamik Trafficu laule on minu jaoks sellised, mis esimesel kuulamisel tekitavad reaktsiooni "ei!". Siis kuuled veel korra ja veel korra ja jääd kuulama ja lõpuks pole vigagi. Mumfordilik lähenemine on mõnus ja ilmselt ainus põhjus, miks too laul meeldib. Aga muidu on poisid/mehed väga muhedad."

8. Brigita Murutar "Laule täis taevakaar" - 42 punkti (KUULA!)

"Lustakas lugu, lihtsad sõnad. Muidugi mingit mõtet nendes sõnades pole, selline vahva 6. klassis kirjutatud riim. Aga jääb kuidagi kummitama."

"Tundub, et žüriil oli madalseis ning aeti segamini Laulukarussell ja Eesti laul. Esimesel võistlusel elaks isegi kaasa, teisele veel ei laseks."

"Nii armas lastelaul. Entel-tentel 2014."

"Nagu lastelaul: ballisaal, taevakaar ja prints. Aga paneb ikka kaasa ümisema ja jalga tatsutama."

"Laul neile, kes armastavad muinasjutte. Kujundirikas "päkapikkude marss". Erinevalt eelmisest loost tundub see laul olevat tehtud valemivabalt ja siiralt ja mõjub südamlikult. Head sõnad, soe esitus."

"Lau-lau-lau-lau-lau-lau-lau-lau-lau-lu-ka-rus-sell... Nagu lastelaul muinasjutust. Murutari tütar võiks olla rebel nagu Miley Cyrus, aga laulab rõõmust nõretavat lihtsat viit. Ühekordne sähvatus ilma järgneva karjäärita, ennustaksid tänamatud."

"Lihtne, tore ja ohutu lastelauluke. Ei kriibi kõrva ega jää ka meelde. Folgi- ja kantrielemendid ei anna juurde, pigem peletavad eemale."

"Väga hea hääl on tüdrukul, kuid See laul sobib pigem "Kaks takti ette" lavale kui Eurovisiooni lavale."

"Eieieiei. Ei. Mulle meenub kohe Liisi Koiksoni "Olemise laul". Sarnasesse kohta sobiks suurepäraselt. Brigital muidugi isikupära on ja loodan, et temast kuuleb veel."

9. Maltised "Elu" - 37 punkti (KUULA!)

"Pärast kunagist Norra võitu on sellised mehed alati sümpaatsed, võiks saata esinema küll. Eriti raju on muidugi teine salm emast. Nii vana härrasmehe suust natuke kummaline. Olgu, natuke rohkem kui natuke."

"Iseenesest ju nunnu, et poisid on isaga suhteid klaarinud ja nüüd nõnda kolmekesi projekti on ette võtnud. Paraku ei avalda ka see pala erilist muljet. Tundub, et Mait on sunnitud indie-folk'i tegema, aga see süldimekk ei ole veel juurest täitsa kadund."

"Oh, ei... Mis see siis nüüd on, neosült?"

"Üsnagi Elmari tantsuõhtu, aga mulle raadio Elmar meeldib."

"Kuni tordisöömiseni meenutab vana sõjafilmi soundtracki, siis keerab ära. Pigem ajast ja arust kui ajatu. Kui plussi otsida, siis sõnad on arukad."

"Lööge YouTube'i sisse: Train "Drive By". Pole just kõige originaalsem, aga Mait on kõva vana poisikestetagi."

"Vaadakem asja positiivselt − kui Eesti Laulul nii hästi ei lähe, meeldib vähemalt tantsupidude publikule. Instrumentaalil polegi justkui midagi viga, aga too "torti sööme" tekitab automaatselt tunde, justkui oleks McDonald'si laste sünnipäevapeol, rikkudes üldmulje."

"On see Eurovisioon või Kükametsa seltsimaja külasimmann? Paslik lugu, mida tellida Vikerraadio soovisaatest oma vanaemale 90. juubeli puhul."

"Muusika 5, Sõnad 5. Täitsa meeldis, kuid selline keskpärane."

10. Nion "Muud pole vaja" - 27 punkti (KUULA!)

"Naislaulja vokaal on hea, aga taustarütm on kuidagi ... algeline. Nionil on ka paremaid lugusid. Kui taustatümpsu vähemaks võtta ja acapellalikumaks teha, saaks ehk isegi asja."

"Algus oli paljutõotav − selline Muse'i sarnane, kuid siis selgus, et tegemist on tavalise pop-looga, mida meil raadios lastakse söögi alla ja söögi peale. Jala paneb tatsuma, kuid ma ei ole kindel, kas see Eurovisiooni lavale sobib."

"Ei ole hea muusika noh, ei ole. Meenutab üheksakümnendate tantsulugusid selle termini kõige halvemas tähenduses. Sobiks hästi kogumikule "Kuumad Eesti hitid", milliseid müüdi vanasti Statoilides 99 krooni eest."

"Tõesti, sellist lugu pole vaja!"

"Hüva laul läheb igas eas ja igal ajal. See mitte."

"Esimeses poolfinaalis oleks see laul saanud rohkem kui kaks punkti. Teine poolfinaal on aga tugevam."

"Peale primitiivse teksti ei jää siit küll midagi meelde."

"Liiga otsitud ja pingutatud sõnad. Nagu ajaks mingit sügavamat sisu taga, aga ei tule välja. Kahjuks jääb saund samuti liiga palaganlikuks. Sobiks pigem Sky Plus'i kui Eesti Laulule."