"Wall Streeti hunt"Foto: AP / Scanpix
Film
10. veebruar 2014, 11:08

Arvustus: "Wall Streeti hunt" tuli, nägi ja võitis (6)

Reedel lõpuks ometi ka Eestis igasuguste edasilükkamiste kiuste linastunud kelmikomöödia "Wall Streeti hunt" ("The Wolf of Wall Street") tõestas taas, et elame maailmas, kus valitseb Ameerika unistus, mis lihtsustatult tähendab seda, et igast ajalehepoisist võib miljonär saada, koduperenaisest modell või filmistaar ja nohikust Bill Gates.

Tõsielulisel lool põhinevas filmis "Wall Streeti hunt" sai miljonär värskelt abiellunud Jordan Belfortist (Leonardo DiCaprio), kellel elas kogu aeg peas unistus rikkaks saamisest. Ja ta tegigi selle teoks! Ka päriselus!

Ja rahvas jooksis seda lugu vaatama ning film tõusis otsekohe kinokülastajate statistikas esimesele kohale. Kõik see juhtus veenva põhjusega.

Enamjaolt soovivad kõik inimesed kinolinalt vaadata, kuidas keegi teine on edukaks, rikkaks ja õnnelikuks saanud, et hiljem nähtud mudeleid ja valemeid kasutades ka ise sama edu korrata. Põhiline on muidugi see, et kõik ei saa rikkaks ja sellepärast ongi rikkaks saamise eduvalemite vaatajaid ohtralt. Sellise valemi tutvustamine on nagu kindla peale minev filmiprojekt.

Wall Street on selles suhtes hea materjal filmide ja romaanide loomiseks, et seal on aegade algusest saati liikunud suured summad ning seal on olnud kõige suurem võimalus, et keegi üleöö rikastub.

Börsimaaklerite elust ja edust on ka palju filme vändatud. 1987. aastal linastunud filmi eest "Wall Street" sai näiteks Michael Douglas antagonist Gordon Gekko kehastamise eest nii parima näitleja Oscari kui ka Kuldgloobuse.

2010. aastal valminud "Wall Streeti" järje "Wall Street: Raha ei maga" eest, kus Douglas mängis taas Gordon Gekkot, nimetati mees Kuldgloobuse kandidaadiks kõrvalosatäitja kategoorias, aga ei võitnud seda. Suure hulga raha aga lükkas näitleja filmis osalemise eest siiski tasku, sest tegemist oli taas kassahitiga.

Wall Street – vihaste meeste mängumaa

Narkootikumid, naised, metsikud peod, raha laristamine – see kõik on võimalik ainult Wall Streetil. Tõsiasi sai selgeks peale 2008. aasta septembris toimunud finantskrahhi, mis tõmbas endaga kaasa terve maailma finantssüsteemi ja riikide majandused.

Otsiti süüdlasi ja need ka leiti – Wall Streeti maaklerid, kes narkouimas suure riskiga tehinguid sõlmisid.

Film "Wall Streeti hunt" räägib samuti loo vihastest börsimaakleritest, kes lisaks pidutsemisele, raha laristamisele ja narkootikumide kasutamisele teevad börsil iga päev oma tavapärast tööd – ostes ja müües aktsiaid.

Lühidalt keskendub film Jordan Belforti (Leonardo DiCaprio) elule Wall Streetil. Mees on värskelt abiellunud ja täis unistusi ning suuri plaane börsimaaklerina. Kõik muutub, kui ta kohtub Mark Hanna nimelise ärimehega.

Peale esimese töökoha kaotamist on mees sunnitud alustama algusest. Ta loob koos Donnie Azoffiga Wall Streeti kurikuulsaima investeerimisfirma. Ilusa fassaadi varjus aetakse aga musta äri, millega petetakse klientidelt välja miljoneid dollareid päevas.

Suur raha, mis on kõik kergelt tulnud, ajab mehed eufooriasse. Raha visatakse paremale ja vasakule, peetakse pidusid, kus on ohtralt naisi ja narkootikume.

Kuid ühel ilusal päeval saab Belfort teada, et ta on FBI uurimise all. Sealtmaalt tõusevad panused veelgi kõrgemale.

Lugu põhineb üheksakümnendatel tegutsenud Jordan Belforti memuaaridel. Mees oli tol ajal kurikuulus, börsimaaklerite rock-staar, kes liikus kuulsate ja ilusate inimeste seltskonnas.

Kui Belfort alustas maaklerina, siis sai ta praktiliselt kohe edulooks. Ta palkas firma etteotsa sõpru ja sugulasi, mis tagas juhtkonna usalduse. Töölisteks palkas ta inimesi tänavalt, kes ei mõistnud börsimaailma kõiki reegleid.

Üks skeemidest nägi välja selline, et klientidel soovitati kiiresti ja võimalikult palju osta mingi kindla firma aktsiat. Järsk nõudluse kasv puhus aktsia hinna üles. Siis müüs Belforti firma enda poolt juba varem ostetud aktsiad maha, saades hiiglaslikke kasumeid. Mõne päeva või nädala pärast kukkus aktsia hind dramaatiliselt ning kõik investorid jäid oma sissepandud rahast ilma.

Mees pettis oma klientidelt niimoodi välja umbes 200 miljonit dollarit.

Selle tagajärjel mõisteti Belfort süüdi rahapesus ja pettuses. Lisaks väikesele vanglakaristusele, millest ta pääses tänu sellele, et tegi FBI-ga koostööd, mõisteti talle ka 110 miljoni dollariline rahatrahv, millest on ta senise aja jooksul ära maksnud umbes 12 miljonit.

Praegu tegutseb Belfort müügi- ja rikkaks saamise koolituste läbiviimisega ning on omal alal vägagi edukas. Kõigele lisaks tegutseb ta ka motivatsioonikoolitajana, osates inimesi väga ideaalselt tegutsema ärgitada.

Kelm ongi inimese suurim sõber

Oleme harjunud tõsiasjaga, et suurimaks sõbraks peab inimene esiteks koera ja teiseks oma sõpru. Hmm, kuidas siis kelmid inimestele hõlma alla pääsevad ja neilt ka suuri rahasummasid välja petavad?

See on võimalik tänu sellele, et enamjaolt on kõik inimesed üksi ja tunnevad rohkem igatsust kellegi järele, kui seda, et neid on kellelegi vaja. Isegi lemmikloom ei aita! Kui kelm tahab inimeselt raha välja petta, siis ta muutub päeva pealt tema parimaks sõbraks. Ta kuulab teda, teades lõpuks oma ohvri kõigist salamuredest, kui vaja, siis lausa pakub talle füüsilist armastust.

Kuid siinjuures ei tohi unustada, et kuigi kelmid on psühhopaadid, siis neil on ülihea empaatiavõime, oskus teisele inimesele kaasa elada ja lai sõbralik naeratus. Tänu sellele inimsõbralikule olemusele pääsevad nad igaühe hinge. Kui aga seal juba ollakse, siis avatakse lisaks salajastele hingelaegastele ka inimese rahalaekad. Ja siis hakkabki pihta rahakoti tuulutamine.

Keegi saab rikkaks, keegi jääb vaeseks.

Majandus ongi ju varanduse ümber jagamine, kus ühelt võetakse ja teisele antakse. Küsimus on lihtsalt selles, kuidas see varandus üle antakse või ära jagatakse.

Film on tõeline meistriteos

Kui tahate teada, et kas soovitan filmi vaadata, siis vastan: "JAH!"

"Wall Streeti hunt" on tõeline meistriteos. Film kestab kolm tundi, aga lõputiitreid vaatama asudes tundub, et oleks nagu kõigest pooletunnist filmi vaadanud. Nii väga tahaks lugu edasi vaadata! Režissöör Martin Scorsese on lihtsalt nii vapustava töö teinud!

Film on täis energiat, vaatajale ei antagi aega rahulikult istuda või siis uneleda, sest kogu aeg toimub midagi.

"Wall Streeti hunt" on niivõrd intensiivne film, millelt ei saa pilku ära pöörata, sest võib juhtuda, et niimoodi jääb mõni oluline kaader vaatamata. Kõike seda sellele vaatamata, et filmis on pikki stseene palju.

Need stseenid on tehtud huvitavaks, kuid neis oleks võinud olla ka filmikunstile omast ilu ja võlu. Viimane ongi ehk ainus asi, mille üle saab vinguda ja kriitikanooli visata.

Leonardo DiCaprio! Kuldgloobuse sai ta filmis osalemisega juba kätte parima meesnäitleja rolli eest muusika- või komöödiafilmis. Oscari nominent on ta samuti ja tundub, et mees võtabki seekord oma elu esimese Oscari ära. Uskuge, see juhtub kindlasti!

Proovige niimoodi näidelda nagu seda tegi filmis "Wall Streeti hunt" Leonardo DiCaprio. See oli midagi fantastilist, kuigi paljud kriitikud on just vastupidiselt minu arvamusele teda Belforti osatäitmise eest laitnud. Mina olen kindel, et need laitjad on lihtsalt põhimõttelised DiCaprio vastased.

Mina soovitan igal juhul filmi vaadata ja annan "Wall Street hundile" 10 punkti.