LÄHEB DISKOKS: Tantsumuusika vallutab laupäeva õhtul Rahvusraamatukogu fuajee – soovijad saavad jalga keerutada ja kokteile maitsta. Õhtu naelaks on DJ Mart Juur.Foto: Arno Saar
Inimesed
13. veebruar 2014, 07:00

Mart Juur teeb diskot rahvusraamatukogus (2)

"Kui mulle Rahvusraamatukogust helistati ja pakuti välja seal plaate mängida, tundus see mõte alguses absurdse ja ootamatuna! Tagantjärele näib aga, et ideel on iva sees, sest tegemist on väga erilise kohaga!" ei varja humorist Mart Juur, et ettepanek korraldada laupäeval Eesti Rahvusraamatukogus moodne tantsupidu tuli talle üllatusena.

Oma sõnul on Juur praegu natuke elevil, sest peokoht on tõesti erakordne ja omanäoline, ning kindlasti erineb raamatukogus ka tema tantsumuusikavalik tavalisest. "Jätan suurema osa oma tavalistest peoplaatidest koju, kuid üks on kindel – ma mängin seal diskot!" lubab Juur.

"Kaks-kolm lugu on mul alati ette valitud, mida ma hakkan pärast neid mängima, oleneb minu ja piduliste tujust," selgitab mees, kes ise peab ennast harrastus-DJ-ks.

Raamatukogu pole vaikne ja sompus koht

Küsimusele, kas tema muusikavalik on laupäeval seotud kirjandusega, vastab Juur, et ei tulnud kohe selle mõtte peale, kuid nii saaks korraldada küll, et kirjandus ja muusika käiks sel õhtul käsikäes.

"Tahtsime teha avatud uste päeval midagi lahedat ja ennekuulmatut – näiteks diskot. Tänapäeva raamatukogu pole enam vaikne ja sompus koht, vaid erilise atmosfääriga paik, kus saab peale lugemise ja muusika kuulamise lausa jalga keerutada," selgitab disko korraldamise mõte algajata ja raamatukogu turundusjuht Sven Mitt.

Tema sõnul ei ole 1918. aastast tegutsevas Rahvusraamatukogus kunagi ühtegi tantsupidu peetud – kui rokkar Jaagup Kreemi esinemine välja jätta. Kuid laupäeva õhtul tehakse ajalugu: fuajeesse pannakse püsti DJ-pult ja baar.

Diskost rääkides tekkis korraldajal kohe mõte kutsuta DJ-pulti Mart Juur, kuna ta on kirjandusega tihedalt seotud, suur muusikahuviline ja ka varem plaate mänginud.

Google vs raamatukogu?

Tänasest 15. veebruarini kestvate lahtiste uste päevade fookuses ongi muusika ning külla tulevad heliloojad ja muusikud. Näiteks edukate eurolugude autor Sven Lõhmus avalikustab hiti meisterdamise nipid, Taavi Peterson ja Tajo Kadajas esitavad kava "Lugusid Urmas Alenderist" ja Helen Põldmäe mängib kõike noote, mida külastajad küsivad.

Ufoloog Igor Volke juhib ka tänavu ekskursiooni "Meie maja tundmatud objektid", mis möödunud aastal oli ülimenukas ja kus ta tutvustab huvilistele raamatukoguhoonet keldrist pööninguni ja räägib, mis sealt seest leida võib.

Kindlasti kuuleb lugusid kõige väiksemast ja kõige suuremast raamatust.

Jälgida saab väitlust teemal "Google vs. Raamatukogu", kus kahe gümnaasiumi õpilased selgitavad tõde, kas biblioteek on hääbuv nähtus või on sellel siiski oma koht ka tulevikus.