Plurdaleni koopasFoto: Kuvatõmmis / YouTube
Maailm
12. veebruar 2014, 12:14

Norras hukkunud sukeldujad on siiani koobastes (5)

Põhja-Norras asuvates Plurdaleni veealustes koobastes hukkus eelmisel nädalal kaks soome sukeldujat. Kuna operatsioon on ohtlik ning vajab põhjalikku ettevalmistamist, alustatakse hukkunute pinnaletoomisega alles järgmisel nädalal.

Soomlaste surnukehad asuvad siiani umbes 110 meetri sügavuses Plurdaleni veealustes koobastes, kirjutab Yle.fi. 

Õnnetus juhtus eelmise neljapäeva õhtul. Lisaks kahele hukkunule sukeldusid siis veel kolm Soomest pärit sukeldujat, kes pääsesid eluga, kuigi väiksemate vigastustega.

Norra raadio NRK teatel kavatsetakse surnukehi hakata koobastest välja tooma tõenäoliselt järgmisel nädalal. Sellega tegelevad kuus Oslo päästekeskuse kogenud sukeldujat.

Sarnane operatsioon toimus ka 2006. aastal, mil samas koopas hukkus norra sukelduja. Oslo tuletõrje- ja päästekeskuse ülema sõnul on tollane operatsioon hästi dokumenteeritud, millest on praeguse operatsiooni teostamisel suur abi.

Oslo päästekeskusest öeldi NRK-le, et kuna operatsioon on ohtlik, eelnevad sellele kooskõlastused. Ametnikelt tuleb hankida eriluba määruse kohta, et sukeldujal peab olema pinnaltpäästjatega pidev ühendus. Nii pikas ja sügavas koopas ei ole see aga kuidagi võimalik.

Plurdaleni maa-alune koobas on Põhja-Euroopa suurim ning koopasukeldujate meelispaik, sest seal leidub veel läbiuurimata kohti. Koobas on 2600 meetrit pikk ning selle sügavus on rohkem kui 100 meetrit.

Kõik viis sukeldujat olid täisealised soome mehed ning kogenud sukeldujad.