MENUAUTOR: Henning Mankell otsustas, et hakkab oma võitlust vähiga ajalehekolumnis kajastama: «Sest lõppude lõpuks on tegu valu ja kannatustega, mis tabavad nii paljusid inimesi.»Foto: AFP / Scanpix
Inimesed
30. jaanuar 2014, 07:00

Inspektor Wallanderi looja Henning Mankell võitleb vähiga (1)

Kaks nädalat tagasi ortopeediakirurgi visiidile läinud Rootsi krimikirjanik Henning Mankell naasis sealt šokidiagnoosiga: vähk. "Mul oli üks kasvaja kaelas ja teine vasakus kopsus," seletab inspektor Wallanderi lugude autor, lubades hakata oma võitlust kajastama iganädalases ajaleheveerus.

65aastane maailmakuulus kriminullide autor, kelle loomingut on tõlgitud ka eesti keelde ning kelle romaanide põhjal valmis BBC telesari "Wallander", teatas vähidiagnoosist eile ajalehes Göteborgs-Posten, mille kultuurikülgedel ta on aastaid kaasautor olnud. "Mu ärevus on väga sügav, ehkki suudan seda enam-vähem talitseda," ütles kirjanik ka oma kodulehel avaldatud artiklis.

Mankell rääkis, et oli kaks nädalat tagasi sõitnud Stockholmi oma ortopeediakirurgi juurde, kes oli teda varem ravinud. "Läksin sinna kaela lülisambadiski valulise sopistumise, diski prolapsi diagnoosiga. Järgmine päev naasin Göteborgi juba tõsise vähidiagnoosiga."

Tagasisõidust ei mäleta Henning suurt midagi. "Mäletan vaid sügavat tänutunnet, et mu abikaasa Eva on koos minuga."

Mankell on abielus Rootsi filmilegendi Ingmar Bergmani tütrega.

Uuringud Göteborgi Sahlgrenska ülikooli kliinikumis näitasid, et Mankelli seisund on veelgi sandim. "Mul oli üks kasvaja kaela tagaosas ning teine vasakus kopsus. Peale selle olid kahtlused, et vähk on levinud kehas ka mujale."

Mankell on enda sõnul raviprotseduurideks valmis. Ta otsustas, et hakkab oma võitlust vähiga ajalehekolumnis kajastama. "Sest lõppude lõpuks on tegu valu ja kannatustega, mis tabavad nii paljusid inimesi," seletab ta.

Briti leht The Guardian märgib, et oma heitlust vähiga on kirjeldanud teisedki tunnustatud autorid. Kokandusguru Nigella Lawsoni esimene abikaasa, Briti ajakirjanik John Diamond, kirjutas oma kõrivähist 1990. aastate lõpus Sunday Timesi veergudel. Söögitoruvähki põdenud mainekas Briti publitsist Christopher Hitchens võitis oma lõikavalt avameelsete artiklite eest ajakirjas Vanity Fair USA ajakirjanduse kolumnipreemia.

"Olen otsustanud kirjutada sellest täpselt nii, nagu see on, sellest raskest võitlusest, mis see alati on. Aga ma kirjutan elu, mitte surma vaatevinklist," kinnitab Mankell.

"Alustan nüüd. Olen nüüd alustanud."