TanjaFoto: Tiina Kõrtsini
Saund
17. veebruar 2014, 07:00

Tanja: ma olen õnnelik, aga mures (15)

Tanja laulab vigastuse kiuste «Eesti laulu» finaalis. 

«Ma olen õnnelik, aga samas olen natuke mures ka. Suur tänu toetuse eest, ja et inimesed ikka hääletasid! Muidugi ma lootsin edasi saada, aga sajaprotsendiliselt ei tea kunagi, kuidas hääled jagunevad. Me ootasime ja lootsime!» õhkas Tanja Mihhailova reedel pärast «Eesti laulu» esimest poolfinaali, kui ta vigastuse kiuste finaali pääses. 

Tanja rääkis mõni aeg tagasi, et põrutas tantsuproovides ära roietevahelise lihase, ja poolfinaali salvestusel läks ta lavale valuvaigistite toel. Möödunud nädala keskel sai teatavaks, et Tanja on vigastuse pärast lausa haiglas. Kuulda oli isegi, et visa harjutamine viinud nii kaugele, et roie on katki.

«Ma olin uuringutel, aga mitte haiglas sees. Ma ei tea, kust selline hullumeelsus laiali läks,» ütleb Tanja möödunud nädala uudise kohta, et ta on hospitaliseeritud.

Mis siis lõpuks ikkagi juhtus?

«Enne salvestust sai lihas põrutada. Ma ei ravinud seda välja, pidin trenni peale tegema ja selle tõttu tekkis põletik. Seejärel liikusid kõhred kuidagi paigast ära ja võtsid närvi vahele,» selgitab Tanja.

«Nüüd ma vähemalt räägin, hingan korralikult ja kõnnin ka natuke,» vihjab ta, et vahepeal oli asi päris hull.

«Inimestel juhtub selliseid asju ikka. See, millal kellelgi üle läheb, on väga individuaalne,» ei oska Tanja ise ka arvata, millal vigastus päris ära paraneb.

Enne 1. märtsi finaali kavatseb ta aga kindlasti puhata: «Kahjuks pidin ära jätma kõik oma kontserdid ja etendused (Tanja mängib Vanemuise etenduses «Cabaret» – K. T.) järgmisel kahel nädalal.» 

Valuvaigistid ja põletikuvastased tabletid 

Tanja tunnistab, et väsib vigastuse tõttu lihtsalt kiiremini. «Teised lihased vist hoiavad kuidagi paanikas ennast,» arvab ta. «Olen järgmised kaks nädalat kodus, võtan valuvaigisteid ja põletikuvastaseid tablette. Kui põletik alla läheb, rahuneb närv ka maha ja saan loodetavasti edasi teha.»

Mis tunne on, kui üldse tantsida ega laulda ei saa, teab Tanja nüüd omast käest: «See on päris hirmus.»

Arvestades, et ta on õppinud koreograaf, peaks ta ju oskama end niisuguste vigastuste eest hoida. «Sellised asjad juhtuvad ikka, kõigil tantsijatel. Keerad kuskil natuke valesti ja eks oma lollus ole ka mängus,» muigab Tanja.

Tema võistluslugu «Amazing» on kirjutatud spetsiaalselt selleks võistluseks ja ta tunnistab, et tuligi «Eesti laulule» väga eurovisiooniliku kompotiga.

Eurovisioni lauluvõistlus on Tanjale väga huvitav: «Mulle meeldivad sellised värvilised festivalid, kuhu inimesed kokku tulevad. Oleks väga tore Eurovisionil osaleda, sest siis näed, kuidas suurtel üritustel asjad käivad.» 

Eurovisionil on elu parim heli?

Tanja kinnitab, et tema tuttavad, näiteks Birgit Õigemeel ja Ott Lepland, kes Eurovisionil käinud, ütlevad, et seal on olnud nende elu parim heli.

«Ma väga tahaks selle parima heli oma elus korra ära kuulata,» naerab ta.

Kas ei meenuta Tanja laul ja tants – kui ta peaks suurvõistlusele saama – päris palju kahe aasta taguse võitja Loreeni lugu ja lavashow'd?

«Kindlasti meid võrreldakse. Aga meil on ka palju erinevat, seega päris sama see pole. Kui ma läheks sinna lihtsalt tantsutüdrukutega ja teeksin show'd või seisaksin ja laulaksin lihtsalt laulu – no kelle moodi ma siis oleks?!» esitab ta retoorilise küsimuse.

Kõrsikud: tavaline tunne on

«Tavaline, harjumuspärane tunne on,» viskasid Kõrsikud pärast saate salvestust nalja.

«Väga tore tegelikult. Meil on hea meel, et pakkusime oma loo välja ja et see nii kaugele on jõudnud,» ütlevad mehed, et on teist aastat järjest finaali pääsemise üle tegelikult väga õnnelikud.

Finaaliks nad kuidagi eriliselt valmistuda ei kavatse. «Jätkame oma tavapärast elu ja muusikategemist ning valmistume teatritööks. Oleme normaalsed ühesõnaga,» ütleb Bonzo.

«Kõrsikute eesmärk on alati olnud see, et kõlaksime laval samamoodi nagu lindis. Ei tee me mingeid erilisi muudatusi, jätkame oma lihtsa paueriga,» ütleb ta.

Super Hot Cosmos Blues Band: meie trump oli siirus

«Päris hea tunne on!» tunnistasid ka ansambli Super Hot Cosmos Blues Band liikmed Janno, Mati ja Ilja.

«Mingis mõttes me oskasime edasipääsu oodata, aga teisest küljest oli see täiesti ettearvamatu,» ütlevad nad.

Žürii ja rahva häälte olulisust nad ei võrdle, need olevat bändi jaoks võrdselt tähtsad. «On väga hea meel, et inimestele meeldis see, mis laval juhtus,» ütleb Janno. Mehed arvavad, et nende trumbiks oli siiras lähenemine asjale.

«Midagi siirusega seotud,» ütleb Mati.

«Siriusega? Saturn luges ikka ka!» teeb Janno kõrval nalja.

Seda, millisel kujul kutte finaalis näeb, nad veel ei tea. «Küllap tuleb uus ja veel huvitavam ülesastumine. Igav ei saa kindlasti olema,» lubavad nad. Muide, bändimehed loosivad ühele fännile välja ka privaatkontserdi – juhul, kui Eurovisionile minnakse. Selleks, et osaleda privaatkontserdi loosimises, tuleb endast Super Hot Cosmos Blues Bandi Facebooki-lehel teada anda. Kui bänd «Eesti laulu» kinni paneb, loositakse kontsert juba 3. märtsil välja.

Wilhelm: hullult hea tunne on!

«Hullult hea tunne on! Väga hea tunne on!» ei suutnud ansambli Wilhelm solist Anett vahetult pärast poolfinaali bändi õnne uskuda.

«Muidugi oli see meie jaoks üllatus. Me võistlesime ju nii ägedate lugudega ja selliste suurte nimedega!» Anett tunnistab, et ega finaalipääsu väga oodata ei osatud.

«Eks me üritasime end halvimaks ette valmistada, aga lootsime parimat,» ütleb ta.

Seega ei tea ta veel sedagi, kas finaaliks tehakse mingeid muudatusi või minnakse lavale samas headuses. «Eks midagi uut ja põnevat tuleb ikka,» arvab ta.

Anett ütleb, et ta ei ole küll paadunud Eurovisioni-fänn – näiteks ei tea ta peast, kes kümme aastat tagasi võistluse võitis –, kuid on sel sündmusel igal aastal siiski silma peal hoidnud.

Viis finalisti selgunud

«Eesti laulu» esimesest poolfinaalist pääsesid žürii ja televaatajate häälte punktide liitmise tulemusena finaali Wilhelm, Lenna, Tanja, Super Hot Cosmos Blues Band ja Kõrsikud.

Kõik need hääletas edasi ka žürii koosseisus: Mart Niineste, Anna Põldvee, Tauno Aints, Valner Valme, Owe Petersell, Erik Morna, Heini Vaikmaa, Olav Osolin, Nele-Liis Vaiksoo, Liis Lemsalu ja Els Himma.