Marko Matvere rehepapp Sandrina ooperis "Rehepapp".Foto: Teater Vanemuine
Film
2. veebruar 2014, 10:03

"Rehepapi" lavastaja Marko Matvere teeb täna debüüdi rehepapp Sandrina (5)

Tauno Aintsi ooperi "Rehepapp" lavastaja Marko Matvere teeb täna ooperis lauljadebüüdi. Matveret saab rehepapp Sanderi rollis näha sel hooajal lisaks tänasele veel kahel etendusel - 19. veebruaril ning 12. märtsil. Dirigent on täna Lauri Sirp.

Kuigi rehepapp Sanderi roll on kirjutatud suuresti Tõnis Mägile mõeldes, pidi Tauno Aints Marko Matvere lisandumisega tegema muusikalisi muudatusi minimaalselt. Seda peaasjalikult vaid seetõttu, et Markol on veidi madalam hääl, edastas Vanemuise teatri pressiesindaja Krista Lepsig.

„Ootan osa saamist uuest Sanderist, kõik mis sünnib, on plusspoolel. Tunnen Markot lauljana, näitlejana ja lavastajana ja ootan huviga, kuidas ta Sanderi tegelaskuju loob," selgitab Aints, kes on näinud pea kõiki „Rehepapi" etendusi Vanemuises ja märgib rahulolevalt, et kõik etendused on tema jaoks olnud äärmiselt huvitavad.

„Rehepapp" on materjal, mille juurde tahan ikka ja jälle tagasi pöörduda, sest mul on huvitav näha ja kuulda, kuidas iga etendus läbi põnev interpretatsiooni mulle alati midagi uut pakub," selgitab Aints, kes muheledes märgib, et küllap oleks ta kõiki etendusi vaatamas käinud, aga paljud etendused on välja müüdud.

Kontsertmeister Made Sõlg, kelle abil Marko Matvere partii omandas, iseloomustab teda kui väga töökat ja iseenda suhtes nõudlikku artisti. „Kuigi Marko on õppinud draamanäitlejaks, tunneb ta nooti ning ta on professionaalset hääleseadet saanud. Lisaks veel väga intensiivne iseseisev töö materjaliga," tunnustas kontsertmeister Markot, kes suutis väga lühikese aja jooksul partii omandada.

Marko Matvere on osalenud küll mitmetes muusikalides, ent Sander on tema esimene ooperiroll.

Tauno Aintsi ooperile on Andrus Kivirähki romaani ainetel kirjutanud libreto Urmas Lennuk. Ooperi „Rehepapp" muusikajuht ja dirigent on Paul Mägi, dirigeerivad veel Lauri Sirp ja Taavi Kull. Lavastuse kunstnik on Iir Hermeliin, koreograaf Marika Aidla ning valguskujundaja Imbi Mälk. Osades Tõnis Mägi või Marko Matvere, Lauri Saatpalu, Merle Jalakas, Kädy Plaas, Reigo Tamm, Karmen Puis, Märt Jakobson, Rasmus Kull, Pirjo Püvi, Valentina Kremen, Jaan Willem Sibul, Simo Breede, Kristiina Raahel Uiga või Liisa Tämm, Janek Savolainen ja Vanemuise ooperikoor.

Ooperi „Rehepapp" maailma-esietendus toimus Vanemuise väikeses majas 18. oktoobril 2013.