LÖÖDUD: See, et varasema 16 Michelini tähe asemel on tema loodud restoranidel nüüd 14 tähte, on staarkokk Gordon Ramsayle suur hoop. Hiljuti mõlemad tähed kaotanud New Yorgi restoran ei kuulu enam talle, ent ta ütles Norra jutusaates, et kui mõni talle kuuluv restoran tähe kaotaks, teeks ta hambad ristis kõik, et seda tähte tagasi võita.Foto: AP / Scanpix
Inimesed
19. veebruar 2014, 07:00

Kokk Gordon Ramsay: nutsin Michelini tähtedest ilma jäädes, nagu oleksin kaotanud kallima (5)

Telekokk Gordon Ramsay, kes on oma terava ütlemisega nii mõnelegi restoranipidajale pisarad silma toonud, tunnistab, et nuttis ka ise lahinal, kui kuulis, et tema New Yorgi restoran kaotas mõlemad Michelini tähed.

"See on igale peakokale väga hingeminev värk. See on justkui kallimast ilmajäämine. Sa tahad teda ju tagasi," seletas Ramsay Norra televisioonis.

Šoti staarkoka Gordon Ramsay esimene Ameerika restoran Gordon Ramsay at The London, mille ta Manhattanil 2006. aastal avas, kaotas oktoobris mõlemad Michelini tähed. Kuigi Ramsayl on maailmas 25 restorani, millest 12 on pärjatud kokku 14 Michelini tähega, oli kahest tähest ilmajäämine talle suur šokk.

"Ma nutsin, kui ma oma Michelini tähed kaotasin," ütles ta Norra jutusaates "Skavlan" avameelselt.

Ramsay selgitas, et restorani peakokale on Michelini tähe äravõtmine sama valus löök kui jalgpallurile Meistrite Liigas põrumine.

Kokk arvab lausa, et restorani tunnustusest ilmajäämine ei erine kallima kaotamisest ? mõlemal juhul on suur kihk kaotatu tagasi võita. Ramsay ise on küll juba 18 aastat abielus olnud ja nelja lapse isa.

Saatejuht Fredrik Skavlan uuris, mida karmi suuvärgi poolest tuntud kokk teeks, kui teada saaks, kelle süü pärast restoran Michelini anonüümsetele hindajatele enam küllalt head muljet ei jätnud.

Ramsay naljatas, et siis ei piirduks tema vihapurse enam sõnadega: "Viiksin ta Norra kõige imelisema fjordi juurde ja uputaksin ta ära."

Michelini iga-aastase restorani- ja hotellisoovituste raamatu peatoimetaja Michael Ellis põhjendas ajakirjale Times karmi otsust sellega, et restorani roogade tase oli kõikuv: "Kui aus olla, on see restoran jätnud üsna ebastabiilse mulje. Käisin seal ka isiklikult. Eined, mida oleme sealt tellinud, ei ole alati ühesuguse kvaliteediga. Tähtede äravõtmine tundus meile õige."

Prantsuse firma Michelin on väljapaistvaid söögikohti premeerinud ühe, kahe või kolme tähega (vastavalt hinnangutega "väga hea köök", "suurepärane köök" või "erakordne köök") üle 80 aasta.

Tegelikult ei kuulugi Gordon Ramsay at The London, millega kuulus kokk kaheksa aasta eest Ameerika restoraniäris jala ukse vahele sai, enam Ramsayle endale. Ta müüs selle ära 2009. aastal, kui arvustused hakkasid leigeks muutuma ja külastajaid vähemaks jäi.

USAs on veel kaheksa tema asutatud restorani, Inglismaal peab ta kümmet söögikohta (juunis sulges ta tosin aastat Londonis Claridge’si hotellis tegutsenud restorani), kusjuures Chelseas asuv Restaurant Gordon Ramsay on 2001. aastast hoidnud kolme Michelini tähte. Lisaks on Ramsayl restoranid Itaalias, Prantsusmaal, Iirimaal, Jaapanis, Lõuna-Aafrika Vabariigis ja Austraalias.

47aastane Ramsay on tuntud ka Briti ja Ameerika tõsielusarjadest, kus arvustab kurja kohtunikuna omavahel rinda pistvate kokkade ponnistusi või aitab köögikupjana kehval järjel restoranidel ühe nädalaga õide puhkeda.

Viimasel ajal on BAFTA ja Emmy auhinnaga pärjatud sarja Ramsay’s Kitchen Nightmares vaatajanumbrid aga kokku kuivanud, nii et Ramsay pole telekanaliga Channel 4 lepingut uuendanud.