FILMIHUNT: Martin Scorsese filmis teeb Belfortina tugeva soorituse Leonardo DiCaprio.
Film
14. veebruar 2014, 08:45

"Iga firma ei saanud uhkustada, et keldris on võtta prostituudid." (12)

Täpselt nagu filmis: ka tõeline Wall Streeti hunt korraldas oma kontoris rajusid seksi- ja narkoorgiaid

1990. aastatel Wall Streeti juhtiva väärtpaberimüüjana enam kui 1500 heausklikul investoril naha üle kõrvade tõmmanud Jordan Belfort, keda kehastab Martin Scorsese filmis "Wall Streeti hunt" Leonardo DiCaprio, on paljude ameeriklaste iidol. Hoolimata sellest, et petuskeemi abil kiirelt miljonäriks saanud mees on maganud sadade prostituutidega ja seadnud narkouimas autojuhtimisega ohtu mitmeid elusid.

51aastane Jordan Belfort peaks olema klassikaline antikangelane. Peale selle, et kohus mõistis ta süüdi börsimanipulatsioonides ja rämpsaktsiate hinnaga manipuleerimises, on ta kohelnud hoolimatult kõike, mille ta tänu kiirele rikastumisele saavutas. Inglise modelli Nadine’iga, kelle pärast ta oma esimese naise jättis, abiellus ta vaid selleks, et teda prostituutidega petta.

Helikopteri ostis selleks, et see pilves peaga koduaeda maandudes ära lõhkuda, ja poolesaja meetri pikkuse luksusjahigi vaid selleks, et uhke alus oma jonnakuse pärast tormisel merel põhja lasta. Takkapihta andis ta pika vanglakaristuse hirmus FBI-le üles hulga sõpru, kellega koos oli petuskeeme kavandanud - nii istus ta kinni üksnes 22 kuud.

FBI ajas Belforti jälgi 10 aastat

Ometi vaatavad paljud Belfortile alt üles. New York Magazine kirjutab, et elevil näitsikud astuvad talle juurde, et teda ülistada ja temaga koos pilti teha. Mees, kes kasutab oma kõne- ja veenmisosavust nüüd ära seaduslikul moel, teenib motivatsioonikõnelejana esinemiste pealt viiekohalisi summasid.

Tema mälestusteraamatud on avaldatud 40 riigis ja tõlgitud 18 keelde. Memuaaride ja nende põhjal vändatud filmi "Wall Streeti hunt" eest on ta kokku teeninud kaks miljonit, mille jagas tervenisti neile, kes tema pettuse tõttu on kannatanud.

Endine Wall Streeti hai on muljet avaldanud vaenlastelegi. FBI eriagent Gregory Coleman (muudetud nimega filmitegelast Patrick Denhamit kehastab Kyle Chandler) tunnustab:

"Imetlus oleks vale sõna, kuid turu manipuleerimise seisukohast on ta üks parimaid, kes üldse olemas on." FBI finantspettuste ja rahapesu spetsialist ning endine koostööaldis tunnistaja Belfort püsivad ühenduses ja käivad aeg-ajalt koos õhtustamas.

"Ta oskab hästi lugusid jutustada," kiidab Coleman.

Töötajaid lõbustasid stripparid ja kääbused

Ta kinnitab ka, et elulooraamatud ja filmid ei liialda: Belfort korraldas oma investeerimisfirma Stratton Oakmont töötajaile tõesti pillavaid pidusid, mille ajal vallutasid kontori striptiisitarid ja prostituudid ning tööruumides läks lahti tõeline seksi- ja narkoorgia.

Nautlemine käis ka töötundide ajal. "Ma ajasin selle tüübi jälgi kümme aastat. Kõik, mis ta kirjutas, on tõsi," kinnitab Coleman New York Timesile.

"See tulnuks nimetada Soodomaks ja Komorraks," kirjutab Belfort oma firma kohta. "Iga firma ei saanud uhkustada, et keldris on võtta prostituudid ja parkimisplatsil narkodiilerid, et koosolekusaalis on eksootilised loomad ja reedeti peetakse kääbuseviske võistlusi."

Nüüd möönab viimased 16 aastat uimastitest hoidunud Belfort, et selline pöörane elustiil poleks saanud enam pikalt kesta: "Siis oli küll lõbus igal õhtul välja minna ja paarikümmet hoora ke…da, aga see ei ole jätkusuutlik."

Kuigi Belfort on enda väitel palganud sadu prostituute, oli tal narkosõltlasena seksuaalse sooritusega probleeme. Ta tunnistab raamatus, et uimastid muutsid tema peenise kustukummi suuruseks.

Filmis võib näha, kuidas Belforti tegelaskuju prostituudi tagumikult kokaiini ninna tõmbab ja kahe suupoolega tablette neelab. Iseäranis tugevas sõltuvuses oli ta unerohust, rahustist ja lihaslõõgastist nimega Quaaludes, mida ta olevat elu jooksul manustanud umbes 10 000 tabletti.

Memuaarides meenutab ta, et pakkis ühele Euroopa reisile kaasa 150 grammi kanepisuitse, 60 Quaaludesi tabletti, võileivakotitäie kokaiini, tosin ecstasy-doosi, paki Xanaxit ja morfiini ning seitset kanget retseptiravimit, samuti õlut ja viskit tablettide allaloputamiseks.

Belfort õpetas filmi peaosatäitjale Leonardo DiCapriole isiklikult, kuidas Quaaludesi ehk lude’i mõju all olemist veenvalt näidelda. Selleks roomas Belfort oma väitel näitleja elutoas ringi. Ta vilksatab filmi lõpuosas ka ise kinolinalt läbi. Teadustajana, kes DiCaprio kehastatud iseenda seminariesinemise sisse juhatab.

Belforti äripartner Danny Porush (filmis Donnie Azoff, keda kehastab Jonah Hill) nendib firmapidusid meenutades, et nagu filmis, lasi üks naistöötaja 10 000 dollari eest oma pea kiilaks ajada, et rindu D-korvini suurendada. Kääbuseviske võistlusi, mida kujutati filmis kiivrit kandva liliputi loopimisena suure märklaua pihta, eitab ta aga tuliselt.

"Me ei kuritarvitanud kontorisse kutsutud liliputte kunagi füüsiliselt, olime nende vastu sõbralikud," raiub ta ajakirjale Mother Jones. Porush ei eita aga seda, et firma palkas kääbusekasvu inimesi pidudel osalema.

Ega alluva kuldkala elusast peast nahkapistmist: "Ütlesin ühele maaklerile, et kui ta paremaid tulemusi ei saavuta, siis söön su kuldkala ära. Nii ma ka tegin."