TanjaFoto: Mati Hiis
Saund
13. veebruar 2014, 14:36

KES SOBIKS EUROVISIONILE? Hindame Eesti Laulu: parimad on Lenna ja Tanja (56)

Sel nädalavahetusel toimub Eesti Laulu esimene poolfinaal, kus 10 osalejat võistlevad omavahel finaalipääsu nimel. Õhtulehe muusikatoimkond käsutas kokku 12 asjapulka, kellest pooled mingil määral ka ise tegevad muusikamaailmas, paar inimest, kes kuulavad muusikat enese lõbuks ning paar, kes üldjuhul eesti laule üldse ei kuula, ning palus neil hinnata tänavusi lugusid.

Kuigi lugusid hinnati suuresti isikliku muusikamaitse pealt, võeti arvesse ka seda, kuidas võiks lugu mõjuda Eurovisioni laval. Parimateks osutusid Lenna, Tanja ja State of Zoe − kiita said vokaal kui ka viis.

Kümme poolfinalisti, saadud punktid ning kuulajate kommentaarid (sulgudes saadud kõrgemate punktide arv):

1. "Supernoova" – Lenna = 90 punkti (3 x 12p, 1 x 10p, 3 x 8p) [KUULA!]

"Professionaalsuselt esimese poolfinaali parim Eesti Laul. Eurovisionile ei saadaks: veteranist Lenna jaoks peaks lugu olema võimsam ja värskem."

"Lenna on Eesti raudvara − Eurovisiooni tules karastunud. Kuid seekordne esitus jäi veidikene nõrgaks. Talle sobiksid rohkem särtsu täis ja energeetilisemad laulud, see jäi kuidagi lahjaks."

"Lenna nagu Lenna ikka, oma tuntud kvaliteedis. Kas võtta seda komplimendina või mitte, pole kindel. Lugu pole paha, aga kõlab juba nii äraleierdatult ja ammukuulduna. Ohutu muusika, kindla peale minek."

"Mitu korda võib üritada? Igavene teine. Rahvale ammu tuttav ja midagi uut siin ju pole. Et on siis nüüd parem kui "Rapunzel" või see teine, mis samuti teisel aastal teiseks jäi?"

"Esialgu tundus mulle, et Lenna eelmised võistluslood Eesti Laulul ("Mina jään" ja "Rapunzel") olid märksa paremad. Aga laul "Supernoova" saab tasapisi lemmikuks, sest see on oma lihtsuses nii võluv. Ütles Lenna ju ise ka, et sel aastal jätavad nad lavashow kõrvale ja lasevad hoopis laulul särada. Õnnestus."

"Lenna, Mihkel jt moodustavad igati sünergilise komplekti ehk mõjuvad laval ja ka helis tervikuna. See annab tunda pea igas noodis. Lenna hääl muudab eestikeelsed sõnad veel omakorda pehmeks ja eesti keele kõla teeb südame soojaks. Võimalik, et see meeldiks ka Euroopale."

"Kui Mihkel Raud hakkas Lennale muusikat kirjutama, astus Lenna sammukese tagasi üheksakümnendatesse ja vaid Mr. Lawrence’i kaabu hõljub silme ees. Kuid muusika on ju kvaliteetne, hästi tehtud asja on ka hea kuulata."

"Kuidagi ühe puuga on kõik Lenna lood löödud mu meelest. No ei eruta, ei vihasta, õlgu paneb vaid kehitama."

"Esikoht oli võrdlemisi kindel, sest tegemist on selle poolfinaali ainsa lauljaga. Laul ise selline meh. Sõnadest ei saa ka midagi aru: "Tänagi su purpur värvib kuud, tänagi su sosin minu suul", palun tõlget (sensuaalne värk?)."

"Puhtalt sellepärast, et Lenna laulab ja sellega laulu päästab. Mihkel Raud unustagu laulukirjutamine ära ja Lenna mingu Vaiku Epliku rüppe tagasi."

2. "Amazing" – Tanja = 86 punkti (3 x 12p, 1 x 10p, 2 x8p) [KUULA!]

"Algus on kuidagi umbne. Lihtsalt tantsulugu. Lavašõu annab kindlasti plusse."

"Tõeline Eurovisiooni tantsukas. Meeldejääv meloodia ning kummitava jäävad sõnad. Isegi sobib euroviisule, kuid arvestada tuleb ka sellega, et seal on ilmselt kümneid samasuguseid laule olemas juba ees."

"Selline korralik kergelt suvise träänsi maiguline laul. Kardan juba eos, et seda hakatakse oksendamiseni käiama. Vaimusilmas tungib ninna Kissi siidri hõng ja romuks sõidetud BMW-st kostuv tümakas. Ma ei imestaks, kui selle laulu taustal saaks alguse mõni soovimatu rasedus. Eurovisioonile kõlbab küll."

"Ülejäänud üheksat lugu ei maksa kõrvutada. Klass omaette. Tahaks näha neid, kes vastu vaidlevad."

"Loo intro väga tugev. Mõnus on kuulata ja esiti on positiivne emotsioon, et ka kvaliteetne elektrooniline tantsumuusika on jõudnud Eesti Laulule. Refrääniga muutub kogu kupatus natukene Caatriks. Kuulaksin seda lugu pigem trip-hop remixina ja veidi pehmema soundiga."

"Laul ise on üks võistluse parimaid, väga eurolik. Mul on õnnestunud näha Tanja lavaesitust, mis on lihtsalt suurepärane, kuid meenutab väga Loreeni "Euphoriat" ja Pinki "Try-d" eelmise hooaja näosaates. Loreen on aga juba korra Eurovisioni võitnud, pole mõtet kordama hakata."

"Tanjas on särtsu, ta saaks laval hakkama, tantsib, näeb ilus välja ja saavutaks kindlasti ka suurel laval edu. Kuigi võib teiste laulude sekka ära kaduda, on siiski vast kõige eurolikum lugu neist kõigist."

"Täiesti mõttetu, absoluutselt ei jää meelde."

"Tanjal on häält ja ta on sümpaatne inimene."

3. "Solina" – State of Zoe = 75 punkti (3 x 12p, 1 x 10p) [KUULA!]

"Huvitav, aga nõrguke. Järjekordne miniatuur."

"Väga hea lugu, kuid ma kahtlen kas karmile euroviisu publikule see peale läheb. Meloodia on hea, sõnad ka, kuid ... ma ei tea.... Ma pole näinud enne euroviisul selliseid jazzilikke lugusid."

"Üllatav. Tahaks sündi-bassi asemel päris pilli kuulda. Aga selline õõvas tühjus tundub tegelikult mõjuvat. Vokaali tahaks tummisemalt, aga küllap see on maitse küsimus. Liiga järsku sai otsa ka."

"Vot see on juba mõnus; mitte mingil juhul ei peaks tundma piinlikkust. Õhuline hea tuju muusika, mida kuulata pärast väsitavat päevatööd. Tekitab enesekindla meeleolu. Kahjuks ainult vist liiga hea, et Euroopa laiadele rahvamassidele peale minna. Üks vähestest, mida kuulaks heal meelel ja vabatahtlikult veel."

"Meenub M83 lugu "Midnight City". Sarnasus tuleb vahel kasuks."

"Solistil on hea hääl."

"Tunnistan, et maksimumpunktid tulevad puhtalt isikliku muusikamaitse pealt, aga see pala on hea-hea-hea! Kerge jazzivokaal lisab kõigele vaid punkti, mõjub hea aktsendiga. Kindlasti ei ole see eurolugu, aga vähemalt sai Eesti muusikamaastik ühe hea laulu võrra rikkamaks. Ja noh, Sander Mölder on maailmaklass niikuinii."

"Plaadikrabin häiris. No milleks? Et moodsam oleks?"

"Parim, noh. Parim."

4. "Maybe-Maybe" – Super Hot Cosmos Blues Band = 75 punkti (2 x 12p, 1 x 10p, 2 x 8p) [KUULA!]

"Stiilselt väljapeetud lugu. Mõjub värskendavalt. Hommikul saaks vähem punkte kui õhtul, mil see une pealt ajas."

"Muusika on hea, kuid kuidagi... ei jää meelde ning minu kujutlusemaailmas ei sobi eriti sellisesse kohta nagu euroviisu."

"Eurooplastele vast ei lähe peale selline ninahäälne ameerikalik vokaal? Üldmulje on hea kuni refräänini, mis kõlab alaarenenult. Siiski vähemalt üks omanäolisemaid ja üle keskmise lugusid."

"Vaieldamatult parim lugu selles poolfinaalis. Kuulaksin pea igas olukorras ning juba mõned nädalad on pala ka minu isiklikus playlistis platseerunud kõige kuulatuima loo kohale. Tunda on, et ei üritata üle oma varju hüpata ja tehakse täpselt seda, mis käpas on."

"Na-na-na-nannaaa! Kas oleksid mu beibee?! Je-je-je-jeijeee! Ma tahaks olla sinu mees! Sha-la-la-lallaaa! Võib-olla, võib-olla ma ei saanud arugi. Kellele ja milleks?"

"Natuke meenutab Hendrik Sal-Sallerit, kui ta laulaks inglise keeles."

"Juba esimesed noodid toovad suunurka muige, aga see on rohkem selline suitsuse pubi laul, kus jalg tatsub ja suu matsub. Samas, koos efektse lavasõuga saaks sest igati asjaliku toote, sest kummitama jääb küll ja raadiot vaigistama ei sunni. Usun, et ka Eurovisionil, kus iga teine laul lööb tümakaga, mõjuks selline kerge kantri värskendavalt. Umbes nagu Saksamaa eurolugu mõned aastad tagasi. Pealegi, need mehed teeks pulli ja ei poetaks meigiseid pisaraid, kui nii hästi ei läheks."

"Esmakuulamisel käis see lugu mulle miskipärast raskelt närvidele. Et WTF? Alguses miskipärast tundus, et keegi tahab jälle Ewerti ja draakonite teetassi sukelduda. Nüüd on see mu lemmik kogu sellest kompotist. Kui bluusi teevad bluusivennad ise, siis jääb asi hirmus kanooniliseks. See siin on mõnusalt kastist välja lähenemine, (enese)irooniline, maitsekas ja võiks tegelikult ka Euroopas lammutada. Sest erineb ja jääb meelde."

"Võrdlemisi jälk country, kuid samas täiesti omanäoline asi, mistõttu saab tublisti plusspunkte. Ka on esitaja (vähemalt pildilt ja kaugelt vaadates) väga iga tõelise eestlase lemmikfilmi "Love Actually" tegelase Billy Macki moodi, kuigi Billy oli kordades ägedam rokkar.

"Midagi vähe teistsugust. Täitsa muhe."

5. "Tule ja jää" – Kõrsikud = 75 punkti (4 x 10p, 1 x 8p) [KUULA!]

"Veidi lodev ja lohisev, aga Eesti Laul missugune! Kõrsikutelt kui vanadelt tegijatelt ootaks juba täpsemat kooslaulmist ehk siis paremat ansamblit, mitte kui kolme solisti, kes on otsustanud teha lühiajalise projekti."

"Tüüpiline Eesti laul mis läheb eestlastele peale. Hea muusika, hea esitlus, head sõnad, kuid ma kardan, et kui see laul valitakse euroviisule, siis ta upub seal muu popi sees ära. Kuid kes teab, kunagi võitis "Lordi" ka Eurovisiooni, miks siis ei võiks see laul võita? :D"

"Ei ole mulle kunagi istunud selline kodukootud lõkkemuusika ja Jaan Tätte stiilis soigumine, millega villastes sokkides hipitüdrukuid õhkama panna. Ei meeldi mulle üldiselt ka Kõrsikud. Aga võta näpust, lugu on ootamatult hea ja mehed vähemalt on ausad ja pretensioonitud. Muusika ja viis on meeldejääv, mis on Eurovisioonil suureks plussiks. Keskealiste toetus on garanteeritud."

"Mehed, minge parem trenni!"

"Raske on mitte härduda neid mõmmikuid kuulates. Kuid nüüd juba tekib kahtlus, et kas nad teevad seda meelega või nad ongi nii armsad? Kardan, et europublik ei mõista meite nunnudust ja pehmikud saavad suurel laval liigse hingevalu osaliseks."

"Siiras ja armas, kuid jääb möödunud aasta loole alla."

"Kirjutasin juba eelmisel korral, et Kõrsikute kohta kehtib üks sõna − muhe. Ja noh, Bonzo hääl kõlab väga rahustavalt. Sõnadki on ilusad. Aga tuleb tunnistada, et eelmise aasta laulust pisut nõrgem."

"Täitsa okei lugu, samas on Kõrsikutel paremaidki... Visuaalselt nad muidugi lööksid..."

"Võiks esitada eelmise aasta lugu uuesti, kuid vähemalt hakkavad kohe laulma ja ei tapa kuulajat igavusega. Toredad poisid, kuid lõppvõistlusele (Taani) muidugi ei saa."

"Kõrsikud on šefid. Pole midagi öelda. Mis sest, et juuroviisudele ei meeldi, aga vokaalselt ja instrumentaalselt puhas ja hää."

6. "Resignal" – Wilhelm = 60 punkti (1 x 10p, 2 x 8p) [KUULA!]

"Sümpaatne laul, aga jälle − vokaal on nõrk ja tuhm. Ja laul lühike."

"Üllatavalt hea vokaal on, kohe jääb kõrva. See võib nende tugevuseks saada. Laul on hea, kuid rohekm selline üldrahvalik ning meenutab natuke seda lugu (toonilt), mis eelmisel aastal võitis − kuid ma usun, et sel aastal sigineb selliseid palju sinna euroviisule."

"Kohati häirib ugrimugriaktsent. Liiga flegmaatiline − sobiks pigem taustaks pikemale autosõidule, kui euroviisule."

"Kujutlege, kui seda laulaks Briti laulik Adele..."

"Intro kerib mõnusalt pinget. Krutib, krutib, krutib ja siis... Sureb teise salmiga ära. Teise salmi ajal hajub igasugune täjelepanu ning pärast teist minutit tuleb taas uus elu, umbes 40 sekundiks. Ja siis sureb jälle ära."

"Absoluutselt mittemidagiütlev laul. No kohe mitte midagi ei oska öelda selle kohta."

"Rahustav lugu, mõnus vokaal, sobib kuulamiseks nii kodus kui kohvikus. Kuigi tahaks öelda, et lugu tekitab paaril esimesel korral sellise meh-tunde, läheb pikapeale aina paremaks."

"Täitsa OK lugu, jaama ei vahetaks, kui selline raadiost tuleb. Samas ei usu selle šanssidesse eurolaulul eriti."

7. "Kus on EXIT?" – August Hunt = 54 punkti [KUULA!]

"Tüüpiline ja tavaline. Tegelikult: nii viis kui sõnad on masendavad."

"Pearu Pauluse stiilis muusika. Millegipärast kujutasin ette, et laulja raputas kogu laulu vältel pead nagu Paulus. Muusika on hea, ning isegi ääri veeri võiks euroviisule sobida."

"Mul on tunne, et Norman Salumäe võiks tahtmise korral teha palju ägedamat ja põnevamat muusikat kui selline August Hundi stiilis stamprokk, mis passiks ühteviisi hästi nii Sky Plusile kui Raadio Elmarile. Pole nagu väga hullu, aga ka mitte midagi erilist. Ilmetu."

"Kahe aasta tagusele punastes pükstes "Tantsulõvile" jääb paraku alla."

"Ülevõlli sündikäik, taustavokaali klišeelikud sõnakordused, diskobiit ja meeldejääv catch-phrase. Targem kuulaja saab kohe aru, et iroonilisemat lugu ei tasu tänavuse Eesti Laulu poolfinaalidest otsida. Hea naeru eest ja poolfinaali esimese korraliku kulminatsiooni eest saab ka vastavad 7p."

"Rõõmsameelne ja haarav. Jala paneb küll kõpsutama."

"Disko pole surnud, disko elab edasi! Kui Kyle'i lood kõlaks eesti keeles, kõlaks need just nii. Iseenesest üsna hea lugu ja ilmselt sobiks ka eurolavale. Raadio- või klubihitt on see niikuinii, hea lihtne kaasa laulda, pole keerulisi käike, mõtlema ei pea − diskens, noh!"

"Meeldejääv refrään, muidu primitiivne lugu. Nõrk tekst, küündimatu, aga pretensioonikas voks."

"Tegemist võib olla kõigi lollimate või kõige vähem läbimõeldud sõnadega tervel sellel lauluvõistlusel. Rütm oli aga hea. Aga tõesti: "leian värvid enda sees" ja "istun punase foori taga ummikus". Ooo, August, räägi mulle veel oma elukogemustest."

8. "Sandra" – Nimmerschmidt = 42 punkti (1 x 10p, 1 x 8p) [KUULA!]

"Klassikaline nostalgialugu. Laul meeldis. Kahju, et solist ei kanna üksinda välja. Tempot ja lauljaid juurde, siis poleks väga vigagi."

"Algus meenutas mingisugust seebika algust ... "Alondra" näiteks. Või "Rosangelica". Ainult, et hispaania keele asemel hakkas kõlama hoopis eesti keel. Ei meeldi."

"Üritab vist panustada sellisele naabritüdruku-romantikale: lihtne sõnum lihtsale inimesele, hea samastuda; äkki läheb hinge. Tegelikult on lihtsalt kaks õlise olekuga kutti, kes teevad Eesti mõistes okeid, aga kokkuvõttes mõttetut muusikat. Kui mina oleksin Sandra, ei mõjuks see mulle nii, nagu loodetud."

"Mis asi see on?!?"

"Ei."

"Väga siiras laul, üks lemmikuid. Aga Eurovisionile ma seda ei saadaks."

"Kuulge, poisid, Laika Virgin oli väga muhe, ja nüüd siis nii! Antud lugu pärineb plaadilt, kus enamik palasid sama kõlaga. Okei, raadiost ehk paar korda kuulaks, aga muidu − vokaal jääb suti liiga nõrgaks."

"Sry, minu jaoks täiesti vastukarva. Eriti käib närvidele voks − sellise küündimatu indie-leelotamise eest tuleks kohapealt moraalselt maha lasta. Tekst on ka kuskil Termika ja The Suni levelil."

"Poisid laulavad eesti keeles, ninnu-nännu. Tüdrukud sulavad."

9. "Flame" – The Titles = 42 punkti (1 x 10p) [KUULA!]

"Nõrk vokaal. Kuidagi ruttu lõpeb otsa."

"Alguses arvasin, et Modern Talking hakkas kusagil käima, aga opsadiii, ei olnud. Huvitav laul on see iseenesest, kuid Eurovisiooni standardeid arvestades võib-olla ta ei kuulu sinna. Euroopa ei oska arvestada Balti inimeste veidrusi. Ei jää meelde, kuid mõnus on kuulata."

"Kaheksakümnendate pornofilmi atmosfäär, kus vuntsidega mehed lähevad pärast väsitavat päevatööd kusagil Miami hotellis rõdule suitsu tegema. Hea ja lõõgastav lugu, millega end reedeõhtuks valmis seada. Isegi liiga hea lugu, et seda Eurovisiooni-suguse võistlusega ära roojata."

"Tanja loost järgmisena Flame’i kuulates on suund minule väga sobiv. Kõik on olemas, mis Tanjal vajaka jäi: õige sound, voolavus ja kaasaegsus. Eriti mõnusaks teeb pala pisuke retrokalduvus kosmose-süntesaatori näol. Eurovisioonile ei saadaks, aga niisama kuulaks küll ja veel."

"Selline – ma kujutan ette – Kalamaja pseudointelligentide ajaviitepala. Iseenesest lahe ju."

"Tundmatute artistide võistluslugudest üks kuulatavamaid. Eurovisioni laval ma ei usu, et see läbi lööks."

"Elektrohelid on popid ja ilmselt oleks (ja on?) sel lool mõnes hipsterikohas menu, aga kui me ikkagi mõtleme, et see peaks läbi lööma eurolaval ... Lugu jääb kuidagi tooreks. Kui seda veidi masterdada, saaks ehk parema asja."

"Primitiivne lugu, vokaal isegi mitte keskpärane."

10. "Maailm on hull" – VÖÖRAD = 38 punkti [KUULA!]

"Head sõnad. Naissolistil on vägev häälematerjal."

"Eesti Laulule see võib-olla kõlbab, kuid Eurovisioonile mitte. Oleks siis et head rütm ja sõnad, kuid... ei sobi. Räpp eesti keeles ei hakka kunagi hästi kõlama. Ülepingutatud esinemine ka."

"Kui see on mõeldud huumori ja irooniana, siis on see igatahes nii halb huumor, et pole enam isegi naljakas mitte. Isegi Eurovisiooni konteksti arvesse võttes. Riimid ei kõneta absoluutselt. Halb."

"HU?-d järgi teha on mõttetu, aga lugu on parem kui mõned siin kokku."

"On, mida lava peal vaadata. Kas ka kuulata, see on maitse asi."

"EI! Raske on otsustada, kumb laul on halvem. Kas Nimmerschmidti üllitis või see... Aga noh, maailm on hull. Otsustavaks sai Darth Vaderi kiiver. Ja see on ka kõik."

"Jou-jou, Pitbul haaras käevangu blondi tšiki, tegi pala ja hüppas lavale. Teate, omas žanris kindlasti tegija lugu, aga midagi on justkui puudu või üleliigselt. See pole absoluutselt mitte halb lugu, aga ei oska täpselt näppu peale panna, mis võiks olla teisiti."

"Oioi, "agroräpp meets maakultuurimaja kõige heledama jaalega beib" on Raadio Elmarist välja lastud."

"Unikaalsuspunktid. Kahjuks ei aidanud seda mula dešifreerida isegi rapgenius.com. Lisaks on "hüppa, kus lagi on" selgelt maha pandud House of Paini "Jump Around" pealt. Kuid, et maailm on hull, suudab iga eurovisioonikas aru saada."

"Musta Q wannabe?!"