Marko Atso Foto: TIINA KÕRTSINI
Inimesed
7. veebruar 2014, 07:00

Metsatöllu trummar Marko Atso: ülikond ei ole pidulik, see on pulma- ja tööriietus (6)

"Kui lähed pidulikule üritusele, siis ennast ilusti riidesse pannes austad sa kutsujat. Väga šikk on, kui mehel on mustad kivipesuteksad, triiksärk ja pintsak peal. Oleneb muidugi ka pidulikkuse astmest – kas on gala, bankett või kokteilipidu," räägib stilist Ženja Fokin, millise komplektiga mehed glamuursemal koosviibimise häbisse ei jää.

Pärast tänavust muusikaauhindade jagamist lahvatas taas poleemika eestlaste riietumisstiili üle. Eesti muusikaauhindade gala kutsel oli kirjas, et riietus peaks olema pidulik. Peol ei puudunud aga ka inimesed, kes olid sinna tulnud argipäevateksapükstes või talvesaabastes.

"Ei hakka ma kellelegi nina peale viskama, mis peaks seljas olema siis, kui kutsel on eraldi alla kriipsutatud, et peole tuleb tulla pidulikus riietuses. Tegu on suure ja toreda üritusega, mida tuleb ka vastavalt austada, mitte tulla metsatöö rõivais," ütles armastatud laulja Ivo Linna Õhtulehele.

Linna väljaütlemine pani kommentaariumi keema.

"Olen Ivo Linnaga nõus, et eriti meeste ja poiste riietus oli küll kohutav, tegu oli galaüritusega ja naisterahvad olid pidulikes rõivastes. Nominentideks nimetatud ju teavad, et nad seda on, aga ei vaevunud korralikult riietuma, kahju," arvas üks kommentaator. Ja teine nõustus: "Õige, Ivo, see riietuse värk oli ikka mõnel kohutav."

Üks kommentaator ütles ka, et talle ei meeldinud ansambli Kõrsikud liikmete stiil.

Atso: ma kannan seda, mis mul on

"Ülikond on pulmariietus. Ja mingites valdkondades on sellest saanud tööriietus – kui ärimehed lähevad kuhugi ülikonnas, siis nad ongi oma tööriietuses," ütleb Metsatöllu trummar Marko Atso, et temal ei võrdu pidulik riietus ülikonnaga. "Ma ei ole kunagi pööranud tähelepanu sellele, mida niisugustel üritustel kanda. Ma kannan seda, mis mul on. Ma tean, et peaksin riietusele rohkem tähelepanu pöörama, sest kui kuhugi lähed, siis ju ikka vaadatakse, mis sul seljas on."

Atso ütleb, et teab täpselt, miks inimesed end pidulikel üritustel kenasti riidesse ei pane: "Eesti poodidest ei ole lihtsalt midagi osta. Ma olen otsinud pidulikku pintsakut, mis ei oleks ülikonnapintsak, aga oleks samal ajal šeff. Las Vegases nägin ma väga palju lahedaid Hugo Bossi pintsakuid ja pükse. Seal oli nii suur valik, et ma ei osanud valida, ja jäigi ostmata. Olen läbi käinud kõik poed, ka need Hugo Bossid ja muud, ja ma ei leia sellist pintsakut Eestist. Aga ma tean, et ta on olemas."

Teine variant oleks lasta endale pidulik riietus õmmelda.

"Aga see on jälle nii suur väljaminek, et seda raha inimestel tavaliselt ei ole." Atso ütleb, et kõige lihtsam variant on võtta endale stilist. "Kui ma oleksin kuulus tüüp, keda pidevalt pildistatakse, siis ma küll võtaks. Usun, et Tanel Padaril on kindlasti stilist."

Kui ongi minek kuhugi erilisele koosviibimisele, tasuks Atso sõnul internetist vaadata, mida mujal maailmas säärastel pidudel kantakse.

"Rokkarite pulmapilte vaadates pole ma kellelgi ülikonda näinud – on kas ülikonnapintsak ja teksad või midagi, mis teeb kogu asja rokiks.

Lemmy Kilmister on öelnud, et kõige halvem on, kui bändimees näeb välja nagu sinu naabrimees."

Villu Tamme: uute riiete hankimine on piinarikas

"Ma tean küll, mida tähendavad kutsetel väljendid "black tie" ja "white tie", aga õnneks mind ei kutsuta sellistele üritustele," ütleb punkar Villu Tamme.

""Pidulik" annab vabamad käed. Ülikond on muidugi loomulik mõte, ehkki mul ei ole seda. Olen sellistel juhtudel kähku kaltsukast läbi hüpanud, ühe korra ostsin näiteks mingi naiste jaki, sest paremat varianti ei olnud. Ühe korra lõikasin oma kuldse kardina sisse augu ja tõmbasin selle üle pea – see oli mingi Hawaii-dresscode-üritus. Praegugi ripub see auguga kardin mul akna ees."

Villu tunnistab, et pärast kooli lõpetamist polegi ta ülikonda kandnud. "Pintsak mulle üldiselt meeldib, väga mugav riietusese, aga kahjuks ei saa teda pesumasinasse panna."

Kui koosviibimisele on ette antud väga range etikett, siis võiks seda Villu arvates siiski jälgida, sest see on juba viisakuse asi. "Aga samas on näiteks muusikaauhindade jagamisel üldse kohatu midagi ranget ette kirjutada – see on juba korraldajate viga, ärgu tehku sellest riietega eputamise šõud."

Villu sõnul on muusikud ja loomeinimesed tihti hoopis teistmoodi rahvas, kellele pidulik riietus ei olegi oluline. "Ja kui oled mõnes nominentide nimekirjas, siis pead hakkama pead murdma, kust etiketikohaseid riideid saada või raha nende jaoks. See ei ole lahe, tean omast käest, kui piinarikas tegevus on uute riiete hankimine. Eriti siis, kui oled ebastandardset mõõtu nagu näiteks Kõrsikud."

Fokin: ei ole ju raske panna selga triiksärk!

Õhtuleht küsis moeteadlikult Ženja Fokinilt, mida peaks mehed pidulikule üritusele minnes selga panema, ja uuris mõnelt meesmuusikult, mida tähendab nendele pidulik riietus.

"Et inimesed ei riietu vastavalt üritusele, tuleb sellest, et neil on pidevalt kiire. Mõeldakse, et ah, kes mind seal ikka näeb," arvab Fokin. "Peaks olema imelik tulla suvalistes riietes, kui vaatad, et naised on ennast lille löönud ja kannavad ilusaid kleite. Tuleks ikka mingi šikk ülikond välja võtta – siis endal ka ju hea olla. Muidu on teised pidulikud ja sina oled nagu kalkar."

Pidulikel koosviibimistel võib tihti näha mehi, kel pintsaku all seljas T-särk. Fokin seda stiili heaks ei kiida: "Siis on küll inimestel vale arusaam pidulikkusest. See on lihtsalt mugav. Teksapüksid võivad olla, aga sinna ei ole raske juurde panna triiksärki! Ma ei aja taga, kas on olemas mansetinööbid või mitte, aga puhas, triigitud triiksärk ja pintsak on elementaarsed."

Meeste puhul on Fokini sõnul kindla peale minek hästiistuv ülikond ja kitsas lips. "Siis näed šikk välja ja endal on ka mugav. Naistel võiks olla üks drapeeringutega või tavaline kookonkleit või lihtsalt tavaline, poolpidulik põlveni kleit. Sinna juurde sobiv meik ja ilusad ehted."

Fokini silmale on vastuvõtmatu, kui naised lähevad pidulikule üritusele porisaabastega. "Õues on külm küll ja mina ei lähe ka oma lakk-kingadega üle õue, aga siis tuleb kohapeal jalanõud ära vahetada," õpetab ta.

Bonzo: pidulikult saab riietuda ka vabamas stiilis

"Sõltub, mis üritusega tegemist on. Pidulik ei tähenda ilmtingimata fraki kandmist," ütleb ansambli Kõrsikud liige Bonzo. "Pidulik saab olla ka natuke tavalisemas riietuses. Inimene kannab seda, milles ta end mugavalt tunneb."

Selle peale, et keegi kommentaariumis kritiseeris Kõrsikute riietust Eesti muusikaauhindade galal, imestab Bonzo kuuldavalt. "See on eriti absurdne, sest mina kannan eranditult rätsepariideid, mis on spetsiaalselt mulle tehtud, ja valin ise alati hoolega ka kangad. Jaan ostis vahetult enne Nokiasse jõudmist endale väga ilusa triiksärgi. Meil olid kõigil korralikud särgid, püksid ja pintsakud," räägib ta. "Valge triiksärk on ka väga pidulik. Sõltub vist vaataja silmadest."

Bonzo sõnul on muusikaauhindade jagamine küll suur, tähtis ja uhke üritus, kuid sinna ei pea kohale minema õhtukleidis ja ülipeenes ülikonnas. "Kui inimene end hästi tunneb, on tal rõõmus meel ja suur enesekindlus. See on väga suur asi."

Bonzo tunnistab, et kannab tihti ülikonda, ka esinemisel, ja see on tema jaoks üsna tavaline riietumisstiil. "Mulle meeldib kergelt lohakas, aga samas elegantne riietumine," ütleb ta. "Pidulikult saab riietuda ka vabamas stiilis, kui oskad üht ja teist kombineerida."