KUU PÄRAST VÄIDETAVAT SÜNNITUST: Printsess Margaret 1955. aasta veebruaris ringsõidul mööda Briti asumaid Kariibi mere saartel. Äsja sünnitanud naise kohta on tema piht silmatorkavalt ahtake. Foto: All Over Press
Inimesed
5. veebruar 2014, 07:00

Printsess Margareti väidetav salapoeg saavutas kohtuvõidu (13)

58aastane endine arveametnik Robert Brown on veendunud, et ta on Elizabeth II noorema õe printsess Margareti ebaseaduslik laps. Abieluväliselt rasedaks jäänud printsess toonud ta salaja ilmale ja andnud Kenyasse kasvatada.

Jersey saarel elav Robert Brown usub, et seltskonnakaunitarina ja elupõletajana tuntud Margaret tõi ta ilmale 5. jaanuaril 1955 või selle ringis. Seejärel saadetud maimuke Kenyasse kuninglike sidemetega abielupaari Cynthia ja Douglas Browni kasvatada. Robert on kümne aasta jooksul kulutanud kohtuvõitlusele 100 000 naelsterlingit ehk 120 000 eurot. Väidetav salapoeg nõuab õigust näha nii Margareti kui ka tema ema testamenti, mis 2002. aastal pitseeriti. Ta usub, et need dokumendid tõestaksid Buckinghami palee, riigi peaprokuröri ja kõrge kohtuniku mestihakkamist häbiväärse saladuse varjamiseks. Seni pole Brown selleks luba saanud. Kuningapere advokaadid on tembeldanud ta fantaseerijaks. Kuid mullu detsembris saavutas Brown Daily Maili teatel viimaks ometi väikese võidu: Londoni ülemkohus otsustas, et tal on õigus nõuda senise keelu kohtulikku läbivaatust.

Samal päeval sala-nõukogu koosolek

Ametlikel andmeil sündis Robert Brown 5. jaanuaril 1955 Kenya pealinnas Nairobis, kuid sünd registreeriti alles 2. veebruaril. Tema meelest on kõnekas, et ta sünnipäeval peeti Londonis kuninganna salanõukogu koosolekut. 31. oktoobril teatas Margaret, et tema ja ta peigmehe, kapten Peter Townsendi pulmad jäävad ära. Kuningakoda ei lubanud printsessil temast 16 aastat vanema sõjaväelasega abielluda, sest too oli lahutatud. 1960. aastal võttis Margaret vastu fotograaf Antony Armstrong-Jonesi kosjad. Abielu, millest sündis kaks last, lahutati 1978.

Kas Margaret käis pisipoega vaatamas?

Brownile meenub lapsepõlvest kokkusaamine naisega, kes tema teada pidi olema Kenyat külastav Margaret. 1956. aasta oktoobris käis printsess tõepoolest Kenyas. "See naine käskis mul puutüvele seista ja korrata "Mina kivikuningas, sina maamardikas" üha uuesti ja uuesti. See pidi lõbus olema, aga ei olnud. Sellel oli terav alltekst." Brown pidi Margareti visiidi ajal olema poolteiseaastane. Kas tema mälupilt on tõesti võimalik? Kuid mees ei lase end kahtlejatest heidutada.

Browni väitel suhtus ema Cynthia temasse jahedalt ja eelistas nooremat venda Williamit. Endine Margareti lemmikdisaineri Hardy Amiese modell oli abiellunud saksa päritolu Edgar Werneriga, kuid pärast lahutust kolinud Nairobisse ja sõbrunenud jõuka ehitusärimehe Douglas Browniga. Robert on veendunud, et Cynthia ja Douglas lapsendasid ta, sellele vihjanud tema onu kõnekas kulmukergitus ja silmapilgutus. Kuid tõenäoliselt polnud ta vanemad tema sünni ajaks lihtsalt veel abiellunud, täheldab Daily Mail.

Browni väitel varjas õukond Margareti raseduse hilisemaid järke kehateisikute abil. Ent omaaegset seltskonnakroonikat uurides tundub võimatu, et printsess saanuks 1955. aasta jaanuaris salalast sünnitada. 1. detsembril oli ta käinud Londonis moeetendusel. Sadade pealtvaatajate seast ei täheldanud keegi, et Margareti vöökoht oleks kopsakam olnud. Nädal hiljem käis printsess vaatamas jäätantsuetendust "Tuhkatriinu jääl". Jälle ei märganud keegi, et vallaline Margaret olnuks raseduse lõppjärgus. 21. detsembril, kui väidetava sünnituseni jäi vähem kui kaks nädalat, osales printsess kuningapere alluvate iga-aastasel ballil ja keerutas koos teener Cyril Dickmaniga hoogsalt tantsu.

Saladuse lahendaks DNA-analüüs

Kui printsess tõesti rase oli, siis kellest? Brown on nüüdseks loobunud oma teooriast, et ta on Margareti suure armastuse kapten Peter Townsendi sigitatud. Browni eostamise ajal oli Townsend Brüsselis, kuhu ta oli pärast armuloo ilmsikstulekut saadetud. Browni arvates võis tema pärisisa olla ka peaminister Alec Douglas Home’i noorem vend Robin. Kuid Robini poeg Sholto rõhutab: "Mu isal oli printsess Margaretiga romanss 1967. aastal, aga see mees on sündinud 1955."

Brown puistab Daily Maili reporterile isakandidaate nagu varrukast: "Alec Douglas Home? Buccleuchi hertsog? Colin Tennant? Nad kõik olid samas kambas, kõik kibelesid Margaretiga abielluma." Šoti aadlik Tennant oli tõepoolest 1954. aasta aprilli lõpul ja mai algul printsessi kavaler, kuid 2010. aastal surnud mehe lesk Anne kinnitab Daily Mailile: "Colini ja printsess Margareti suhted olid platoonilised." 81aastane Anne, printsessi elupõline sõbratar ja aastatepikkune seltsidaam, lisab, et Browni väited ajavad teda raevu: "See on upsakas tobedus. Printsess Margaretil ei olnud abieluvälist last."

Pealegi: Margaret jälestas mõtet loomulikust sünnitusest ja oleks lasknud keisrilõike teha. Kuid pärast rasket operatsiooni poleks ta saanud juba mõne päeva pärast viibida Blenheimi lossis, kus ta arvukatele fotodele on jäädvustatud.

Brown on valmis DNA- analüüsi andma, aga seda, et kohus lubaks uurida Margareti DNAd, tuleb ilmselt veel tükk aega oodata. Lihtsam oleks võrrelda Roberti ja tema noorema venna Williami analüüse, märgib Daily Mail. See tõestaks kohe, kas neil olid ühised vanemad. Kuid William läks kümme aastat tagasi kaduma.

KUU PÄRAST VÄIDETAVAT SÜNNITUST: Printsess Margaret 1955. aasta veebruaris ringsõidul mööda Briti asumaid Kariibi mere saartel. Äsja sünnitanud naise kohta on tema piht silmatorkavalt ahtake.
All Over Press