Milwaukee sümfooniaorkestri kontsertmeister Frank Almond 300-aastase Stradivariuse viiuliga, mis oli tema käes laenul ning mis rööviti. 1960. aastatest aga kuulus viiul USAs elanud tuntud Eesti viiuldajale Evi Liivakule.Foto: AP / Scanpix
Maailm
6. veebruar 2014, 14:47

USA-s rööviti Stradivarius, millel kunagi oli mänginud eestlanna (3)

USA prokuratuur teatas kolmapäeval, et pärast üliväärtusliku viiuli röövi on vahistatud kolm inimest, kuid kahtlusaluste nimesid ega tausta ei avalikustatud.

Aseprokurör Kent Loverni sõnul rööviti Stradivariuse viiul 27. jaanuaril Milwaukee sümfooniaorkestri kontsertmeistrilt Frank Almondilt, kes oli selle laenuks saanud.

Politseinike sõnul kasutas kurjategija taserit, kui kontsertmeistrilt parkimisplatsil viiuli röövis. Esialgu pole teada, kas politseil õnnestus kolmsada aastat vana ja viis miljonit USA dollarit maksev muusikariist tagasi saada. Korrakaitseorganite esindaja kinnitas vaid, et uurimine jätkub.

Muusikaringkondades on viiul tuntud kui "Lipinski" Stradivarius, mida on peaaegu võimatu müüa ja seepärast on kuritegu eriti kummaline.

Selle eelmised omanikud olid viiulivirtuoos Giuseppe Tartini ja Poola päritolu viiulikunstnik Karol Lipinski.

Milwaukee koorekihi hulka kuulunud Rosalind Elsner Anschuetz ostis viiuli 1962. aastal oma poja Richard Anschuetzi abikaasale Evi Liivakule (1924-1996), kes oli Eesti esimesel iseseisvusajal tuntud viiuldaja. Richard Anschuetzi surma järel andsid pärijad pilli Frank Almondile tähtajatult laenule.

Umbes tuhandest Itaalia viiulimeistri pillist on tänaseni hinnanguliselt säilinud umbes 620 instrumenti.