TULEVANE EKSPONAAT: «Meie eesmärk on just poliitilise ajaloo kogumine, ja presidendi vastuvõtt on selles vallas oluline,» selgitab ajaloomuuseumi kommunikatsioonijuht Reti Meema, näidates fotol kleiti, mida Ingrid Rüütel kandis 2003. aastal. Proua Rüütel nõustus lahkesti kleite ära andma, viis need ise muuseumi kohale ja rääkis juurde ka lood. Foto: Kaarel Tigane
Inimesed
30. jaanuar 2014, 07:00

Ajaloomuuseum kogub presidendi vastuvõtu rõivaid: olemas 11 kleiti (9)

Kolm kuud on möödunud Eesti Ajaloomuuseumi üleskutsest annetada Eesti riigi 100. sünnipäevaks avatava uue püsinäituse tarvis vabariigi aastapäeva vastuvõttude tualette. Mõnest oma kleidist on seni loobunud viis prouat: Ingrid Rüütel, Signe Kivi, Sirje Karis, Anne Ruussaar ja Kersti Kuldna-Türkson.

"Praeguseks on kogunenud 11 kleiti. Eesti Ajaloomuuseumi tekstiilikogusse on oma kostüümid annetanud Eesti Ajaloomuuseumi direktor Sirje Karis, endine presidendiproua Ingrid Rüütel, Eesti Kunstiakadeemia rektor Signe Kivi, BNSi juhi Ainar Ruussaare abikaasa ja meie kultuurikogu hoidja Anne Ruussaar ning Eesti Kunstimuuseumi peavarahoidja Kersti Kuldna-Türkson," loetleb ajaloomuuseumi kommunikatsioonijuht Reti Meema ja toonitab: "Lisaks naiste kostüümidele ootame ka meesterahvaste ülikondi."

Kostüümid seisavad tekstiilihoidlas. "Omanikud on andnud rõivad muuseumi kogusse püsivalt. Laiem publik saab kollektsiooniga tutvuda loodetavasti juba Eesti Ajaloomuuseumi uues püsiekspositsioonis, kui Eesti vabariigil täitub 100 eluaastat," avaldab Meema.

Iseäranis loodab muuseum oma varade hulka saada presidendipaaride vastuvõturõivaid. Ingrid Rüütel andis neile juba sügisel kaks Kai Saare disainitud kleiti – tumesinise, 2003. aasta vastuvõtul kantud tualeti ja veinipunase kleidi, mida ta kandis aasta hiljem. Veel loodab muuseum oma kogusse saada mõne Arnold Rüütli ülikonna.

Teistegi presidendiprouade ja presidentide peorõivaste asjus käivad läbirääkimised. "Helle Merilt pole kahjuks vastust tulnud, kuid oleme võtnud ühendust Lennart Meri poja Mart Meriga, kes on meie soovist teadlik ja tegeleb asjaga. Praeguse presidendipaariga suhtleb sel teemal Vabariigi Presidendi Kantselei," räägib Meema.

"Nii Eesti Ajaloomuuseumi kui ka Eesti Rahva Muuseumi inimestega (Eesti Rahva Muuseum on samuti Evelin Ilvese kleitide vastu huvi ilmutanud – K. A.) on kontakte olnud, kuid millestki konkreetsest on veel vara rääkida. Vabariigi sünnipäevadel kantud ja säilinud esindusriided ja ehted, mis on osa Eesti moeloojate ja ehtekunstnike loomingu paremikust, antakse muuseumidele üle pärast ametiaja lõppu," kommenteerib presidendi kantselei kommunikatsiooninõunik Kaidi Aher.