Blogid
14. veebruar 2014, 07:23

Superkokk tahaks Eestisse rohkem kvaliteettooteid (11)

Eelmisel nädalal tegin TV3 uudistesse lugu sellest, kuidas alates sellest aastast on vähenenud loomakasvatajatele mõeldud riigitoetused. Küsimus seisnes selles, kas riigitoetuste vähenemise tõttu on oodata lähiajal veiseliha ja piimatoodete hinnatõusu.

Seda teemat lahates kohtusin ka Gloria omaniku ja tuntud koka Dimitri Demjanoviga. Kuigi me alustasime juttu veiseliha teemadel, rääkisime ühel hetkel hoopiski Eesti toiduainetööstusest.

Demjanov tõi esile väga huvitava detaili: Eesti supermarketites on müügil liiga palju erinevaid toidusorte.

Demjanovil on õigus, kui ta ütleb, et iga päev tuleb müügiletile juurde mõni uus jogurt või kaste. Tihti on nii, et inimene leiab endale poest midagi väga maitsvat, läheb seda uuesti otsima ning koha peal selgub, et seda polegi enam müügis. Selle tootmine on lõppenud ja letile on ilmunud juba uued asjad. Eesti inimesel ei ole isegi aega meie pidevalt muutuva toiduletiga harjuda...

Demjanovi sõnul tuleb neid uus tooteid peale liiga palju ja selle asemel, et pidevalt juurde toota võiksid toidutööstused kontsentreeruda paarile maitsvale asjale, et neid ajapikku paremaks lihvida.

Superkokk mainis ka seda, et Eestis võiksid olla Lääne maailmale omased toidud, mis on toidkultuuri osad. Nagu on prantslaste croissant, itaallaste pasta jne.

Demajanov tõi veel ühe huvitava näite. Ta rääkis Nõukogude aegsest lastevorstist, mida inimesed armastasid ning alati osta tahtsid. Lastevorst sisaldas vanasti ligi 90 protsenti puhast liha ning seda oli ka maitses tunda. Tänapäeval on Demjanovi sõnul lettidel kümneid vorse, mis sarnanevad lastevorstile, kuid igal ühel neist on erinev koostis. Ta mainis, et inimesed ei oska isegi vorsti sildile tähelepanu pöörata ja vaadata kui palju on selles liha või ebatervislikke aineid- neid sorte on lihtsalt nii palju.

Tegelikkuses võiks ju seesama armastatud lastevorst vanal kujul siiamaani eksisteerida, ilma et seda oleks täidetud e-ainete ja sojajahuga.

Huvitav argument, kas pole? Eesti polettidelt käib tõesti läbi sadu erinevaid tooteid, kuid väga vähesed neist saavad traditsiooniliseks Eesti köögi osaks.