Maltiste etteasteFoto: MATI HIIS
Inimesed
10. veebruar 2014, 07:33

Mait Maltis on Eesti Laulul kimpus silmapõletikuga: ilma päikeseprillideta ei kannata laval olla (7)

"Mul on väga kõva silmapõletik. Eile oli põletikus üks silm, täna mõlemad silmad. Ei kannata prožektorivalgust üldse," selgitas Mait Maltis, miks astus Eesti Laulu salvestusel lavale, päikeseprillid ees.

Laupäeval proovi tehes saadi hakkama veel tavaprillidega, kuid pühapäeva hommikul telemajja jõudes sai selgeks, et ilma päikeseprillideta ei saa laval olla.

"Tahangi, et vaatajateni jõuaks see info, et ma pole taotluslikult päikeseprillidega laval. Vastavalt hetkeolukorrale," ütles Mait, keda võis ka vahetult enne lavale minekut näha silmatilku silma tilgutamas.

Maidu poeg, võistluslaulu "Elu" autor Jakko Maltis, lisas, et pildiilu mõttes tuli selline otsus teha. "Ma loodan, et meie vaatajad ja kuulajad mõistavad seda. See ei ole mingi imidživärk, vaid see on nii praktilisest hetkeolukorrast tulenevalt," sõnas Jakko.

Suurest hädast aitas välja Kaia Triisa, kes laenas Maidule oma elukaaslase Koit Toome prillid. "Koidu naine on siin Koidu autoga ja ta tõi autost prillid. Täname Koitu," ütles Jakko.

Mait ise usub, et tulevaks nädalaks, kui poolfinaal eetrisse läheb, on silmapõletik juba taandunud.

Kogub keskealiste kuulajate hääli

Maltiste laulupere sattus Eesti Laulu konkursile küllaltki juhuslikult, kui Jakko otsustas loo esitada. Varasemalt polnud 45 aastat lavalaudu tallanud Mait ühelgi muusikavõistlusel osalenud.

"Kui välja arvata Arne Oidi lauluvõistlused. Aga see polnud ikkagi sellises mastaabis nagu praegune Eesti Laulu võistlus.  Tookord oli ikka kergem ja lihtsam see asi," tunnistas Mait. "Mul ei ole esiletrügimise mõtet mitte kunagi elus olnud. Ma teen rahulikult oma muusikutööd. Kui sattusin kuskile ettepoole, oli tore. Aga et selleks midagi pingutusi teha, seda ei olnud."

Küll aga on ta Eesti Laulu karussellil keereldes juba isekeskis mõelnud, kuidas ta küll sellesse punkti sattus. "Kui see asi veel kaugemale peaks minema, siis on küll päris jama minu jaoks," tunnistas ta naerdes ja lisas, et poega ikkagi alt ei tohi vedada.

Nii Jakko kui Mait jagavad siiski arvamust, et Eesti Laul on muusikule tõeliselt hea reklaam. "On suur õnnistus, et siia saada ja läbi selle saate ennast ja oma muusikat tutvustada. See on kõige suurem tähelepanu, mida on võimalik saada," kiitis Jakko.

Oma noorte konkurentide lauludega Mait eriti põhjalikult tutvunud ei ole – tal ei ole lihtsalt sellist kommet. "Mis puutub suhtlemisse ja liikumisse nende keskel, on see tore ja tervitatav. Hea vaadata, kuidas noored laulavad ja viisi peavad. Omal ajal neid lauljaid tekkis hästi palju, aga kõik taandus sinna, et viisipidamisega oli raskusi. Tänapäeval saavad noored koolitusi nii hästi, et hea kuulata," tunnustas Mait noori lauljaid.

Enda trumbiks peab Mait Maltis aga seda, et tema poolt võivad hääletada vanemad inimesed.

"Ma usun, et keskealiste hääli mulle tuleb, sest ma olen ikkagi 45 aastat laval olnud. Igaüks teab ja tunneb," arutles Mait.