SURI MÄRTRINA: Teiste USA maotaltsutajatest jutlustajate meelest suri Jamie Coots õilsat märtrisurma, mis innustab teisigi Markuse evangeeliumi järgi mürgimadusid paljaste kätega üles tõstma. Foto: AP/SCANPIX
Inimesed
20. veebruar 2014, 07:00

Lõgismadu tappis USAs keset jumalateenistust roomajaid kantseldanud nelipühipastori (12)

Jumalateenistustel juba kolmandat põlve mürgimadusid kantseldanud Ameerika jutlustaja suri laupäeva hilisõhtul lõgismao salvamise tagajärjel. 42aastane Jamie Coots oli veendunud, et maomürk ei saa teda kahjustada, sest teda kaitseb Issanda vägi.

Kurikuulus Kentucky nelipühipastor, kes oli mullu osalenud telekanali National Geographic tõsielusarjas "Snake Salvation", sai surmavalt salvata laupäeva õhtul oma koguduse jumalateenistusel. Teine Middlesboro kiriku jutlustaja Cody Winn rääkis WBIR-TV-le, et lõgismadu oli hammustanud Cootsi paremast käeseljast. Pastor oli maod käest maha pillanud, kuid need siis jälle kätte võtnud ja teenistust jätkanud.

Paari minuti pärast taandus Coots WCsse. Ehkki kirikusse kutsuti kiirabi, naasis Coots koju. Kui parameedikud sinna jõudsid, keeldus vaimulik arstiabist. Tund hiljem oli ta surnud.

Nelipühilasest pastor hoidis koos naaberosariigi Tennessee’ ametivenna Andrew Hambliniga (23) elus rohkem kui sada aastat vana traditsiooni – surmavate mürgimadude kasutamist jumalateenistustel. Mullu veebruaris rääkis ta Associated Pressile, et juhindub Jeesuse sõnadest jüngritele Markuse evangeeliumi lõigus: "Kuid uskujaid saadavad sellised tunnustähed: minu nimel ajavad nad välja kurje vaime, räägivad uusi keeli, tõstavad paljaste kätega üles mürkmadusid, ning kui nad jooksid midagi surmavat, ei kahjustaks see neid; haiged, kellele nad panevad käed peale, saavad terveks."

Kaheksa korda salvata saanud

Jamie oli veendunud, et kui nad rituaalset madude kantseldamist ei harrasta, ootab neid põrgusse minek. Mõlemad pastorid käisid ümberkaudsetest mägedest mürgimadusid otsimas ja hoolitsesid oma kiriku maokollektsiooni eest. Ehkki Kentucky osariigis on mürgimadude kasutamine jumalateenistusel seadusvastane, jätkas Coots oma tegevust ka siis, kui 1995. aastal suri maohammustusse tema koguduse liige, viie lapse ema.

Maodresseerijatest pastorid olid juba Jamie vanaisa ja isa. Jamie isa Gregory Coots arreteeriti 2008. aastal politseioperatsiooni käigus ning tema kodust konfiskeeriti 74 madu. Ka poeg Jamie sai mullu süüdistuse mürgimadude ebaseaduslikus omamises ja transportimises, kui Tennessee politsei leidis tema sõiduki kontrollimisel kolm lõgismadu ja kaks vaskpea-kilplõugmadu. Coots tunnistas end süüdi ning sai aastase tingimisi karistuse.

Ühe salvamise tagajärjel kaotas Jamie sõrme. Jamie poeg Cody rääkis WBIR-TV-le, et isa oli madudelt varem kaheksa korda hammustada saanud. Nad arvasid, et nüüdki ei juhtu midagi hirmsat. "Mõtlesime, et läheme koju, isa viskab diivanile pikali, tal tekivad valud, ta palvetab veidi aega ja tal hakkab parem. Igal varasemal korral oli täpselt niimoodi läinud. Ainult et seekord oli kõik nii kiire ja hullumeelne, tõeliselt hullumeelne!"

SURI MÄRTRINA: Teiste USA maotaltsutajatest jutlustajate meelest suri Jamie Coots õilsat märtrisurma, mis innustab teisigi Markuse evangeeliumi järgi mürgimadusid paljaste kätega üles tõstma.