VIIMANE «TÄHELAEV»: «Soovitan vaadata lõpuni valmis monteeritud saadet, sest Ilmar Raag on tark mees, tal on head ideed ja sügavad mõttearendused,» ütleb saadet juhtinud Toomas Luhats (paremal).Foto: ERR (kaader saatest)
Inimesed
4. veebruar 2014, 07:00

Toomas Luhats: "Juhtunu oli naljakas, ja nii seda võtma peabki." (17)

"Rääkisin Ilmar Raagiga kohe, kui see juhtus, ja ta oli nii suuremeelne, et pidasime võimalikuks juhtunu üle koos naerda. Ja mida muud antud olukorras teha annabki," kommenteerib Toomas Luhats ETV ekraanile jõudnud monteerimata saatelõiku, mis muu hulgas tema vetsuminekut kajastas.

Möödunud pühapäeval jõudis ETV ekraanile 350. "Tähelaeva" saade, kus külaliseks oli filmirežissöör Ilmar Raag. Eduka filmi- ja teletegija eluseikade valgustamise kõrval tõi ETV vaatajate ette ka 10minutise monteerimata saatelõigu, mis paljastas muu hulgas selle, kuidas saatejuht Toomas Luhats WCsse läks. ETV palus vaatajatelt vabandust ning kinnitas, et järelvaatamisse läheb saade ilma eetriapsuta. Mismoodi aga reageerisid prohmakale saatejuht ja külaline?

"Vaatasin saadet otse ja vabandan, et vaatajad pidid Ilmar Raagi ja Rene Vilbre asemel rahulduma mammutpika plaaniga minust," lausub Luhats.

"See lugu illustreerib ilmekalt, et televisioon – see on tiimitöö. Ja kui inimesed auhindu saades tänavad eelkõige tiimi, siis on arusaadav, miks. Saatekülaline võib olla väga hea ja kõik võib olla väga uhke, aga kui kusagilt midagi käriseb, siis pole võimalik ideaalset tulemit saada. Kogu tiim peab ideaalselt kokku töötama, et tulemus oleks suurepärane."

Luhatsi sõnul on selge, et selles loos pole midagi pahatahtlikku, ja see on tema meelest ka kõige tähtsam. "Ilmselt saan ma apsaka kohta tagasisidet veel pikalt. Kolleegid ja sõbrad on mind juba narrinud ning isegi võõrad inimesed on tulnud ja õlale patsutanud. Nii et laske aga käia!" õhutab ta takka.

Raag: saatuse iroonia pani naeratama

"See, mis juhtus, oli naljakas, ja nii seda võtma peabki. Küll aga soovitan ma vaadata lõpuni valmis monteeritud saadet, sest Ilmar Raag on tark mees, tal on head ideed ja sügavad mõttearendused ning ma väga loodan, et vaatajad leiavad aega ka "Tähelaeva" õige versiooni jaoks, mida mina enam ära ei riku," räägib Luhats.

"Ma olin saate ajal Saksamaal filmifestivalil, aga kui "Tähelaev" käima läks, siis sain mingil hetkel Eestist segaduses sõnumeid," ütleb Raag ja lisab, et üsna kiiresti oli talle kõik selge.

"Kuna tegemist oli niivõrd haruldase veaga, siis tõi saatuse iroonia mulle naeratuse näole. Kes on kordki arvutis filmi monteerinud, kujutab hästi ette, et säärane viga võis tekkida vaid ühest sõrmeliigutusest."

Raag teab, et selline teleaps ei ole midagi väga hullu. "Üksikud saated tulevad ja lähevad, aga ega sellepärast televisioon seisma ei jää. Pigem on see taoline juhtum, mida Toomas Luhats saab oma mõnel hilisemal juubelil muigega meenutada. Ja mina muigan koos temaga," mõtiskleb filmimees.

Eesti Rahvusringhäälingu meediasuhete juht Anneli Tõevere-Kaur tunnistab, et selles laadis apsakaid võib juhtuda igas eluvaldkonnas ja igaühel, aga kui juhtub televisioonis, on see kõigile suurelt näha. "Rohuks sobib kõige paremini iseenda inimlikkuse tunnistamine. Tuleb naerda ja eluga edasi minna," lausub ta.

Saate monteerija: sõrm läks kogemata vale klahvi peale!

"Ilmar Raagi ja Toomas Luhatsi "Tähelaeva" praak sai võimalikuks ühe vale näpuliigutuse tagajärjel, mida ma ei märganud," selgitab monteerija.

"Tõenäoliselt läks sõrm vahetult enne heli miksimist vastu klahvi, mis tähendab saate valmistamise programmi jaoks ülekirjutamise käsku. Kuna aga lähtematerjali aknas oli viimasena kasutatud Toomas Luhatsi abikaamera klippi, siis selle klahvivajutuse tõttu kirjutatigi üle kõik aktiivsed heli- ja pildiread ja nii pikalt, kuni musta materjali jätkus – 10 minutit ja 58 sekundit. Minu viga oli selles, et ma ei märganud seda ülekirjutamist. Ma kontrollisin küll pisteliselt üleslaetud faili nii algusest, keskelt kui ka lõpust, aga ilmselt ei sattunud selle vale osa peale."