Foto: ÕL arhiiv
Õhtuleht 80
10. veebruar 2024, 10:04

Artikkel ilmus esmakordselt 18.02.2014

ÕL ARHIIV | Leonhard Merzini 90. sünniaastapäev. Näitleja tütar: „Aegade algusest saadik olen olnud oma isasse armunud!“ (29)

„Ma olen tundnud oma isa üle uhkust,“ ütleb näitleja Leonhard Merzini vanim tütar Ilona. "Ma mäletan teda üllatavalt palju. Vaatamata sellele, et isa abiellus uuesti ja me perekonnana koos ei elanud, saime temaga väga palju koos olla. Kokkusaamine oli alati sündmus. Need on erakordsed mälestused. Ühest küljest nii helged ja siis nii kurvad, et nutad lahinal. Öeldakse ju: suured ilud, suured valud. Ning eks isa saatuse juures oligi ikka palju valu."

Ilona kõneleb, et kui ta isale külla läks, siis temaga ka tegeldi. Oli see siis ühine lõunasöök või õues piltide tegemine, näitleja Merzin oli alati oma lapse jaoks kohal. „Ja ta rääkis ka oma rollidest," mäletab Ilona. "Meenuvad "Kuningas Leari" võtteperioodist erinevad jutustused, mis on täna kõigile kättesaadavad ka raamatu vahendusel – "Ekskursioon filmivõtetele", "Elaviku" sarja 2. raamat, mis ilmus 2005. aastal. "Kevade" suhtes oli isa aga üsna kriitiline. Ometi on just see töö vaatajate jaoks saanud kõige olulisemaks. Tegelikult ju "Kevade" ja "Kuningas Leari" võtted käisid enam-vähem samal ajal. Nagu ikka – kunstiinimesed on rahulolematud, sest oma mõte ei realiseerunud täiel määral."

Edasi lugemiseks: