LÄHEDANE JA OMETI NII KAUGE: Miljonite naiste ebajumalanna Oprah Winfrey pole biograaf Kitty Kelley väitel sugugi nii avameelne, kui ta oma telesaadetes laseb paista. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
29. jaanuar 2014, 07:00

Pihiema Oprah’ põletavaimad saladused: kes on ta isa? Armastab ta hoopis naisi? (10)

Oprah Winfrey on saanud miljardäriks, meelitades nii lihtinimesi kui ka superstaare oma telesaates südant puistama. Armastatud pihiema on avameelitsenud ekraanil nii lapsepõlveaegsest seksuaalsest ärakasutamisest kui ka aastatepikkustest kaalumuredest. Kuid täna 60 aasta juubelit tähistava meediamoguli minevik ja olevik on endiselt saladustest tulvil.

Kes on Oprah’ isa?

Oprah’ ema Vernita Lee oli 18aastane vallaline teenijatüdruk, kui ta 29. jaanuaril 1954 Kosciuskos (Mississippi osariik) tütre sünnitas. Oprah on rääkinud, et tema emal oli Vernon Winfreyga põgus armulugu. Kuna Vernon oli tütre sünni ajal sõjaväeteenistuses ning ema kibeles Mississippist ära tööd otsima, kasvas tüdruk kuus esimest eluaastat emaema juures farmis. Seejärel toimetati ta põgusalt ema hoole alla, edasi aga isa ja tolle uue naise Zelma juurde.

Kuid kurikuulus USA biograaf Kitty Kelley, kelle varasemad raamatud Frank Sinatrast ja Nancy Reaganist vallandasid tohutu poleemika, väitis 2010. aasta kevadel avaldatud elulooraamatus "Oprah", et telediiva lihane isa polegi Vernon Winfrey. Enda sõnul oli Kelley intervjueerinud raamatu jaoks nelja aasta jooksul 850 inimest.

Kõige skandaalsema väitega tulnud 2007. aasta juulis lagedale Oprah sugulane Katharine Carr Esters (telediiva nimetab Katharine’i küll tädiks, kui tegelikult on tegu nõoga). Esters olevat biograafile kinnitanud, et teab erinevalt Oprah’st tema lihase isa nime. Ka Kelleyle on mehe nimi teada. Miks ta seda oma raamatus ei avaldanud? "Andsin ausõna, et ma seda ei tee," rääkis biograaf 2010. aastal telesaates "Today".

"Proua Esters ütleb, et see on Oprah’ ema teha. Ja nii polegi proua Esters seda Oprah’le öelnud, ehkki Oprah tahab kangesti teada, kes tema isa on."

Sama aasta kevadel väitis 84aastane Teise maailmasõja veteran Noah Robinson USA kõmulehele New York Post, et just tema on meediamoguli tegelik isa. Puruvaene Mississippi farmer oli enda sõnul juba aastaid tagasi Oprah’le kirjutanud ning teda DNA-analüüsi andma veennud. "Vastust ma ei saanud," ütles Robinson ning kinnitas, et Oprah’ miljoneid ta ei himusta.

"Tahaksin, et ta mulle helistaks. Oprah on isasse. Olin nooruspõlves ilus mees!"

Kas Oprah’ lapsepõlv oli ikka nii trööstitu?

Oprah on väitnud, et oli lapsena sunnitud kandma kotiriidest kleite ning pidama lemmikloomadena kaht prussakat, kellele ta pani nimeks Melinda ja Sandy. Vanaema farmis ümbritsenud teda hirmus rämps, esimese oma voodi saanud ta alles seitsmesena isa juurde kolides. Kuid sugulased kinnitasid Kitty

Kelleyle, et tüdruk ei virelnud nii hullus vaesuses midagi – ta maalivat oma elust nii trööstitu pildi, et televaatajale südamesse pugeda.

"Mul pole aimugi, kust Oprah’ selle rumala jutu võttis, et ta kasvas üles rämpsu ja prussakate keskel," ütles Katharine Carr Esters.

"Tõmbasin ta liistule ja küsisin: "Miks sa niimoodi valetad?" Oprah ütles mulle: "Sest inimesed tahavad seda kuulda. Tõde on igav."

Kas teda kasutati seksuaalselt ära?

Winfrey pihtis 1986. aastal oma telesaate publikule, et üheksandast eluaastast peale pidi ta taluma seksuaalset vägivalda. Teda olid seksuaalselt kuritarvitanud nii 19aastane nõbu, onu kui ka peretuttav. 13aastaselt jooksis Oprah kodust seetõttu ära, 14aastaselt jäi rasedaks, kuid poeg suri pärast sündi.

Varjatud tahk Winfrey elust tuli lagedale 1990. aastal, kui üks sugulane sellest tabloidile pajatas. Ta on öelnud, et ei taha kunagiste üleelamiste tõttu emaks saada. Kui Oprah 24aastasena oma pereliikmetele omaaegsest pilastamisest rääkis, keeldunud nood tema sõnu uskumast.

Biograaf Kitty Kelley sõnul raius ka Katharine Carr Esters nagu rauda, et jutt Oprah’ seksuaalsest väärkohtlemisest on vale. Samal arvamusel olnud ka Vernon Winfrey. Kuid Kelley kaldub enda sõnul uskuma Oprah’t. "Usun, et Oprah’ pere on seksuaalse kuritarvitamise suhtes eitava seisukoha võtnud," rääkis ta 2010. aasta intervjuus.

"Tema isa ning tädi Katharine on täpselt nagu teised seksuaalse ärakasutamise ohvrite pereliikmed: nad eitavad kõike. Aga mina usun Oprah’t. Ta on naine, kellest on seksuaalse kuritarvitamise armid näha."

Kas Oprah on olnud prostituut?

Oprah on tunnistanud, et muutus teismeeas pööraseks ning magas, kellega juhtus. Kuid Kitty Kelley kinnitusel on telediiva end lausa prostituudiks nimetanud ning ilmselt ihumüümisega tegelnud. Seda sõna kasutanud Winfrey 1990. aastate algul oma autobiograafias, mida ta lõpuks siiski ei avaldanud.

"Autobiograafiat kirjutades oli Oprah valmis mõnest saladusest vabanema," kinnitas Kelley 2010. aastal veebiküljele PopEater. "Ta kavatses üksikasjalikult rääkida teda kuritarvitanud meestest ning ta kavatses kõigi kuritarvitajate nimed avaldada. Ning ta kavatses karmilt süüdistada oma ema, et too tema eest paremini ei hoolitsenud. Ja ta kavatses paljastada, et ta oli prostituut, see on tema enda sõna. Tundsin, et see on väga karm kirjeldus enese kohta. Oprah ütles, et ta oli sõna otseses mõttes prostituut. Ta oli oma seksuaalsest väärkohtlemisest ja ringiaelemisest varemgi rääkinud, aga sõna "prostituut" polnud ta kunagi kasutanud."

Kelley sõnul veensid sõbrad Oprah’t, et too autobiograafiat ei avaldaks, sest see määriks tema mainet.

Miks Oprah oma elukaaslasega ei abiellu?

Oprah kihlus 1992. aasta novembris USA haridustegelase ja ettevõtja Stedman Grahamiga, kellega ta oli kurameerinud 1986. aastast saadik. Ometi pole paar altari ette jõudnud. Kitty Kelley andmeil ei maga paar isegi ühes toas. "Pulmad võite ära unustada, neid ei tule ilma pealgi," kuulutas Vernon Winfrey

Oprah’ elulooraamatus. "Oprah ei abiellu Stedmaniga mitte kunagi, sest ta hoiab ainult iseenda poole ega ole valmis kellegi nimel millestki loobuma. Ta on rahul sellega, kes ta on."

Isa sõnul on Oprah talle kinnitanud, et ei armasta Stedmani.

Oprah’t on püüdnud abielluma meelitada isegi rokimemm

Tina Turner, kes mullu juulis 73 aasta vanuses kauase partneri Erwin Bachiga paari pandi. Kuid ka sõbratari pulmad ei suutnud Oprah’t ümber veenda. Teleajakirjaniku küsimusele, kas ta kavatseb hauda minna naisena, kes pole eales abiellunud, vastas Winfrey: "Jah. Ma arvan, et see on mu lõplik vastus."

Oprah on veendunud, et kui tema ja Stedman oleksid abiellunud, poleks nende liit püsima jäänud. Nende suhted olevat nii tavatud, et ei mahu tavaettekujutuse alla abielust. "Usun, et suhtena on see vastuvõetav, aga kui mul oleks abikaasa tiitel, tekiksid teised ootused, mis see abikaasa on ja kuidas käitub. Esiteks peaks vahel koju tulema," naeris Oprah mullusügiseses intervjuus.

Kas Oprah on lesbi?

Telemoguli tavatu abielu on tekitanud kahtlusi tema seksuaalses suundumuses. Avalikkuse ees nähakse Oprah’t palju sagedamini tema ülilähedase sõbratari Gayle Kingi kui Stedmani seltsis. Seetõttu on aastakümneid ringelnud kuuldused, et jutusaatejuht on lesbi. Kelleygi väidab oma raamatus, et Oprah oli aastaid tagasi kõrvuni armunud teleajakirjanik Diane Sawyerisse, kellele ta kinkinud hiiglaslikke orhideesülemeid ja ühekaraadise briljandiga varbasõrmuse. Samuti olevat Winfrey maksnud 1989. aastal endisele kavalerile Tim Wattsile 50 000 dollarit, et too vaikiks tema lesbiafääridest, aga ka sellest, et Oprah’ aidsi surnud vend oli homo.

Oprah’ isa Vernon Winfrey avaldas biograaf Kitty Kelleyle kahetsust, et tütar on aastate jooksul nii väga muutunud. "Ta on selle Gayle’iga liiga lähedaseks saanud ja ta ei usu enam Jeesusesse Kristusesse kui oma lunastajasse. Mina teda selliseks ei kasvatanud."

Aastaid tagasi avaldas Oprah reaktsioonina kõlakatele koguni pressiteate, milles kinnitas, et pole lesbi. Ka Gayle King ütles paar aastat tagasi vastuseks ajakirjaniku ninakale küsimusele: "Kui Oprah ja mina oleksime lesbid, siis me ütleksime seda teile. Me räägiksime kõik ära. Me ei püüaks seda salajas hoida, sest lesbilisuses pole midagi halba. [...] Aga me ei ole lesbid, ausalt."

Kitty Kelley hinnangul võiks küpses eas Oprah’t aseksuaalseks nimetada. "Ta on kogu seksuaalenergia pannud oma töösse, karjääri, oma impeeriumi ülesehitamisse," ütles biograaf Reutersile.

"Ta saab kogutud rikkustest piisavalt kosutust."