TAPJA LEIDMATA: Kuigi politsei ja prokuratuur annavad endast parima, ei ole Varvara mõrvarit siiani tabatud. Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
31. jaanuar 2014, 07:00

Varvara mõrvarit otsides on politsei Ida-Virumaal paljastanud 120 pedofiiliajuhtu (59)

"Siin Kreenholmi linnaosas käidi vaat et igas majas sees ja küsitleti pea igat vastutulevat meest," räägib Narvas elav Vladimir politseioperatsioonidest pedofiilide tutvusringkonna paljastamisel.

Ligemale kaks aastat tagasi toimunud Varvara mõrva uurimise ajal jõuti jälile hulgale Ida-Virumaa pedofiilidele, kellest mitmed on vähemal või rohkemal määral olnud seotud ühe ametlikult registreeritud väiksema usuorganisatsiooniga. Prokuratuur kinnitab aga, et seksuaalkuritegude toimepanemine ei ole seotud konkreetsesse usuorganisatsiooni kuulumisega.

Kogudus kuritegusid ei soorita

"Kriminaalmenetluste käigus on kontrollitud inimesi, kes on olnud seotud usulise organisatsiooniga. Kuna Ida-Virumaal on väga paljud inimesed ühe või teise koguduse liikmed ning politseil puuduvad andmed, et laste vastu suunatud seksuaal­kuritegude toimepanemine oleks kuidagi mõjutatud konkreetsesse usuorganisatsiooni kuulumisest, siis hoidume nende nimede avalikustamisest, et vältida alusetut süüdistamist," sõnab Viru ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Jelena Filippova.

Ühe Narva kiriku õpetaja arvab samuti, et vaevalt on tegu mingi ühe kindla ususektiga, kes lastepilastamisega tegeleb. "Kahjuks pean küll ütlema, et üks praeguseks juba vangis istuv mees oli kunagi ka meie koguduse liige," nendib ta.

Varvara onu, kes on ristitud õigeusu kirikus, on veendunud, et kogudust süüdistama hakata pole mõtet.

"Kui ei ole tegu just satanistlike riitustega tegeleva ühendusega, siis on süüdi ikkagi konkreetsed inimesed ise, mitte kogudus tervikuna. Ei usu, et ükski legaalne kirik pervertide enda ümber koondamiseks loodud on. Olen kindel, et politsei on pärast Varvaraga juhtunut töötanud oma võimete piiril, aga nõnda jõuliselt pidanuks pedofiilide otsimisega tegelema juba varem," arvab ta.

Ta lisab, et paljudele on kirik ainus koht, kus murega inimene ära kuulatakse.

Lapsepilastamine on suurim patt

Piirilinnas tegutseb suurte koguduste kõrval mitmeid vähemtuntuid. Üks neist on Narva Eesti Kristliku Halastuse Missioon. Teemat kommenteerima nõustunud pastor Aleksandr Tšurbakov nendib, et patt on juba abielurikkumine.

"Pedofiiliast ma üldse ei räägi. See on õudne ja kõige suurem patt, mis üldse olla saab. Me ei võta oma koguduse liikmeks inimesi enne, kui nad mõne aja koosolekutel käivad ja me neid tundma õpime. Seepärast pole meil olnud vajadust kedagi oma ridadest kunagi ka välja heita," sõnab pastor.

Ta ütleb, et kogudusetöö üks olulisemaid osasid on noorte õigele teele suunamine.

"Kui võimalik, siis hakkame noori kasvatama juba enne 14. eluaastat," lausub Tšurbakov, kellel endal on kuus last.

Kahe aasta jooksul on uurimine Ida-Virumaal tuvastanud üle 100 seksuaalkuriteo, neist enamik siiski lasteporno allalaadimise, hoidmise ja levitamisega seoses. Jelena Filippova ütleb, et seksuaalperverte endid on siiski vähem, kuna ühel inimesel võib olla mitu kuriteoepisoodi.

Paraku tuleb prokuratuuri pressinõunikul tõdeda, et kuigi liistule on tõmmatud suur hulk pedofiile, Varvara mõrvarit siiani tabatud ei ole. "Uurimine käib," ütleb ta.

Vjatšeslav Karlovitš

50aastast pedofiili Karlovitši on enne viimast trellide taha saatmist karistatud kuuel korral. Viru maakohus määras talle eelmise aasta veebruaris karistuseks kaheksa aastat vangistust. Asitõendite hulka kuulusid muu hulgas kondoomid, naiste hügieeniside, nooruki püksid ja rinnahoidja, mis hävitati kohtuotsuse jõustumisel.

Andrei Puzanski

46aastane pedofiil Puzanski on varem kriminaalkorras karistatud kodakondsuseta seitsme klassi haridusega töötu, kes möödunud aasta 9. augusti Viru maakohtu otsusega kümneks aastaks trellide taha saadeti. Asitõendite hulgas oli kaks CD-d, mis jäid toimiku materjalide juurde.