HÄÄBUMATU VARI: Bill Clintoni kergemeelne suhe praktikant Monica Lewinskyga rikkus tema enda poliitilise karjääri ja ähvardab ka tema abikaasa Hillary oma. Foto: AFP / Scanpix
Inimesed
19. veebruar 2014, 07:10

Sõbranna salapäevik: Hillary Clinton pidas Monica Lewinskyt oma abikaasa ahistajaks (8)

Bill Clintoni üleaisalöömist olevat Hillary põhjendanud mehe emotsionaalsete pingetega

"Ta ju püüdis sellest suhtest põgeneda, aga see oli võimatu," olevat Hillary Clinton sõbranna väitel õigustanud oma truudusetut abikaasat Bill Clintonit. Hiljuti avalikkuse ette tiritud päevikutest ilmneb, et Hillary meelest oli tema mees verinoore ahvatleja Monica Lewinsky ohver.

Vormikas tumedapäine neiu Monica Lewinsky märgistas paari oraalseksisessiooniga USA 42. presidendi Bill Clintoni (67) maine igaveseks. Kuigi ekspresident on rahvaküsitluste põhjal üks armastatumaid riigimehi, teatakse teda une pealt kui Ameerika kuulsaimat abielurikkujat.

Nüüd laiub Lewinsky vari aga Bill Clintoni ambitsioonika abikaasa Hillary (66) kohal, kes arvatavasti pürib 2016. aastal USA esimeseks naispresidendiks.

Hillary politoloogiaprofessorist sõbranna Diane Blairi märkmete ja päevikute avalikkuse ette toomine tõestab ilmekalt, et seksiafääri kaja ei taha kuidagi vaibuda. Kättesaadavad olid kõnealused dokumendid juba mõned aastad tagasi, ent alles hiljuti riputati need ühel Clintoni poliitiliste konkurentide veebilehel avalikult üles.

Vastaspoole sõnul kohtles Bill Clinton noorukest Lewinskyt elajalikult ja kasutas praktikanti häbematult ära. Seeläbi olevat ta pannud toime roima kogu naissoo vastu ega tohtivat ühelgi juhul Valgesse Majja naasta – isegi mitte oma presidendist naise abikaasana.

14 aastat tagasi surnud Blairi päevikutest ilmneb, et Hillary suutis oma truudusetule mehele andestada. Esileedi pihtis sõbrannale, et kuigi Billi seiklus Lewinskyga oli talle suur löök, ei hävita see nende abielu.

"Bill on olnud 25 aastat tema parim sõber, 23 aastat on nad olnud abielus, nad on kõikvõimalikel viisidel teineteisega seotud," seisab Blairi vanades märkmetes. Lewinsky oli Hillary sõnul eneseimetlejast multifilmitegelane, kes ajas tema abikaasat innukalt taga.

"Ta ütles mehe tunnustuseks, et Bill proovis omalt poolt sellest suhtest pääseda ja põgeneda, aga see oli võimatu," vahendab Blair oma sõbranna Hillary vihjeid, otsekui hoidnuks Lewinsky tema abikaasat pantvangis.

Väidetavalt ei teinud Hillary oma mehe ja Lewinsky intiimsuhtest kuigi suurt numbrit, kuna sellisel seksil polevat mingit tähendust.

Hillary süüdistas hoopis ennast

Mehe üleaisalöömist olevat Hillary põhjendanud emotsionaalse pingega, mis lasunud Bill Clintonil pärast ema, äia ja sõbra surma.

Sõbranna tähelepanekutes seisab, et Hillary piitsutas pärast Lewinsky afääri hoopis iseend: "Hillary ütleb, et ta polnud küllalt tark ja tundlik ega suutnud enda muredest üle vaadata märkamaks, mida elab läbi tema mees."

Billi tegudele õigustuse leidmisel läks Hillary psühholoogiliste peensusteni: pere- ja seksiterapeut olevat teda valgustanud, et paljud seelikuküttidest mehed on üles kasvanud rivaalitsevate naiste käpa all.

Ka Billi lapsepõlvekodus olevat käinud tema ema ja vanaema vahel tuline võimuvõitlus ning vaene poisike olnud pidevalt segaduses, kummale tasuks püüda olla meele järele.

Hillary Clinton kirjutas Lewinsky afäärist oma sõnadega ja palju emotsionaalsemalt 2003. aastal ilmunud elulooraamatus. Seal kirjeldas ta, kuidas pärast mehe salasuhtest kuulmist õhku ahmis ja hüsteeriliselt nutma puhkes.

"Miks sa mulle valetasid?!" olevat ta Billile röökinud.

Clinton keerutas end puhtalt välja

Kaks ametiaega presidendina teeninud Bill Clinton tuli Lewinsky afäärist üsna puhtalt välja. Kuigi juhtumi osas algatati ametlik uurimine, ei pidanud Clinton ametit maha panema.

Esimese hooga salgama kukkunud, tunnistas Clinton 1998. aastal pressikonverentsil, et oli Lewinskyga oraalses vahekorras. Armusuhet ta eitas. Avalik arvamus astus populaarse presidendi poolele ja maamutta materdati hoopis Lewinsky.

Mäletatavasti sai temast presidendi armuke, kui ta pärast ülikooli lõpetamist 22aastaselt peretuttava kaudu Valgesse Majja praktikale pääses.

Salasuhe tuli ilmsiks reeturliku sõbranna kaudu – Monica pihtis seksiafäärist presidendipalee justiitsosakonnas töötavale kolleegile, kes nende vestlused linti võttis.

Just sõbranna oli see, kes soovitas Lewinskyl alles hoida Clintonilt saadud kingid ja kurikuulsa sinise kleidi, millelt leiti Clintoni spermat. Lewinsky väitel oli ta temaga 1995–1997 vahekorras üheksa korda.

Clintoni armukeseks on end kuulutanud veel mitu naist. 1994. aastal süüdistas teda seksuaalses ahistamises riigiametnik Paula Jones. Juhtum lahenes kohtuväliselt ja president maksis naisele valurahaks ligi miljon dollarit.

Clintoni advokaadi väitel olevat ta kokkuleppega nõustunud mitte sellepärast, et pidas end süüdlaseks, vaid soovist lihtsalt eluga edasi minna.

Modell ja näitleja Gennifer Flowers pretendeeris Clintoni kauaaegse armukese kohale 1992. aastal ja viimane tunnistas selle suhte üles.

Clintonit on ahistamises või isegi vägistamises süüdistanud veel kolm naist.