Veljo TormisFoto: Teet Malsroos
Inimesed
4. veebruar 2014, 07:00

PLAGIAADISKANDAAL: Austraalia helilooja ahvis Veljo Tormist? (3)

Ameerika kriminaalsarja "Top of the Lake" algustiitrite muusika meenutab Veljo Tormise töötlust rahvalaulust "Kust tunnen kodu" nii palju, et välistatud pole ka kohtutee. 

"Objektiivse hinnangu juhtunule saab anda ainult kohus," sõnab Eesti Autorite Ühingu salvestamise osakonna juhataja Mario Kivistik.

"See on vaidlus, millesse meie ühing ei saa sekkuda ega seisukohta võtta. Meie roll on olla sõltumatu vahendaja."

Peaks Veljo Tormis otsustama asjale ametlikku käiku anda, läheks kaasus arutamisele nimelt Austraalias, kust on pärit plagiaadis süüdistatav helilooja Mark Bradshaw. Too on aga varem väitnud, et tema teose sarnasus Veljo Tormise omaga ei ole tahtlik: ta polevat eestlast meelega kopeerinud, vaid kasutanud alusmaterjalina lihtsalt sama rahvalaulu.

Kivistik ütleb, et kuna vaidlusaluse pala aluseks on rahvalooming, siis muudab see kogu protseduuri tavapärasest komplitseeritumaks – konkreetsete heliloojate puhul on asju lihtsam ajada.

Et varem keegi Eesti Autorite Ühingu liikmetest plagieerimise ohvriks oleks langenud, Kivistikule ei meenu. Küll on tulnud ette vastupidist: 2002. aastal esitati süüdistus kopeerimises Eestit Eurovisioni lauluvõistlusel esindanud Rootsi lauljatari Sahlene laulule "Run­away". Selle autoritele heideti ette kahtlast sarnasust Ameerika laulja R. Kelly palaga "I Believe I Can Fly". Otsustajad Rootsis leidsid toona siiski, et kokkulangevused on juhuslikud ning ette plaanimata, ja kohtuasja ei järgnenud.

Veljo Tormis ei nõustunud Õhtulehele ütlema, kas ta kavatseb kedagi plagieerimises süüdistada.