Foto: ERR
Tele
31. jaanuar 2014, 14:01

ETV hakkab näitama auhinnatud sarja "Downton Abbey" (3)

Alates veebruarist näitab ETV laupäevaõhtuti Inglise draamasarja "Downton Abbey". Sari on köitnud vaatajaid esimesest hooajast (2010) ja kolmandal hooajal sai sellest üks vaadatumaid teledraamasid kogu maailmas. Primetime Emmy auhindade nominatsioone on mitukümmend, erinevates nominatsioonides on sari võitnud nii Emmy kui ka Kuldgloobuse auhindu. 

Krahviperekond Crawley elab Yorkshires, Downton Abbey nimelises maamõisas. Sari jälgib Crawleyde ja nende teenijate elukäiku. 

Krahv Robert Crawley (Hugh Bonneville) ja tema naise, krahvinna Cora Crawley (Elizabeth McGovern) perekonnas kasvavad kolm tütart. Vanim, leedi Mary Josephine (Michelle Dockery), keskmine tütar Edith (Laura Carmichael) ja noorim, Sybil (Jessica Brown Findlay). Kui tegelaste nimistusse lisada ka krahvi ema Violet (Maggie Smith), sugulased ja tütarde kavalerid, saab juba selgemaks sarja põlvkondi kaasav vastastikuste suhete haare ja ulatus. 

Ent samamoodi nagu "Downton Abbey“ on kõrgetasemeline ja väljapeetud inimsuhete kujutamises, on see ka eepiline teekond läbi ajaloo. Crawleyde perekonnaloo taustaks on murrangulised sündmused. Titanicu katastroof (14.-15. aprill 1912), Esimene maailmasõda (1914-1918), 1918. aasta gripiepideemia, mis nõudis 50-100 miljonit inimelu, 1912. aasta Marconi skandaal, mis paljastas poliitkorruptsiooni Briti valitsuse tasandil. Ajalugu kogu oma ilus ja julmuses, aristokraatlik elutunnetus ning ühe perekonna lugu moodustavad selles sarjas lahutamatu terviku. Olnu elustub kui (aristokraatide) kadunud, aga siiski lähedane maailm. 

ETV uue laupäevaõhtuse sarja tegevus algab 1912. aastal. Titanicuga hukkusid suguvõsa pärijad, krahvi nõbu James Crawley ja tolle vanim poeg Patrick, Granthami krahvil Robert Crawleyl on aga ainult tütred. Kuid seaduse järgi antakse aadlitiitel ja sellega seotud valdused ainult meessoost pärijale. 

"Downton Abbey" on ETV eetris laupäevaõhtuti kell 21.35 alates 1. veebruarist.