Ilmar RaagFoto: Stanislav Moškov
Inimesed
2. veebruar 2014, 11:18

Ilmar Raag kui tulevane vabariigi president? (35)

Kõige viimase „Tähelaeva" staar oli filmirežissöör ja teletegija Ilmar Raag, kes aastatel 2002-2005 töötas Eesti Televisiooni peadirektorina. Eduka filmi- ja teletegija eluseikade valgustamise kõrval kergitas saatejuht Toomas Luhats ka küsimuse Ilmar Raagist kui potentsiaalsest vabariigi presidendist.

Nii küsiski Luhats saatekülaliseks olnud ajakirjanikult Raul Rebaselt, mis Ilmar Raag peaks oma edasises elus tegema, et vabariigi presidendiks saada.

Raagi soovitusel rääkis Rebane loo päevast, mil kultuuriminister Rein Lang tagasi astus ning Rebane otsustas igavusest „natuke krutskit teha". Ta helistas Raagile ja ütles: „Ilmar, ma pakun sulle kultuuriministri kohta." Selle peale saatnud Raag ta Kuu peale.

Siis helistas Rebane oma sõnul veel viiele väga tuntud arvamusliidrile ja poliitikule, kellele ütles lakooniliselt ja „madaldatud häälega": „Ilmar Raagile on tehtud ettepanek."

„Mitte ükski inimene ei hakanud arutama, kas ettepanek on õige või vale, kõik hakkasid arutama, kas Raag sobib või ei sobi. Ja ettepaneku ma ju tegin, ma ei valetanud – ise helistasin," jutustas Raul Rebane. „Õhtul olin ma sunnitud helistama Raagile: „Ilmar, rahvas tahab, et sa saaksid kultuuriministriks. Sa sobid enamiku arvates." Raag aga keeldus endiselt.

Raul Rebane arvab, et presidendiks saamiseks pole Raagil vaja väga palju teha: „Las kasvab üks viis, seitse aastat, areneb nii, nagu ta on arenenud. Ja siis aeg näitab. Ma arvan, et see võimalus tal on olemas."

Filmide "Klass", "Eestlanna Pariisis" ning "Kertu" looja Ilmar Raag ütles saates oma tööst kõneldes, et kõige tähtsam asi tema elus on armastus.