"Elujanu" Foto: AP / Scanpix
Film
13. veebruar 2014, 15:43

"Elujanu" näitab Ameerikat ootamatust küljest (6)

"Elujanu" (Dallas Buyers Club, 2013) mõjub igale kinokülastajale šokeerivalt, kuigi tegemist pole õudusfilmiga, samuti mängib film inimeste kujutlusvõimega.

Oleme harjunud seoses Ameerikaga mõtlema edukatele, ilusatele, rikastele, noortele ja kuulsatele inimestele. Ameerika on meie kõigi unistus! Kui tahad olla edukas, siis osta lennupilet ja sõida Ameerikasse. Seal oledki kaasmaalaste arvates edukas, ka siis, kui pesed tegelikult kaks aastat kuskil restoranis nõusid või hooldad vanu inimesi.

Meenutage seejuures Maire Aunaste kunagisi Ameerika seiklusi! Ja mõelge sellele, mis tol ajal Eesti meedias naisest kirjutati. Aunaste Ameerika reaalsus ja kodumaa meedias ilmunud lood tema sealsest elust olid nagu öö ja päev.

Täpselt samamoodi on ka Ameerika eluga filmis "Elujanu". See polegi nii ilus ja roosiline nagu oleme harjunud oletama. Filmis näidatakse õliste töötunkedega ameeriklaste elu keset räämas ja lagunevaid elamulobudikke.

Võitlus elu nimel

Kuigi "Elujanu" keskendub teise Ameerika elu näitamisele, on ta siiski ameerikalik. Viimast just selle elujanu ja võitlusvaimu pärast, mis on samuti ameeriklasi kirjeldavad iseloomuomadused.

Lühidalt räägib film Texasest pärit elektrikust ja rodeokauboist Ronist (Kuldgloobuse võitja Matthew McConaughey), kes elab metsikut elu, mis pööratakse 1985. aastal pea peale, sest selgub, et mees on HIV-positiivne ja arvatakse, et tal on jäänud veel 30. päeva elada.

Mees ei mõtlegi surmaotsusega leppida.

Kuna USA-s pole piisavalt hea ravi ja ravimeid, siis läheb Ron Mehhikosse. Seal saab ta infot ravimite kohta, hakkab neid üle piiri USA-sse toimetama ning esitab sellega väljakutse teaduslikule seltskonnale.

Kuigi Ron pole geikogukonnaga seotud, saab ta endale ootamatuks liitlaseks AIDS-i põdeva transseksuaali Rayoni (Jared Leto), kelles on sama palju elurõõmu nagu ka Ronis. Mehed ühendavad jõud ja asutavad "ostuühistu", mis vahendab HIV-positiivsetele ravimeid, mida ei lubata kodumaal müüa.

Roni uuendusliku põranda-aluse ettevõtmise süda tuksub valjult ja tugevalt. Sõprade ja klientide ring aina kasvab ning Ron võitleb väärikuse, hariduse ja heakskiidu nimel. Diagnoosile järgnevate aastate jooksul jätkub elu täiel rinnal nagu ei iial varem. Ja mehel ei virvendagi silme ees surm, nagu arstid alguses lubasid.

Film põhineb tõsielul ning jutustab loo Ron Woodroofist.

Mnjah, kui nii võtta, siis pole me harjunud ka sellega, et HIV-i suurem levik sai alguse just Ameerikas, samuti on just seal suur homoseksuaalsete inimeste osakaal, kuigi meie kujutluses võrdub sellise sümboliga pigem Holland.

Kui sa pole meiega, siis oled vaenlane

"Elujanu" toob välja ka aspekti meie igapäevaelust, kus kehtib reegel, et kui sa ei ulu hundikarjaga ühel ja samal ajal kuu poole, siis oled omade seast välja visatud ja pead üksi hakkama saama.

Filmis tabab sama saatus ka peategelast, kuigi teda visatakse kambast välja just tänu positiivsele HIV-diagnoosile.

Samas ei tundud Ron ennast ka teiste omasuguste seas hästi, sest nii ühiskonna kui ka tema enda arvates oli HIV homoseksuaalsete inimeste haigus. Ron ise pidas ennast aga macholikuks naistemeheks.

Roni kujunemist on ka kinolinal üsna huvitav jälgida: mehest, kes filmi alguses tahaks olla iga maailmas elava naisega, ja vihkab homoseksuaale, peab lõpuks tunnistama, et tema parimaks sõbraks ja äripartneriks saab just üks selline mees, kes kujutab kõike seda, mida Ron alguses vihkas.

On see surma- või üksindusehirm, mis tema suhtumist muudab? Või ongi see lihtsalt inimlik?

Ka teiste näitlejate karakterite kujunemist ja huvitav jälgida. Põnevaks ja realistlikuks teeb filmi ka osavalt vormistatud meik. No, vaatad neid kinolinal olevaid inimesi, kellel on vastavalt loole HIV ja mõtled, et see ongi nii. Nende inimeste meik on neist nii realistlikult haiged inimesed teinud, et see ajab kohati isegi öökima. Vaatad ja mõtled, et need ongi inimesed, kes kannatavad mingi haiguse küüsis. Ja see on valus, kui näed kellegi kannatusi.

Meespeaosas näidelnud Matthew McConaughey võttis rollis osalemise pärast oma kehakaalus maha umbes 30 kilo. Kõike ainult selle pärast, et enda kujutatavat karakterit ehtsalt välja mängida.

Eks Oscarite jagamisel olegi huvitav vaadata, kumb siis parima näitleja Oscari saab, kas Leonardo DiCaprio osalemise eest filmis "Wall Streeti hunt" või Matthew McConaughey oma rolli eest "Elujanus".

Kuldgloobuste jagamisel näitas Matthew McConaughey Leonardo DiCapriole koha kätte. Kas sama juhtub ka Oscarite jagamisel?

Film "Elujanu" on juba kahe Kuldgloobuse võitja parima meespeaosa (Matthew McConaughey) ja parema meeskõrvalosa (Jared Leto) eest. Oscarite jagamisel on film nomineeritud 6 kategoorias: parim film, parim meespeaosa, parim meeskõrvalosa, parim originaalstsenaarium, parim montaaž ja parim grimm.

Kui teid huvitab, milline näeb välja õige filmikunst, siis soovitan teil siiralt "Elujanu" vaatama minna.

Minu poolt saab film 8 punkti.