ŠOKEERIV KAALUKAOTUS: Rachel Fredrickson kaalus saate alguses 118, saate lõpus aga 48 kilo. Foto: AP / Scanpix
Inimesed
10. veebruar 2014, 07:00

Kas USA kaalusaate võitja läks salenemisega liiale? (57)

USA kaalusaate "Biggest Loser" treeneritel vajus suu lahti, kui 15. hooaja finalist Rachel Fredrickson nende ette astus. 24aastane naine, kes kuulutatigi edukaimaks salenejaks, oli alla võtnud 70 kilo! Ent kas lohkus anorektikupalged ja pliiatspeenikesed käsivarred on ikka iluideaal, mille poole teleekraanil tervise hinnaga püüelda?

Telehooaja algul realitysaate sale­nemisrantšosse saabudes kaalus Rachel Fredrickson 118 kilo. 250 000dollarilise peaauhinna tõi vapustav saavutus – filme dubleeriv naine kaotas ligi 60% kehakaalust. Rantšos oli ta suutnud kehakaalu langetada 68 kilole. Nagu selgub, võttis ta kodus veel 20 kilo alla. Racheli kibedaim konkurent David Brown (42) oli kaotanud isegi sada kilo, kuid see moodustas mehe kehakaalust veidi alla 55%.

Kuid võidurõõmust särava Racheli palged olid teisipäevaõhtuses finaalis kahtlaselt aukus. Rasvalahmakate asemel võis näha naha alt välja turritavaid luid. Saatepubliku ning õige pea ka internetikogukonna seas puhkes poleemika neiu peadpööritava kõhnumise üle. Racheli õbluke kogu paistis šokeerivat isegi kaht kaalusaate kolmest treenerist, Jillian Michaelsit ja Bob Harperit, kes halastamatult võistlejaid salenema utsitavad. "Oh issand, oh issand," ahhetas terviseguruna tuntud Jillian, kes oli Rachelit viimati näinud siis, kui too võistlejate rantšost lahkus.

Treenib neli korda päevas

Arstide kasutatava kehamassiindeksi skaala järgi on 48 kilo kaaluv 162sentimeetrine naine tõepoolest alakaaluline. Kuid kolmapäevasel telefoni-pressikonverentsil lükkas Rachel süüdistused liigses enesepiitsutamises tagasi. "Olen oma teekonnal tõesti leidnud selle inimese, kes ma tahan olla," kinnitas ta Daily Maili teatel.

"Ma pole end eales nii hästi tundnud ja ma tean, et tunnen end edaspidi veelgi paremini, sest elu on minu jaoks nii valla ja ma kibelen tal sarvist haarama."

Rachel kinnitas, et pidas kinni kaalusaate spetsialistide antud kalorinormist. Pärast sale­nemisrantšost lahkumist on ta enda sõnul iga päev söönud viis väikest einet 1600 kalori väärtuses – nii nagu soovitas saate dietoloog Cheryl Forberg. Tüüpiliseks hommikueineks on näiteks omlett munavalgest, spinatist, tomatist ja seentest. "Olen kõvasti trenni teinud," põhjendas Rachel rekordsalenemist.

Ainult et trenni teeb see piiga koguni kolm-neli korda päevas!

Armusuhte purunemine hävitas enesehinnangu

Teiste salenemistiimide treenerid Jillian ja Bob andsid skandaali puhkedes mõista, et nemad pesevad oma käed sellest puhtaks. Mõlemad avaldasid Facebookis ühesuguse sõnumi: "Meil on ebamugav Racheli teekonda kommenteerida, sest me polnud tema treenerid ning meile ei antud hetkekski võimalust temaga koostööd teha. Kõik küsimused "Biggest Loseri" võistlejate kohta tuleks suunata saate produtsentidele."

Produktsioonitiim viskus saate staarile toeks, kinnitades, et nende südameasjaks on aidata võistlejatel saavutada tervislik kaalukaotus ja elada tervislikumat elu ning innustada ka vaatajaid sedasama tegema. Racheli treener Dolvett Quince tõttas suhtlusvõrgustikus kinnitama: "Racheli tervis on mulle esmatähtis ja on alati olnud. Tema teekond hea tervise juurde pole veel lõppenud!"

Keskkoolis oli Rachel koduosariigi Minnesota kolmekordse ujumismeistrina suurepärases füüsilises vormis, kuid 18aastasena kolis ta suure armastuse, vahetusõpilasest Saksa noormehe pärast viimase kodumaale. Võistlusspordist loobunud tüdruk hakkas kosuma. Suhe ei jäänud püsima ning neiu enesehinnang langes kolinal. Tröösti pakkus söömine. USAsse naastes soodustasid kehakaalu tõusu ka Racheli õpingu- ja töökohad: Chicago kondiitrikool, siis töö Colorados jäätisebaari juhatajana ja Las Vegases kondiitrina. Nüüdseks on ta kanda kinnitanud Los Angeleses.

Kaalusaatesse tulles ütles Rachel, et tema siht on olla enesega rahul ning elada elu, mida on alati ette kujutanud. Ta igatses rohkem suhelda ja leida uue armastuse, käia oma koeraga jooksmas ja osta uusi ilusaid riideid. Nüüd kibeleb tundmatuseni muutunud välimusega Rachel kõiki neid unistusi täide viima. "Minna välja ja leida uusi sõpru ja võtta vastu inimeste pakkumisi kohvile või kinno minna – ning tunda rõõmu igast eluhetkest ja end enam mitte peita!" õhkas ta Us Magazine’ile.